跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

我地個b開始大勒,就黎識行識走lu~發覺屋企有好多潛伏危險,想問下d媽咪買左d咩家居安全用品呀?
我自己未買既:
1) 床欄
2) 門欄
3) 防止bb插手指入電插頭果舊野
4) 護角軟膠
5) 防止bb開柜門果舊野
6) 安裝窗花
淨係諗到咁多勒,唔知有冇漏呢?

子爵府

牛年勳章

唉...我哋細個點解唔洗用呢D野嘅 ,以下各項,未必人人啱用,當brainstorming...大家参巧,交流吓啦:
防止D門突然"Ban"埋,好似個大C字嘅膠stopper.
厠所板,雪櫃,微波爐都有鎖配!
DVD机嗰D有冇櫃門鎖住?如果冇,可能要一塊plastic嘅guard唔比BB手多多亂制.
窗廉繩要收高呀,所有擺得低,細細粒,散收收嘅野(CD, DVD, book...)都要收起,唔係佢一攞哂出黎,就算唔整爛,冇整親,要收拾殘局都好金...
如果屋企養鱼,fish tank週圍嘅安全都要睇睇, tank大固然有危險,tank細我姨生女都放隻手落去,"鍊"死咗D鱼

原文章由 wan媽 於 08-10-21 22:52 發表
我地個b開始大勒,就黎識行識走lu~發覺屋企有好多潛伏危險,想問下d媽咪買左d咩家居安全用品呀?
我自己未買既:
1) 床欄
2) 門欄
4) 護角軟膠
6) 安裝窗花
淨係諗 ...

大宅

1) 床欄 - 小心bb瞓醒覺爬出床欄跌落地,所以要放張厚膠墊响地下,或者用子母床拉張細床出來.

4) 護角軟膠 - 冇用,bb有力拉咗出來當玩具玩同食,仲要"lam"埋個櫃的膠紙位,激死

另外有一種長膠邊,可以包晒成個櫃邊,不過我冇買,同4一樣,估計阿囡會拉甩佢,所以唔整啦.

而家仲要搵地方搬電腦,因為個hard disc放地下,阿囡走去"禁"

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 wan媽 於 08-10-21 22:52 發表
我自己未買既:
1) 床欄
2) 門欄
4) 護角軟膠
6) 安裝窗花
淨係諗 ...

我bb間中會咬窗台, 又驚佢玩時撞落去, 所以我買左防撞膠貼 (其實係白色厚身的膠紙). 而家膠貼滿佈牙印.

至於床欄, 真係要小心bb會爬出黎, 所以我俾佢在大床訓, 地下放多塊床肉.

樓上話防止bb插手指入電插頭果舊野 > Ikea買最平, 平過荷花.

大C字的門stopper, 我覺得一定要買, 除左安全, 開門閉門會少D噪音.

男爵府

環保接龍勳章

almaly:
係喎! 厠所板,雪櫃,微波爐,窗廉繩,依d都要注意下,多謝提醒呀!
另外你個姨生女都好眼明快手喎,d魚仔游得咁快都比佢捉住,跟手"錬"死,好攪笑呀,有養魚的媽咪要留意啦~

[ 本文章最後由 wan媽 於 08-10-23 11:44 編輯 ]

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 os2002 於 08-10-22 09:27 發表
1) 床欄 - 小心bb瞓醒覺爬出床欄跌落地,所以要放張厚膠墊响地下,或者用子母床拉張細床出來.

4) 護角軟膠 - 冇用,bb有力拉咗出來當玩具玩同食,仲要"lam"埋個櫃的膠紙位,激死

另外有一種長膠邊,可以包晒成個櫃邊,不 ...

遲下都要張個主機放返上書枱la~我個囡都好手多多鍾意"禁"下架~

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 jaycee_mami 於 08-10-22 10:29 發表

我bb間中會咬窗台, 又驚佢玩時撞落去, 所以我買左防撞膠貼 (其實係白色厚身的膠紙). 而家膠貼滿佈牙印.

至於床欄, 真係要小心bb會爬出黎, 所以我俾佢在大床訓, 地下放多塊床肉.

樓上話防止bb插手指入電插頭 ...

我好多時都會放亞囡上大人床比佢碌黎碌去,佢好鍾意架~^^
不過我床地下個位好細,只可以放張厚mat 墊下!

大宅

床肉可以度size去海馬做,個陣做張細bb床size唔駛三百蚊

原文章由 wan媽 於 08-10-23 12:00 發表

我好多時都會放亞囡上大人床比佢碌黎碌去,佢好鍾意架~^^
不過我床地下個位好細,只可以放張厚mat 墊下!

首頁

尾頁

跳至