論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

工人賓賓- cherry. 於7/10到我家. 來我家幾天. 一直都看不出用心工作. 但都盡量作出敎導. 本人有兩個囡囡. 4yrs & 1.5yrs. 並為全職媽媽. 但工人竟於19/10放假日出外後, 向上述agent俾辭職信後, 不再回家. 工人無補回$3580, 要即走, 但無要求機票回家. 辭職理由homesick. agent話工人情緒低落. 難以再做. 所以幫佢到我家(當日晚)執埋行理走. 並提議我出埋那13天人工俾佢.

agent幫工人. 只肯要求工人寫信, 不再索償. 而我自己又亂. 俾agent執行理. 傻傻下又俾佢執. 結果, 工人真係即走, 無賠俾我. 而我係未有下個工人來時, 都要自己一個湊兩個........

[ 本文章最後由 emeraldlam 於 08-10-21 21:34 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 sweetcouple 於 08-10-21 16:55 發表
去勞資開file, 告佢欠你代通知金, 等佢個底花左, 以後冇咁易害下一個hk人!

無錯, 樓主快d去開file先!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

禁止訪問

大宅

點解仲要出埋13日人工比佢?應該佢比返$3580 - 機票 - 13日人工比你喎!

別墅

比我就馬上開個FILE 啦..仲有13日人工唔比呀...
你都已經係全職媽媽啦..請個工人做下D 家務同TAKE CARE 小朋友應該OK 架..有可能係個AGENT "TUM" 個工人黎都有可能架...

大宅

你比我好了. 我被一间不知所為的agency騙, 不單出了7日人工,
還送錢比agency買機票. 現在D agency好差, 幫晒D"妹".

公爵府

多謝各位關心.

公爵府

我是對工人好失望. 因為無同我講句就走佬.

其實想返轉頭. 最主要都係工人問題. Agent 應該出過力去做野. 不過工人一放假就無回頭, 叫我一個人湊兩個. 真係離譜. 工人完全唔係打工心態.

Agent一直的表現都好好. 雖然第一次用. 但係都好相遇的. 只係咁樣同工人分手法. 令我生晒預算. 真係唔嬲就假. 不過agent最後都要佢寫晒無得索償的信.

但我就又要'sit'$$$, 又要無人用直到新工人來..... 真係唔知幾時先可以找到個安定的工人.....

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

emerald

係呀, sweetcouple 講得岩, 佢老點左你, 就算你唔追佢, 佢都有可能諗諗下, 想 claim 你一個月呀, 你都係去勞工處開定 file 好 d 呀
親子王國以外之相冊連結已被刪除

首頁

尾頁

跳至