興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 +3金熱血 畀面勳章

hihi~~我係新手黎架﹐完全唔識點用d 相機﹐我之前買左部cannon 450d(因為想幫bb影d靚d0既相)﹐但係我每次係室內用部相機﹐影出黎d相都好濛(我冇用閃光燈)﹐係室外就清d﹐因為bb成日週圍郁所以先買部單鏡反光相機用(因為聽人講!!!)﹐咁究竟係乜野問題呢?同埋要較AV、人像、室內(有閃燈)定係較邊種會好d呢?買左都唔識用…
thx~~

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 fatbill 於 08-10-22 01:41 發表
hihi~~我係新手黎架﹐完全唔識點用d 相機﹐我之前買左部cannon 450d(因為想幫bb影d靚d0既相)﹐但係我每次係室內用部相機﹐影出黎d相都好濛(我冇用閃光燈)﹐係室外就清d﹐因為bb成日週圍郁所以先買部單鏡反光相機用(因為聽人講!!! ...

初初用, 用部機預設的情景mode 先, 包括人像, 全自動MODE

而如果想室內影又唔用FLASH, 除非用大光圈鏡頭 + 高ISO

不如用住綠色格仔的全自動MODE 先, 一定唔會好似你之前咁影出來矇晒

別墅

如果全自動mode (綠色格仔mode), 影室內會有閃光燈彈出來。
或者可以用p mode (都算差不多係自動mode), 就不會有閃, 但要較高d iso。希望幫到你。

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 +3金熱血 畀面勳章

唔該哂呀~~我再慢慢研究下先
有唔明就再請教各位…thx!!! ( 希望各位唔好"鹽" 我煩啦)

子爵府

我都係新手用450D,
請問用50mm f1.8時,如果小朋友活動中,點影先唔蒙,用幾多光圈?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 MrsFung 於 23/10/2008 15:00 發表
我都係新手用450D,
請問用50mm f1.8時,如果小朋友活動中,點影先唔蒙,用幾多光圈?

影小朋友想唔濛, 快門要夠快, 至少 1/100 以上, 如果佢地跑黎跑去, 快門要再快d.

子爵府

如果快門 1/100 咁光圈要較幾多?

咁我係咪較左快門先決 1/100, 咁佢就會自動幫我感應用多少光圈?我唔駛較光圈?

原文章由 Sonic 於 08-10-23 16:08 發表

影小朋友想唔濛, 快門要夠快, 至少 1/100 以上, 如果佢地跑黎跑去, 快門要再快d.

[ 本文章最後由 MrsFung 於 08-10-23 16:55 編輯 ]

子爵府

原文章由 MrsFung 於 23/10/2008 16:53 發表
如果快門 1/100 咁光圈要較幾多?

咁我係咪較左快門先決 1/100, 咁佢就會自動幫我感應用多少光圈?我唔駛較光圈?

用快門先決就由部機決定用幾大光圈, 如果現場環境唔夠光, 就要推高 ISO.

子爵府

如果我用50mm f1.8影小朋友近照,係咪較光圈先決大d會靚d?

原文章由 Sonic 於 08-10-23 17:02 發表

用快門先決就由部機決定用幾大光圈, 如果現場環境唔夠光, 就要推高 ISO.

子爵府

原文章由 MrsFung 於 23/10/2008 17:12 發表
如果我用50mm f1.8影小朋友近照,係咪較光圈先決大d會靚d?

其實影每張相既設定都唔同, 不能一概而論, 要影得多至知咩野 setting 合自己, 我就鍾意用 M mode.

如果你想有前清後濛, 咁就要 set 大光圈.

大宅

回覆 #8 Sonic 的文章

我都係新手黎架, 買咗 450D唔夠一星期, 而家都係一頭霧水, 我試過用快門先決,然係較到ISO 800/1600, 出黎的效果就夠光, 但係濛渣渣, 唔清楚.我又試過用AUTO影, 但係D色唔靚, 偏啞色,請問有咩辦法可以係室內影好動的小朋友, 效果好些呢?

大宅

你地講緊0既快門、光圈呀﹐我都重係有d唔明﹐我個問題同QQZOE 0既係一樣﹐因為有時係室內都想同bb影番d好0既相呀﹐仲有我想問我支鏡頭係跟機有架﹐如果想配支好小小0既﹐麻煩請介紹一下同埋幾多$到呢?thx!!!

大宅

醒目開學勳章

原文章由 fatbill 於 08-10-24 01:51 發表
你地講緊0既快門、光圈呀﹐我都重係有d唔明﹐我個問題同QQZOE 0既係一樣﹐因為有時係室內都想同bb影番d好0既相呀﹐仲有我想問我支鏡頭係跟機有架﹐如果想配支好小小0既﹐麻煩請介紹一下同埋幾多$到呢?thx!!! ...

我都係為左影囝囝而配左支 50mm f1.4 在家唔夠光都唔洗用閃光. 我用 "m" mode + f1.4~f1.8 + 快門 1/125~1/160, 仲有iso400; awb方面.視乎你家中的燈光色而設 (如黃光時.白平衡中我用烏c燈, 如果是白燈.白平衡中選 awb)

仲有一樣.如果想小朋友拍出來的膚色"暖"一點.可以在相片模式中選取 "人像", 如果你選取 "中性"之類.出來的膚色唔夠 "暖" (青bb).

如有錯誤.請c兄c姐更正.謝謝~

[ 本文章最後由 giveupaguy 於 08-10-24 11:27 編輯 ]

大宅

thx~~

大宅

買咗450d kit set無耐, 想配支中距鏡去旅行用, 兼且想影d遠少少相, 有無邊支平平地鏡介紹?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

配支55-250MM F4-5.6 IS

http://www.canon.com.hk/en/Consumer/Product/ProductDetail.aspx?product_id=100103&series_id=41

大慨$1,700.00. 連埋支KIT Lens 就由18-250MM 都齊.

原文章由 fion88 於 08-10-31 00:18 發表
買咗450d kit set無耐, 想配支中距鏡去旅行用, 兼且想影d遠少少相, 有無邊支平平地鏡介紹?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 fion88 於 08-10-31 00:18 發表
買咗450d kit set無耐, 想配支中距鏡去旅行用, 兼且想影d遠少少相, 有無邊支平平都係地鏡介紹?

我都係買左支55-250MM F4-5.6 IS 去旅行用

大宅

55-250MM F4-5.6 IS 問咗幾間都話斷貨

大宅

醒目開學勳章

原文章由 fion88 於 08-11-3 00:07 發表

我去年xmas入左呢支.真係好好用
你有無打電話問天祥? 可以留名留鏡的

男爵府

牛年勳章

原文章由 fion88 於 08-11-3 00:07 發表

係呀, 喺8月尾我都訂咗... 成兩個月有多喇, 都未有貨呀...

首頁

尾頁

跳至