跳至

首頁
12345...93

尾頁

男爵府

又過左2000喇, 開新版喇
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

男爵府

我呢2日決定放鬆 aric, 等佢受下錯節, 希望佢快快學識獨立, 聽日有英文默書, 我問左幾次 : 點麻, 你要唔要媽媽同你串字呀, 佢唔想, 所以唔答我, 我由星期五就問佢架喇, 佢一日推一日, 終於到左依家, 我問佢, 佢都係唔答, 我就無理到佢, 點知麻麻問起, 我實情講比佢聽, 依家麻麻同緊個工人同佢串緊字呀...是但喇, 總之我就開始問佢, 佢做唔到, 我就由佢。
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

新既一版,黎報到下先

大宅

原文章由 YuYung 於 08-10-19 18:08 發表
我呢2日決定放鬆 aric, 等佢受下錯節, 希望佢快快學識獨立, 聽日有英文默書, 我問左幾次 : 點麻, 你要唔要媽媽同你串字呀, 佢唔想, 所以唔答我, 我由星期五就問佢架喇, 佢一日推一日, 終於到左依家, 我問佢, 佢都係 ...

各位靚媽,報到報到,好彩趕得切

YuYung,

Aric英默多唔多架,睇黎今晚Aric要做填鴨喎,
你真係咁恨心,佢話唔使溫你就由得佢
果然好忍得喎,比我炳左阿囝一餐跟住死死地氣溫書

:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

子爵府

思翰就24號至開始放, 不過佢會聖誕前考咗試, 所以我哋就點玩都得!

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

我又黎報到先

侯爵府

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1197141&extra=&page=1

08 X'mas party, 大家快啲入去睇下邊日得啦

侯爵府

原文章由 YuYung 於 08-10-19 18:08 發表
我呢2日決定放鬆 aric, 等佢受下錯節, 希望佢快快學識獨立, 聽日有英文默書, 我問左幾次 : 點麻, 你要唔要媽媽同你串字呀, 佢唔想, 所以唔答我, 我由星期五就問佢架喇, 佢一日推一日, 終於到左依家, 我問佢, 佢都係 ...

我同樂樂溫英默係無論佢係乜地方都可以溫架, 好彩佢現在重係好淺, 上次默左6句句子, 今次默7句句子, 我先要佢背晒呢7句先, 咁就去到邊都可以同佢溫, 好似昨天搭巴士去學小提琴, 要坐成大半個鐘, 所以係巴士度已經同佢溫左大半, 佢有唔識我就會提佢, 不過我係用輕鬆手法同佢溫, 所以佢溫得好開心架, 返到屋企先要佢默比我睇, 就算錯左, 都無話佢, 叫佢再記住, 唔記得明天再串過, 等佢唔好怕左溫書, 當佢攞到一百分返黎, 我就讚佢叻仔, 重會同daddy, 家姐, 舅父等人講, 樂樂好叻仔, 溫書好乖, 所以攞到100分, 咁佢就肯主動溫, 又溫得開開心心! 希望Aric好快會主動叫妳幫佢溫書啦

侯爵府

原文章由 Cyrusmum 於 08-10-19 22:19 發表
思翰就24號至開始放, 不過佢會聖誕前考咗試, 所以我哋就點玩都得!

妳就好啦, 可以開開心心放聖誕新年, 不過好彩大家都係考完試先放農曆年假, 唔係兩個假期都要溫書真係慘

子爵府

cherryma,
咁樣有辣有唔辣啦! 我哋下個星期測驗, 但過多個零月就又嚟考試, 簡直無氣抖呀! 不過咁都好, 唔駛考咁多嘢!
我哋默書, 一定無得叫佢背熟晒, 因為學校會兜亂晒啲字嚟默, 你真係要識晒每個字至得!

同貪玩精思翰默(英文)書, 我就多數同佢以玩形式. 我會一早將啲生字打晒係張紙度, 然後多數係早上坐車返學期間叫佢睇, 然後到學校門前(我哋多數有十分鐘時間), 我就會同佢串. 但形式會係佢每串啱三個字, 就可以揀一武器, 相反就到我揀, 到串好晒之後, 我哋兩個就會將手頭上武器嚟對打, 非常無聊, 但對思翰嚟講亦非常有效, 有好多時都係佢催我快啲問佢!

[ 本文章最後由 Cyrusmum 於 08-10-20 12:19 編輯 ]

別墅

回覆 #1 Cyrusmum 的文章

Dear Cyrusmum,

這個方法很好,我會同希希試下,我想一定有用,多謝您的分享!

cheukheimummy

男爵府

亂馬左

[ 本文章最後由 YuYung 於 08-10-20 11:53 編輯 ]

男爵府

各位靚媽媽呀,
我想問下, 點樣叫我99唔好成日幫佢呀, 我係想 aric 自己主動去話做功課/溫書....同埋點樣叫佢唔好係咁賣嘢比我囝呀, 無拉拉中交默書100又要去斗斗城, 搞到佢成日都掛住話要買嘢, 假期一大早就起身, 叫麻麻同佢去斗斗城買玩具, 7/8 點, 人地都沒開門, 我都唔知點好, 做功課默書係佢的責任黎架麻, 點可以下下都要禮物架,

大宅

原文章由 YuYung 於 08-10-20 11:52 發表
各位靚媽媽呀,
我想問下, 點樣叫我99唔好成日幫佢呀, 我係想 aric 自己主動去話做功課/溫書....同埋點樣叫佢唔好係咁賣嘢比我囝呀, 無拉拉中交默書100又要去斗斗城, 搞到佢成日都掛住話要買嘢, 假期一大早就起身, ...

Yuyung,

有時都要奬下d小朋友,
晉晉攞到五次100分就有小禮物
十次100分就有大禮物
老人家梗係鍾意買禮物比孫囝孫囡架拉,
不過你同aric傾下,婆婆有時比錢晉晉買玩具,
晉晉都話唔使拉我屋企已經有好多玩具
因為我同佢講要留返d錢比老人家
估唔到佢咁唔貪心,yuyung,到aric係咁
你又會唔會好似我咁擔心晉晉太老實呢
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

子爵府

YuYung,
我都係覺得好似cnine咁話, 話個大既不如話個小既! 我都係同思翰講, 爺爺嫲嫲/公公婆婆全部都老啦! 個個都無做嘢, 再無賺錢能力, 佢哋有剩幾多就只可以洗幾多, 我哋仲係佢度攞錢就實在好唔啱! 思翰雖然都唔係老實, 但佢都好多時會記到, 會拒絶say no! 但總會耐不耐受吓誘惑, 會詐詐帝收咗份禮物, 但佢每次收後都會自知做得唔啱, 唔係幾好意思咁話比我聽! 我阿Q啲安慰自己話咁都好過佢覺應份!

侯爵府

咁我又無教樂樂喎, 但係由細到大, 就算婆婆嫲嫲買野比佢, 佢都唔敢要架, 一定打電話問左我先, 如果我唔比佢就唔敢收, 除非佢同cherry一齊, 嫲嫲買比家姐, 叫佢揀一份, 佢見家姐有先會要, 連叫嫲嫲扭蛋佢都唔敢架, 嫲嫲問佢點解, 佢會話媽咪會唔高興, 都係唔好啦 可能樂樂鍾意嘅玩具只係車車, 其實我已經買定左好多新嘅係屋企, 佢都知架, 不過唔係咁容易可以開到, 我會定晒好多唔同規矩, 要佢達到我的要求先可以揀一份黎開. 而學校的默書100分我只會讚佢, 唔會有禮物架 但有時佢有好大的進步, 我會無先兆送野比佢, 例如暑假時佢自己瞓返自己張床, 我真係無諗過佢咁叻一晚已經OK, 一啲都無扭計, 我又知佢鍾意晶晶, 所以買左個晶晶毛公仔陪佢瞓, 佢收到後不知幾開心, 我諗咁樣收禮物應該係最開心嘅

YuYung,

會唔會妳同Aric講, 每買一樣新玩具媽咪就會揀返妳一樣舊玩具作交換, 用黎送比啲無玩具玩嘅小朋友, 妳第一次就揀佢最深愛果份舊玩具, 睇下佢有乜反應

侯爵府

原文章由 Cyrusmum 於 08-10-20 09:01 發表
cherryma,
咁樣有辣有唔辣啦! 我哋下個星期測驗, 但過多個零月就又嚟考試, 簡直無氣抖呀! 不過咁都好, 唔駛考咁多嘢!
我哋默書, 一定無得叫佢背熟晒, 因為學校會兜亂晒啲字嚟默, 你真係要識晒每個字至得!

...

咁我又無好似妳咁, 因為我邊有咁多時間, 但我又發現如果樂樂串錯左, 我都唔會話佢, 效果會好好架, 好似今晚佢都串錯好多生字, 我話唔緊要, 星期五先默, 重有時間, 佢跟住自己再不停寫錯果啲, 之後我再問佢, 都重有錯, 我就提佢, 提完佢佢自己再大聲串幾次記熟左, 之後自己再去背默, 我都無諗過佢居然全部啱晒, 我只知同佢默書一定唔可以鬧佢, 只可以讚, 咁大家都舒服啲又唔傷感情

[ 本文章最後由 cherryma 於 08-10-20 23:10 編輯 ]

大宅

親子活動消息﹕全能發展

【明報專訊】「如何成就智叻寶貝」講座
內容:兒童藝術專家詹瑞文、甄詠蓓,以及專業的兒童心理學家及醫生,將在是次講座中,談談如何讓小朋友獲享全能發展及增進父母與子女溝通的技巧,有助營造和諧家庭
對象:一家大小
日期﹕10月16、17、23及24日(周四、周五)
時間:晚上8:00
地點:尖沙嘴梳士巴利道10號香港文化中心劇場
費用:免費(先到先得)
主辦:PIP兒童劇場
留座電話:2421 6545

男爵府

我想去不過去唔到, 佢地8點先開始, 講得黎走時可能係11/12點, 星期六一早aric要過中環睇脊醫, 怕佢唔夠訓呀,
反而 aric 講左好耐想睇佢地聖誕節會做的咩靚靚唔見左, 唔知有無人睇呢?

原文章由 JacquelineHo 於 08-10-21 12:48 發表
親子活動消息﹕全能發展

【明報專訊】「如何成就智叻寶貝」講座
內容:兒童藝術專家詹瑞文、甄詠蓓,以及專業的兒童心理學家及醫生,將在是次講座中,談談如何讓小朋友獲享全能發展及增進父母與子女溝通的技巧,有助營造和諧家 ...

大宅

我....尚在人間

首頁
12345...93

尾頁

跳至