嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔家下歲半大, 但係呢個月發覺佢一食蛋糕類食物就嘔, 有冇人知點解啊?
佢之前(歲半前) 都試過食蛋糕, 但係就未試過嘔. 家下個口一掂到蛋糕就反胃. 係咩事啊, 有冇人俾d意見我啊..

大宅

環保接龍勳章

或是他身体對蛋糕裡面某些東西有抗拒,所以本能就是吃就嘔。不知如何解釋,就如我朋友的孩子,他從小一聞到麵包就嘔,醫生認為佢本身是敏感酵母或發粉(yeast),所以本能就會抗拒麵飽。不用擔心,蛋糕本來就不是什麼好營養東西,佢唔食絕對唔係損失!

大宅

Sheffield,

唔該晒你. 知道咁心都定d.
我諗我都要問清楚醫生佢係唔係對某d 嘢敏感. 假如返學的話, 要話俾老師聽. 假如唔係, 我驚老師有恐慌.

原文章由 sheffield 於 08-10-21 16:54 發表
或是他身体對蛋糕裡面某些東西有抗拒,所以本能就是吃就嘔。不知如何解釋,就如我朋友的孩子,他從小一聞到麵包就嘔,醫生認為佢本身是敏感酵母或發粉(yeast),所以本能就會抗拒麵飽。不用擔心,蛋糕本來就不是什麼好營養東西,佢 ...

別墅

hi, dragonpork,

我個仔仔都係一食蛋糕就反胃嘔,我諗的是質地問題,蛋糕比較'張' 口,所以有d小朋友唔喜歡食!
我既仔仔是不喜歡吃甜的食物,所有糖同朱古力雪糕都唔食,佢好睇口感,好偏食,搞到我都好頭痛,他明年就上小一,學校的午餐我都不知點算,有沒有家長可以分享一下,點樣可戎到偏食既問題!!

thx!
Shirley

原文章由 dragonpork 於 08-10-21 16:18 發表
阿仔家下歲半大, 但係呢個月發覺佢一食蛋糕類食物就嘔, 有冇人知點解啊?
佢之前(歲半前) 都試過食蛋糕, 但係就未試過嘔. 家下個口一掂到蛋糕就反胃. 係咩事啊, 有冇人俾d意見我啊.. ...

首頁

尾頁

跳至