論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由於工人很多食物(包括牛肉﹑蛋﹑蝦﹑蠏同其他蔬菜)都唔喜歡吃, 總之煮完之後, 她還要加工煮, 很難同她一起共用膳食, 決定給工人每月$300(她只是買早餐﹑午餐及晚餐的菜和肉 )作膳食費, 其他用品我照提供, 其實每月$300, 合理嗎?? 夠唔夠呀?? 請解答!!

子爵府

其實$300一定唔夠, 不過你有權咁做!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

點解工人還要加工煮既? 係佢唔食個d食物, 還是同一類食物佢要加工? 因為唔夠味?

300蚊真係唔夠架, 夠都唔夠營養啦!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

畀面勳章

回覆 #1 caritas 的文章

想知道點解工人要自己煮野吃,其實$300一定唔夠!怕餓到無氣力做野,或者叫工人買一樣野返來煮(但係要規定幾多錢之內),那唔哂比300給工人。

禁止訪問

男爵府

你比錢佢買野,我怕佢唔捨得用.. 攪到自己無晒營養.. 妳最好買定d野比佢..

大宅

no need to pay, save it to use for yourself. I think she is no choice if she doesn't eat what food you buy , I don't care her if she insists to do so......she will eat finally when she feels hungry

[ 本文章最後由 pebaby01 於 08-10-21 19:09 編輯 ]

男爵府

唔好比 ... 她唔鐘意食的嘢是她的問題 , 唔通要為有 "偏食 " 的人去諗咁多 , 做家傭做到咁偏食 .... 我屋企的印傭夠唔食豬肉 及 蒸魚 , 唔通我唔煮豬 ,唔煲豬肉湯咩 , 而新鮮雞又貴 , 雪藏雞又冇益 , 唔通我成日就哂她咩 !

男爵府

原文章由 caritas 於 08-10-21 15:51 發表
由於工人很多食物(包括牛肉﹑蛋﹑蝦﹑蠏同其他蔬菜)都唔喜歡吃, 總之煮完之後, 她還要加工煮, 很難同她一起共用膳食, 決定給工人每月$300(她只是買早餐﹑午餐及晚餐的菜和肉 )作膳食費, 其他用品我照提供, 其實每月$300, 合 ...

我個工人個朋友..就收 600 蚊..

複式洋房

因為我一家吃餸菜很清淡, 很少加任何調味料, 工人很喜歡吃濃味和煎炸食物, 同一類食物煮完後她會另外加調味料加工煮, 或留起一些食物(肉菜)另外自己自行煮, 如果一星期比$100(剩係買面包做早餐, 午晚餐買肉和菜), 其他油米醬油等用我家的, 又如何呢?

原文章由 2heiBBmama 於 08-10-21 17:26 發表
點解工人還要加工煮既? 係佢唔食個d食物, 還是同一類食物佢要加工? 因為唔夠味?

300蚊真係唔夠架, 夠都唔夠營養啦!

複式洋房

我个工人刚来的时候,因为我们经常不在家吃饭,她就自己去买饭盒,菜鱼等自己吃(没有跟我说),之后就Claim我钱(没有单的),我当时有比她,后来越想越不顺气,因为家里有很多食物,有面,Meat。。等,她都不吃,就自己去买。所以我跟她说,以后我自己买送,你自己在家里煮,不比她Claim我了。

大宅

Actually, I think you can buy some soya sauce, chilli sauce for her is enough. No need to give her $300. She come here is for work not for quality of life.

大宅

買送時買埋她會食既菜同meat咪得嘍,使mug另外給錢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Yes, I agreed with this.

原文章由 froggybb74 於 08-10-22 10:43 發表
Actually, I think you can buy some soya sauce, chilli sauce for her is enough. No need to give her $300. She come here is for work not for quality of life.

大宅

唔使就她咁多架,我個工人都係好多野唔食,但我無特別就她,慢慢她就會自已適應架啦。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 caritas 於 08-10-22 09:57 發表
因為我一家吃餸菜很清淡, 很少加任何調味料, 工人很喜歡吃濃味和煎炸食物, 同一類食物煮完後她會另外加調味料加工煮, 或留起一些食物(肉菜)另外自己自行煮, 如果一星期比$100(剩係買面包做早餐, 午晚餐買肉和菜), 其 ...

其實你另外比錢佢, 佢都係自行煮, 咁同你負責埋食物比佢未一樣, 佢都一樣自行煮嘛, 總之我覺得比錢就唔係幾好, 拎願每個星期買定d凍肉放係雪櫃, 佢點煮由得佢, 有錢過手, 就唔知佢地食過乜? 同用咗係邊樹?
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

agree!邊就得咁多呀, 我工人又係唔食豬肉, 所以每次食豬肉果日,我都同佢講佢唔夠就自己煎蛋/雞(frozen)/noodle, 所以平時買多些frozen 在雪櫃, 大家又有得食, 何樂而不為呢! no need to pay money 啦, 況且$300其實係唔夠,免得佢走去agent投訴你冇比飽飯佢食, 而且佢可能慳番d錢最後食番你d食物, 咁都唔緊要, 最慘係你有可能寵壞佢先係最大問題! 依家經濟不境, 都係慳d好!

原文章由 anw620 於 08-10-22 10:50 發表
唔使就她咁多架,我個工人都係好多野唔食,但我無特別就她,慢慢她就會自已適應架啦。

複式洋房

Learnt from the government, Mr Cheung said "Employer" need to follow the contract spirit.

According to the "Green Contract", we need to provide $300 meal allowance if there is "NO FOOD" provided.

So, you have food provided and you are no need to give any extra meal allowance. If the taste is not suitable, only buy some Indoensian soy, chilli... are okay.

Don't fall their trap, even you gave her money, she may not use it all in the food. She still share your vegetable, egg, meat, rice.......

珍珠宮

我食乜, 佢食乜, 我家人同細路都係咁食, 唔會額外比$ & 額外比佢再煮.

我覺得D僱主比食飯$工人, 係因為冇辦法提供食物比工人, 所以比$解決, 但你係有野食比佢, 只係佢咀丟, 如果佢要餐餐大魚大肉, 咁又就佢咩? 我地又唔係克溥佢, 又唔係叫佢食垃圾, 主人都係咁食, 做工人唔好呀之呀咗!!

首頁

尾頁

跳至