想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人由07年9月開始老力做人,但係直到今年5月都未有消息,期間我一直量體溫,希望能會盡早中,因為已介高齡,後來到本年五月,因為,m一直未到,所以順便去看婦產科通經,跟著就由六月起吃排卵藥及量體溫,但一直到九月都未有好消息,到十月,醫生就用別的方法幫我,
1.4/10day1(day2開始吃排卵藥)共吃三粒,吃五天
2.11/10day8打針(目的是谷大egg)照egg
3.13/10day10打第二支(目的是谷大egg)照egg,,醫生話egg谷得幾好
4.15/10day12照過egg夠大,當日打排卵針
5.醫生吩咐17/10day14晚上七時要dodo,
6.18/10day15 再自己補一次dodo
7.20/10day17自己用綠d check 見到一條好淺的下線(希望今次會中),其間量體溫,一直很高溫
8.今晚會去醫生度照,看看有沒有機會,且看今晚有沒有好消息
如果今晚醫生發覺有機的話,可能要打黃體針幫助著床

首先以我的經驗,量體溫有一定的限制,所以按照體溫dodo可能會唔準,除非你嚴格執行,否則.....
第二,我們會開錯工,據我所知,醫生所說,如果按體溫表dodo,首先要知道體溫在最低那天,要dodo,但那天才是最低呢,就要看我們的體溫表的走勢,一般是幾多度,而低溫又係大概幾多度呢?所以我一定要清楚自己的體溫走勢,不然就會開錯工
第三,如果排卵的體溫係,低溫然後第二日就會回升,如果bingo的話,體溫係一直高企,相反,如果到某天體溫下降,即代表快m到

以下係我十月的體溫
day1
day2
day3
day
day
day
day
day

複式洋房

day1 36.45
day2 36.47
day3 36.45
day4 36.49
day5 36.65
day6 36.7
day7 36.67
day8 36.70
day9 36.4
day10 36.41
day11 36.42
day12 36.65
day13 36.45
day14 36.35 dodo
day15 36.66
day16 36.80 dodo
day17 37.00
day18 36.90

希望能幫到大家了解多一點

複式洋房

6月7號 Day 1 Total 來4日 CYCLE 37
7月18日 Day 1 Total 來4日 CYCLE 32
8月20號 Day1 Total 來4日 CYCLE 30
9月20日 Day 1 36.4
Day 2 36.45
Day 3 36.15 食排卵丸
Day 4 36.2 食排卵丸
Day 5 36.25 食排卵丸
Day 6 36.45 食排卵丸
Day 7 36.55 食排卵丸
Day 8 36.45
Day 9 36.55
Day 10 36.4 Do Do
Day 11 36.35
Day 12 36.4 Do Do
Day 13 36.3
Day 14 36.3 Do Do
Day 15 36.35
Day 16 36.2 Do Do
Day 17 36.1 Do Do
Day 18 36.2
Day 19 36.3 Do Do
Day 20 36.6
Day 21 36.7
Day 22 36.95
Day 23 36.8
Day 24 36.95
Day 25 37.0
Day 26 36.9
Day 27 36.9
Day 28 36.94
Day 29 37.1
Day 30 36.85
Day 31 36.98
Day 32 36.74
請問我咁樣係咪冇機會呢?

[ 本文章最後由 gemine 於 08-10-21 11:32 編輯 ]

禁止訪問

複式洋房

回覆 #4 wm720915 的文章

應該機會微D喇

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

longsum,

謝謝你詳細的分享。
希望今晚聽見你好消息!

原文章由 longsum 於 08-10-21 11:23 發表
本人由07年9月開始老力做人,但係直到今年5月都未有消息,期間我一直量體溫,希望能會盡早中,因為已介高齡,後來到本年五月,因為,m一直未到,所以順便去看婦產科通經,跟著就由六月起吃排卵藥及量體溫,但一直到九月都未有 ...

複式洋房

回覆 #5 longsum 的文章

希望在明天,可能我睇錯

複式洋房

謝謝,我都希望有好消息告訴大家

禁止訪問

複式洋房

謝謝! 我都會再check一次既, 希望在明天吖嘛!!!!

原文章由 longsum 於 08-10-21 11:47 發表
希望在明天,可能我睇錯

複式洋房

剛看完醫生回來,醫生說暫時不能確定是否受精,但看子宫內膜的厚度,只有0.6,最理想係0.8,所以亦即係黃體不足,醫生說若真的受孕,但是黃體不足,這様是留唔住既,所以,醫生先幫我打針,補充黃體,然係吃五天藥同樣是補充黃體,到本週六再去見醫生,看看能否吸收到,如果內膜可以達0.8以上的話,成功的機會就會大一點

大家要注意一點:就是原來體溫係要高先好,亦即係話,確定排卵後,然後DODO,之後的體溫係高先好既,如37度或以上就最理想,

醫生說我今天的體溫有回落的勢,所以,他要補充黃體

我回將我這個造人過程與大家分享,希望能幫到大家

PS.我又手痕用綠D CHECK 又見到好淺的下線

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

謝謝分享啊!祝一切順利,bk又多個bb出世啦!

原文章由 longsum 於 08-10-21 20:32 發表
剛看完醫生回來,醫生說暫時不能確定是否受精,但看子宫內膜的厚度,只有0.6,最理想係0.8,所以亦即係黃體不足,醫生說若真的受孕,但是黃體不足,這様是留唔住既,所以,醫生先幫我打針,補充黃體,然係吃五天藥同樣是補充黃體 ...

大宅

唉!我從來都未試過高過37度!!!

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

哎吔!我高體溫時都係around 36.7 - 36.8咋!

大宅

day 17 咁快check bingo??
咁快綠 d 有線??
anyway, wish you bingo this cycle !

原文章由 longsum 於 08-10-21 20:32 發表
剛看完醫生回來,醫生說暫時不能確定是否受精,但看子宫內膜的厚度,只有0.6,最理想係0.8,所以亦即係黃體不足,醫生說若真的受孕,但是黃體不足,這様是留唔住既,所以,醫生先幫我打針,補充黃體,然係吃五天藥同樣是補充黃體 ...

複式洋房

其實係手痕CHECK,不過今朝再CHECK已經冇淺下線,但係紅D就有下線,我估可能我係補充堅黃體的關係,所以紅D就有下線

另外,大家要留意一點,如果有機中的話,果排就唔好DODO喇,醫生同我講既,所以大家要留意喇

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

另外,大家要留意一點,如果有機中的話,果排就唔好DODO喇,醫生同我講既,所以大家要留意喇 ...

點解呀?乜dodo會影響㗎咩?

大宅

which day is 排卵,體溫低or高?????

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原來增加黃體胴係有藥食的嗎?我做過幾次iui/ivf,醫生只會比塞藥同打油針去增加黃體胴,我從來無食增加黃體胴的藥啊.最多只係食薄血丸.
,

複式洋房

longsum

嘩,睇晒你個過程,好戥你緊張啊,希望你成功啦,我都努力緊,如果靠自己多兩個月都唔得,咁我都會做IUI

等你好消息!GOOOOOOOOOOOOD LUCK

首頁

尾頁

跳至