心聲留言

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

你有亞媽呀, 咩無啫 係你覺得媽咪偏心無左個亞媽之嘛 其實你試下投其所嗜, 5好下下啄到痕咁你亞媽就自自然然5會比氣你受架啦 其實好多野我都覺得係你執著放鬆D啦個果畢竟都係你亞哥有咩好呷醋啫 除非你兩個係同母異父啦 又或者你同呢個亞哥毫毛感情可言, 由細到大都係各顧各或分開住, 5係我都諗5通點解你會MIND亞媽去鍚佢5鍚你呀 我亞爸夠鍚亞哥5鍚我啦又如何, 總之盡左自己做兒女既責任咪算囉
原文章由 問號mama 於 08-10-22 12:48 發表
1)我阿媽:
佢偏心都預左,我三年前好介質,三年後既今日都同自己講算啦,點知上星期四唸住請佢食飯,講開我阿哥,揾唔多(萬幾)就唔好落d(使5千/月),點知佢幫住哂仲話啱喎!偏心到是非不分,已經嬲啦!
仲要食飯果陣勁話人地d ...

男爵府

呢個CASE我都經歷過好明白...最後結論人一定係會偏心, 重男輕女, 都好普偏, 叫自己接受現實, 佢地年紀咁大思想係唔會改變架, 最重量自己儘自己責任有儘力去孝順佢地, 做到問心無愧, 到佢百年歸老都無悔便是

子爵府

回覆 #1 問號mama 的文章

你個背景同我好相似, 只不過我係老豆唔係亞媽, 係細妹唔係細佬, 我完全感受倒你既心情, 其實自己都要令自己釋懷, 我都想通左好多. 其實你係好錫你媽媽只不過方式錯左, 你希望哥哥可以俾媽媽好既生活, 但哥哥又未能達到你既要求, 所以出聲話哥哥既不是, 其實你諗下哥哥有工作唔係靠媽媽生活已經算好好, 呢個年代四十幾歲人重要父母養大有人在,

其實偏心係好個人既感覺, 好似我哥哥一世人都怨我老豆錫晒我, 我真係唔覺, 好似老豆死都唔去睇醫生, 哥哥就用語氣比較重既方式去表達, 當然老豆彩佢都或傻啦, 而我就用好多時間同佢講一日可能幾個鐘去分析比佢知, 一日唔去睇我都會繼續講, 終於去睇啦哥哥又發老脾, 話老豆錫晒我, 我講乜佢都聽………….. 大佬呀大家都係想老豆好姐, 洗唔洗罵到老豆成隻野咁, 我重慘無啦啦獲獲做罪人, 咁可以點……………………. 想通一點自己做左應該做既事已經足夠.

我細妹同你細佬一樣睇法都一樣, 其實只要你媽媽中意佢想做野咪由她羅, 你都識講啦幾十歲人唔通做咩都要你地管嗎???? 我細妹都成日講幾十歲人佢中意咪由得佢羅………又同哥哥講40幾歲人重要人錫咩????? 我就同細妹講個個都中意人錫架啦, 只不過需要多或少姐無一定既標準.

其實你三兄妹都好似我地咁好錫父母不過表達方面唔一致. 其實之前我都好似你咁好唔開心, 見面都好小, 好多是非聽.

但想想只要老豆開心就唔需要加自己認為對佢好既睇法落去.

禁止訪問

大宅

我而家都面對緊呢個問題!我阿爸阿媽又係傻,自己層樓都未供完,點知細佬話買樓(好似唔買唔得)阿爸就look咭,之後再賣埋d股票先夠俾首期,跟住明明係新樓又要搵人設計,裝修間屋!
仲有樣就係我地都係幫老豆手,咁即係話,糧又係老豆俾,首期,裝修都係老豆俾!
跟住又無俾家用,每月2千有鬼用,其中1千仲要係幫細佬交保險!
我都唔明點解而家d仔咁無良心!
我都好心痛,心up父母!
而家我阿媽知啦!我細佬間屋阿爸阿媽俾首期,究膽死有3房都要拆到得2房,仲要無一間係預阿爸阿媽去住!
我都有同阿媽講,我反對你地咁樣做,同唔反對對我我係無好處!我無著數!
反而而家我老豆當我外人咁!而家日日去鋪頭做野都無2句咖!
我老公有時都同我講,由佢買樓俾細佬已經係偏心!講咩都無用!
咁我而家咪放長雙眼睇戲囉!
睇下到時細佬結婚你點幫佢!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至