論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我岩岩請左個工人幾日,發覺個工人唔多老實同埋可能人夾人啦,總之就唔放心比佢單獨湊我5個月大既bb,所以打算今晚炒!

但其實個工人無做過d特別唔好既野,所以都唔想做得特別絶,咁agent話一係咁︰話我比公司炒左,請唔起佢喇!咁所以幫佢填番一張因為經濟負擔唔起而請唔到佢而唔係佢工作表現差而炒佢!咁佢就可以繼續留響香港搵新顧主唔洗即時返印尼!

咁我地就打算咁做啦,補一個月,加佢做左幾日既人工,再加機票,但我明明記得請工人果時agent講話工人機票好平,來回機票大約2200左右,現在叫agent計好數今晚同工人出去搞手續,佢話機票要3200,我話你之前明明話2200,agent 話你自己去check下丫!要3200嫁!咁我就上網check好多間航空公司都係2000-4000不等,咁我可以點做,咁如果agent堅持要我比3200蚊,我可唔可以唔比,然後自己去航空公司買張機票比佢嫁?

大宅

原文章由 cat20 於 08-10-21 15:35 發表
我岩岩請左個工人幾日,發覺個工人唔多老實同埋可能人夾人啦,總之就唔放心比佢單獨湊我5個月大既bb,所以打算今晚炒!

但其實個工人無做過d特別唔好既野,所以都唔想做得特別絶,咁agent話一係咁︰話我比公司炒左,請唔起佢喇!咁所 ...

封信唔應該寫係你 finance 有問題,因所有文件都要送去入境處,千祈唔好信個agent,佢搵你笨呀! 你補一個月比工人,己負了責任.只要比証明佢同你做了幾耐已夠,你覺得工人唔O.K.就唔好比佢累其他人啦!雖然工人唔係衰,唔好咁絕,但唔好比agent搵你笨.

男爵府

我上個月尾炒工人.........agent收我$1700機票........去jakarta.

侯爵府

你吾好傻呀, 你一寫左financial problem, 你起碼半年請吾到工人架, 入境處吾會批你的申請架

還有, 你吾駛比$佢, 你只要出一張單程機票比佢就得架啦, 吾好比佢地搵你笨

侯爵府

原文章由 babyjerry 於 08-10-21 15:54 發表
我上個月尾炒工人.........agent收我$1700機票........去jakarta.

我上年x'mas, 工人收我2000元..........但佢吾返印尼既

禁止訪問

好媽媽勳章

民房

hi, 我上次問過Travel Agency. 佢話單程坐China Airline 去 jakata約$1200但未包機場稅. 點解你間agent要收$3200咁貴? $3200可以買到張來回機票la. 你不如打去的travel agency問吓價錢先la. 如果平過$3200你就自己買張機票比佢law.

原文章由 cat20 於 08-10-21 15:35 發表

但其實個工人無做過d特別唔好既野,所以都唔想做得特別絶,咁agent話一係咁︰話我比公司炒左,請唔起佢喇!咁所 ...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實你可以自己買機票嫁, 唔使一定經agent既, 最緊要係買open day喎~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

畀面勳章

回覆 #1 cat20 的文章

上年十月左右,我當時自己去航空公司買張機票比佢嫁(大約二千五左右)。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Your agent is totally dishonest. There's is no rule tht you mush get agent ivolved for termination. If you tink yor agent is unreliable, you can terminate her on your own. Just buy her a ticket.

For your reference, I just bought airticket to Jalarta in end of Sept and it cost $1790. And I checked airticket price to Semerang (also Indonesia) for another maid in June 08 which cost $1800, also including tax.

You should only provide an extra $100 for her travelling from her airport to her home and no more money for any other flights that the agent claims.

Don't get cheated by your agent.

大宅

agent話如果我現成買張機票比佢,而佢又唔洗番印尼,(因為我打算幫佢簽因為經濟問題負擔唔到請佢)即係用唔著!咁個工人咪唔開心囉!

同埋我想問如果我真係簽左,但我實質唔係因為比人炒而有經濟問題唔用佢!咁入境處會唔會查嫁?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原文章由 sweetcouple 於 08-10-21 16:16 發表
agent擺明呃你~~~~

第一係老點你寫自己有financial problem (呢個係純粹方便佢同個工人搵新水魚, 對你有百害無一利)

第二係作大機票價錢!

你唔駛理佢, 自己搵任何旅行社買張票俾個工人就ok! 千祈唔好以cash代靠 ...

嘩。。。啲Agent都好揾笨哦!
好在樓主你問吓啫,如果唔係,你有排都請唔到工人呀!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寫僱主經濟問題唔要工人, 嗰個工人可以唔駛離開香港即時再揾新僱主, 但作為僱主o既你想再請新工人就唔容易, 因為入境處有你經濟困難解僱工人o既紀錄, 你再請工人入境處未必會批, 就算批都唔會快, 對你百害而無一利, 但對工人同agent就着數晒囉, 因為工人可以即時揾新工, agent又可以再賺佣, 你千祈唔好用哩個理由炒工人呀!

子爵府

1) don't trust the agent anymore
開佢名
2) 炒工人可以唔需要寫原因
3) 千奇唔可以寫經濟原因,你有排請唔到工人
4) 炒工人只要比單程機票「送佢番歸」
5) 可上網出 e-ticket,唔好比錢,因住佢告番轉頭
6) 若果無把握自己攪,e 到 D mami話可以去勞工署做termination
7) 依足labor 程序補足比工人己經唔絕啦

大宅

你個AGENT明冼你喎!要你寫經濟問題,即係叫你請唔到工人?你唔好信呢AGENT,一D都唔老實!
而且炒工人咪炒工人囉!你只要做足本份,比足錢同機票,我覺得唔需要理其他野!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 bb012506 於 08-10-21 17:51 發表
你個AGENT明冼你喎!要你寫經濟問題,即係叫你請唔到工人?你唔好信呢AGENT,一D都唔老實!
而且炒工人咪炒工人囉!你只要做足本份,比足錢同機票,我覺得唔需要理其他野! ...

邊間A準咁賤呀?得閑上黎開拒名啦!

珍珠宮

雖則我唔係太熟可教妳, 但一聽要寫妳僱主係財政問題, 唔可再用她, 已好大問題啦, 咁幫工人咪害左妳, 仲有機票咁貴, 可能妳工人搵到新僱主, 機票錢係佢自己袋咋.

大宅

回覆 #13 cat20 的文章

我炒個印印都唔會比全票佢,佢唔會返印尼,比半票就得$1500.
睇下個agent點幫你講,
我之前個印印我都係寫經濟問題炒佢,而去信入境處,
但二個月後再請番,入境處都冇打電問過,一樣可請到.
但你個情況同我唔同,你個印印做得唔好所以你炒佢,我係你一定唔會講經濟問題,這樣咪對自己冇咁好,千其唔好聽d,agent講對自己不利的說話,有d,agent好衰.

大宅

而家連自己人(agent係香港人啦)都有問題...點搞丫...甘唔老實嫁...

大宅

係呀而家唔止工人衰.有好多agency都衰都爆呀....搵都要小心d呀....

首頁

尾頁

跳至