自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

係中銀換新銀紙,尋日發覺原來每叠都唔夠100張嫁!

事原就係我阿媽新年個陣去中銀換定D新銀紙,尋日攞2叠20蚊紙出嚟入利是(因為我細妹結婚派帖,入定回禮利是),入完之後數吓啦利是封啦,正常每叠係有100張順號碼,點知數嚟數去得95個,到第2叠就數咗先入,點知又係得97個,諗嚟諗去都冇理由,明明一叠新銀紙一定有100張,次後我哋就睇號碼,發覺有幾個號碼係冇咗(特別係3、5、7),之後我哋就叫阿媽攞晒D新銀紙出嚟數,原來唔只20蚊少咗,連50蚊紙都係(仲少咗8張添),其實唔夠數都唔係第1次發現,因為新年我幫老豆入利是個陣都發覺100蚊紙少咗5張,開頭我哋都冇為意,仲以為係我阿媽攞咗去用(因為D錢係我阿媽換比我老豆嘅),但而家先知原來就係少咗。

其實講真我唔係想追究D乜,此終D錢係新年個陣到而家都咁耐,同埋銀行永遠都係錢離開櫃台就冇得追究。我只係想提醒各位要小心D,因為大家都以為新銀紙就一定夠,但真係少咗幾張都唔係好覺,所以以後一定要係櫃台度數清楚,咁樣唔見錢法真係好唔抵嫁!

各位一定要小心D呀!我暫時只發覺中銀會少,因為我點過係創興換嘅匯豐錢係冇少到,所以各位自己留意吓啦!

男爵府

牛年勳章

我都試過兌新銀紙而有啲number係無咗架, 不過就足張數囉...

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

伯爵府

會唔會有人過水濕腳呀

明明一叠新銀紙一定有100張,次後我哋就睇號碼,發覺有幾個號碼係冇咗(特別係3、5、7),之後我哋就叫阿媽攞晒D新銀紙出嚟數,原來唔只20蚊少咗,連50蚊紙都係(仲少咗8張添),

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔會掛
佢地用數銀紙机數架wor

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

咁拎一叠叠銀紙, 咪要係佢面前數完先走

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

侯爵府

咁咪好阻住下位數,佢地唔係有機數咩
原文章由 starry^.^ 於 08-10-22 11:43 發表
咁拎一叠叠銀紙, 咪要係佢面前數完先走

男爵府

大宅

原文章由 lai_tat 於 08-10-22 11:31 發表
我都試過兌新銀紙而有啲number係無咗架, 不過就足張數囉...

我都係喎,可能銀行職員留起左d靚number 啦.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢地冇用銀紙機數架??

我地响HSBX同渣X唱, 未試過唔啱數喎

伯爵府

我年年都係中銀換新鈔票,分行經理都承認靚號碼會被預先抽起,不過 touchwood 我未試過會少喎,可能樓主有誤會?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主, 你會唔會係見d number 唔齊咋, 如果number唔齊, 唔代表張數唔齊架喎, 我成日暢新銀紙, 都係會有咁情況, number唔齊, 但張數齊. 有時一暢幾萬蚊, 好難o係銀行當面數, 又阻住後面. 銀行多數用銀紙機數錢, 應該唔會錯.

珍珠宮

原文章由 porkchop_2008 於 08-10-22 11:28 發表
係中銀換新銀紙,尋日發覺原來每叠都唔夠100張嫁!

事原就係我阿媽新年個陣去中銀換定D新銀紙,尋日攞2叠20蚊紙出嚟入利是(因為我細妹結婚派帖,入定回禮利是),入完之後數吓啦利是封啦,正常每叠係有100張順號碼,點知數嚟數去得95個,到第2叠就數 ...

我唔係咁相信有咁o既事wor,如果有,點會無人嘈呀,人人少一百幾十咁去左邊,比人袋左咩,實有人投訴

講真無論攞幾多 Cash 都要當面數清楚架啦,點會唔數呀

我試過公司要攞幾十萬 cash,幾個同事坐係銀行 d 房仔慢慢數 我咁大個囡唯一一次見到幾十萬 cash

[ 本文章最後由 webjen 於 08-10-22 11:53 編輯 ]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

靚NO.冇左唔出奇...唔夠數就實在太過份啦掛...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 webjen 於 08-10-22 11:50 發表

我唔係咁相信有咁o既事wor,如果有,點會無人嘈呀,人人少一百幾十咁去左邊,比人袋左咩,實有人投訴

我試過公司要攞幾十萬 cash,幾個同 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 webjen 於 08-10-22 11:50 發表

我試過公司要攞幾十萬 cash,幾個同 ...

如果真係咁, 個個都會去嘈啦~ 又點會得樓主一個啫~
其實係咪兩張 "痴" 埋左, 入埋同一個利是封度呀?
因新銀紙, "痴"埋一齊, 都成日會有啦~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

新銀紙點會用數銀紙機呀, 一叠叠新既點數呀

原文章由 wingogo 於 08-10-22 11:40 發表

唔會掛
佢地用數銀紙机數架wor

首頁

尾頁

跳至