家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

美匯指數是反映美元兌一籃子貨幣的表現.
現在指數為83, 表示美元相當強勢.

http://www.fxstreet.com/rates-charts/usdollar-index/

由年頭因減息影響下跌至72點子,
到現在巳反彈至83水平.

(按FREQUENCY選至"WEEKLY"可看1年走勢)

美國的救市措施終於有定案,
有助初步紓緩市場的憂慮情緒及防止金融危機進一步擴散,
增強美元的人氣,
加上由於美國金融市場資金仍屬緊張,
美元需要回本土作資金調動, 搶高美元匯率.

短線美匯指巳乘勢反彈,升穿阻力位78水平.
美匯指數強, 所有外幣必定下跌.
希望大家在投資外幣入市前,
先參考美匯指數是否強勢, 而不能只取決於該外幣是否"抵買".
強烈推薦中國人壽~

別墅

好彩今朝見美元強左,即刻放哂d澳洲紙,如果唔係就做左'股蟹'兼'外幣蟹'

侯爵府

原文章由 apanman88 於 08-10-21 16:55 發表
美匯指數是反映美元兌一籃子貨幣的表現.
現在指數為83, 表示美元相當強勢.

http://www.fxstreet.com/rates-charts/usdollar-index/

由年頭因減息影響下跌至72點子,
到現在巳反彈至83水平.

(按FREQUENCY選至"WEEKL ...

apanman88:

我都 hou 住,想 入d 外幣收息,係咪要再睇定d先呢?

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

別墅

apanman88:
我覺得要等多2 個星期美國大選後,美元可能會定d,之後再諗買外幣做定期,唔知我咁諗啱唔啱呢?

大宅

可分為2方面分析,

市場因素分析,
美元短線睇好長線必睇淡.
銀行同業市場三個月拆借利率回落,
跌落超過1/3個百分點,跌幅為9個月來最大,表明銀行對同業拆借的信心在恢復,
風險偏好回升支持資金流向股市,
美元從中得到支持
商品市場價格回落, 亦有利美元回升.

澳元及紐元屬高息貨幣,減息空間較大,
澳儲行10月7日的議息會議記要,
會議記錄表示將可能進一步減息,
現在的反彈只是投資者巳消化此消息而已,
並非澳元轉強.

而紐元亦將快議息, 相信會達100點子,
但我相信下跌幅度有限,
並不會如月初時的急跌.

技術上分析,
從圖表上看澳元及紐元維持上落市格局,
明顯未有方向, 上升動力不足.

澳元短期受制於頂部usd0.705 (hkd5.5)
紐元短期頂部在usd0.6274 (hkd 4.893)
如突破方可有望回升至9月之水平.

至於買入位置,
兩貨幣亦巳初步築底.
澳元可先在usd0.652 (hkd5.1)先放第一注,
紐元如在議息後未有跌穿
usd0.5992 (hkd4.62) , 則可買入,
如無突發性事件, 相信此位相當安全.
強烈推薦中國人壽~

大宅

原文章由 marjoriepoon 於 08-10-21 17:18 發表
apanman88:
我覺得要等多2 個星期美國大選後,美元可能會定d,之後再諗買外幣做定期,唔知我咁諗啱唔啱呢?

但我個人相信大選之後美元短期會更強,
反而我在想大選之後美國與各國的高峰會議
會有好消息, 為市場帶來刺激.
但現在市場還沒有什麼消息和預測,
我想還可要時間有待觀察.

美匯指數下一阻力位在85,
相信不易打破....

以前做外匯定期可以贏價又贏息,
但現在時移勢亦, 風險及波幅相當高,
請三思呀....
強烈推薦中國人壽~

侯爵府

原文章由 apanman88 於 08-10-21 18:11 發表
至於買入位置,
兩貨幣亦巳初步築底.
紐元如在議息後未有跌穿

apanman88:

thanks!

別墅

回覆 #6 apanman88 的文章

不過外幣定期始終個息好吸引我地呢d師奶,所以諗住做一星期會唔會無咁大影響呢?mouth:

大宅

美匯指數84.72

歐羅, 英鎊- 央行相繼暗示減息,
歐羅趺穿1.3大關

加紙- 亦暗示再減1/4
強烈推薦中國人壽~

男爵府

回覆 #5 apanman88 的文章

DETAILED COMMENTS, THANKS A LOT.

大宅

明日紐儲行將公布10月利率決議,
市場廣泛預期將減息100個基點至6.5%
10月8日全球央行聯合減息時紐儲行並沒有行動。
早前澳儲行已經減息100點,是1992年以來的最大減息幅度。
在新西蘭經濟已經衰退的情況下,紐儲行亦大幅減息100點的可能性很大。
7月紐儲行曾減息25點,
9月11日進一步減息50點至7.5%。

自1999年紐儲行開始使用官方現金利率以來其最大的利率調整幅度是50點
新西蘭第一季度GDP下滑0.3%,
第二季度下滑0.2%
表明新西蘭經濟已經進入技術性衰退
紐儲行行長波蘭德早前預期第三季度經濟可能進一步收縮。
經濟學家預期紐儲行12月可能再次減息至6%
強烈推薦中國人壽~

大宅

原文章由 apanman88 於 08-10-21 18:11 發表
至於買入位置,
兩貨幣亦巳初步築底.
紐元如在議息後未有跌穿

現在都到位, 咁係咪都係睇埋明天議息結果呢? thanks.

紐西蘭元(NZD)兌港元(HKD)
4.6073232 4.6291911
澳元(AUD)兌港元(HKD)5.16072605.1817767

大宅

原文章由 sindysindy 於 08-10-22 15:45 發表

現在都到位, 咁係咪都係睇埋明天議息結果呢? thanks.

紐西蘭元(NZD)兌港元(HKD)
4.6073232 4.6291911澳元(AUD)兌港元(HKD)5.16072605.1817767

我今朝都在看,
買了實貨NZD, 照現在水平, 我覺得可入第一注.

因為明天的減息大致上巳確定,
現時的回落巳反映市場在消化消息,
現水平買入USD 0.58可作止蝕位,
上望0.61水平.

NZD 我在USD0.597 買的.

[ 本文章最後由 apanman88 於 08-10-22 16:05 編輯 ]
強烈推薦中國人壽~

侯爵府

原文章由 apanman88 於 08-10-22 16:02 發表

我今朝都在看,
買了實貨NZD, 照現在水平, 我覺得可入第一注.

因為明天的減息大致上巳確定,
現時的回落巳反映市場在消化消息,
現水平買入USD 0.58可作止蝕位,
上望0.61水平.

NZD 我在USD0.597 買的. ...

apanman88:

如果價位差不多,我都打算明早入d。
thanks

禁止訪問

畀面勳章

大宅

現在NZD都略作反彈到USD0.6水平,
但願可持續.
強烈推薦中國人壽~

大宅

符合市場預期, 真的減了100點子.
大家今天有行動嗎?
看見歐羅的趺勢, 真的很恐怖....
EUR/YEN的交叉盤急速平倉中.....
強烈推薦中國人壽~

侯爵府

原文章由 apanman88 於 08-10-23 14:57 發表
大家今天有行動嗎?

我將資金分四期投資
用第一期:今朝澳元5.1時買入

[ 本文章最後由 ma1860 於 08-10-23 15:19 編輯 ]

侯爵府

Apanman88

我都好黑, 一入加紙佢就肚瀉, 我HK$6.4744入, 而家都跌左一節啦

咁NZD減埋息啦, 而家係咪都跌定架啦? 係咪NZD同AUD都可以考慮? 加紙我可唔可以溝貨呀?

原文章由 apanman88 於 08-10-23 14:57 發表
大家今天有行動嗎?

大宅

原文章由 ma1860 於 08-10-23 15:16 發表

我將資金分四期投資
用第一期:今朝澳元5.1時買入

昨晚8時巳觸及8號的最低位(usd0.581)後,
15分鐘之內即反彈至usd0.597,
驚人~

我雖然持實貨但還沒有沽出,
現在nzd還沒有方向, 有待觀察吧.....
強烈推薦中國人壽~

首頁

尾頁

跳至