論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人做咗三個月,原本問我挪十二月要放假,我拒絕咗,依家要求做夠一年後即明年七月,一定要俾七日假佢返去會老公!大佬,我自己剛轉工,仲要頭一年無大假,點俾佢,可唔可以唔俾?事關我擔心佢返到嚟又有咗﹐又要驗多次身好煩,事關佢要照顧我bb,不過,如果法律規定佢有權一定要放,我唯有依家布署炒咗佢,煩少樣野。菲傭真煩,嚟咗三個幾月,多多要求。

大宅

補充,我唔係唔俾假佢,而係想佢兩年完約後先俾佢,唔知咁做得唔得?

侯爵府

原文章由 enahau 於 08-10-22 01:33 發表
我工人做咗三個月,原本問我挪十二月要放假,我拒絕咗,依家要求做夠一年後即明年七月,一定要俾七日假佢返去會老公!大佬,我自己剛轉工,仲要頭一年無大假,點俾佢,可唔可以唔俾?事關我擔心佢返到嚟又有咗﹐又要驗多次身好煩,事關佢要 ...

佢有權要求, 你亦有權吾比

合約規定, 兩年contract 只係包一張來回機票

依家佢only做左一年, 你可以叫佢
1. 來回機票自己比
2. 驗身自己比
3. 吾會advance 任何糧比佢

看下佢還會吾會放law

複式洋房

原文章由 enahau 於 08-10-22 01:33 發表
我工人做咗三個月,原本問我挪十二月要放假,我拒絕咗,依家要求做夠一年後即明年七月,一定要俾七日假佢返去會老公!大佬,我自己剛轉工,仲要頭一年無大假,點俾佢,可唔可以唔俾?事關我擔心佢返到嚟又有咗﹐又要驗多次身好煩,事關佢要 ...

菲菲真係好煩要求多做野少食野多,工會又麻煩,我想你最好唔好比菲一年返一次,大肚返來你仲煩,你想定後路于左菲菲無心機做野,初黎就想放假神經病.

男爵府

d菲姐真係好多要求, 重日日新鮮

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 08-10-22 09:03 發表

係要雙方同意架

唔係佢話晒事

你攞唔到假大條道理唔俾佢放啦

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

菲姐真係有權要求嫁, 但就要佢自己買來回機票+no-pay leave, 睇下佢肯唔肯囉, 不過大假dd野係要雙方同意既, 你可以同工人講, 老闆都唔比我請咁多假, 如果請分分鐘會炒, 咁到時我都唔會用工人, 睇下佢有乜反應囉, 佢要堅持不如搵個新工人好過啦…
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

你同佢講
1. 來回機票自己比
2. 驗身自己比

我諗佢應該唔放,但佢唔開心,或者拿你個BB出氣,你要小心睇住
原文章由 hinhinmummy 於 08-10-22 09:03 發表

1. 來回機票自己比
2. 驗身自己比

看下佢還會吾會放law ...

大宅

多謝大家俾意見,我都真係好唔想俾,若有好既工人仲想換咗佢,事關佢真係多多要求,佢係海外菲,第一次嚟香港己咁,而且我仲要同佢俾政府稅,真煩...

珍珠宮

1. 來回機票自己比
2. 驗身自己比
看下佢還會吾會放law ...

你可照hinhinmummy咁講去問佢 (另加冇得加幾日no paid leave, 只可放7日), 睇吓佢放唔放, 但如佢都係要放你就冇退路; 所以, 你亦可以選同佢講你未攞到假, 如佢一定要返去就早d 辭定工等你揾人, 睇吓佢乜反應!

首頁

尾頁

跳至