論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

早前因衰bun玩上court,最後埋單計數,工人約賠返半個月代通知金給我(工人resign即走,後來工人重妄想claim我一個月代通知金). 過程中令我學到好多,也令我疲累..........條氣好唔順其中一個原因是勞資署的某的職員的態度,佢地當僱主是被告(好似一早當你有罪咁). 最後,我向高等法院投訴個法官及翻譯,high court 的總裁判官調查佢地 終於昨日收到回覆,個菲藉翻譯收警告,如她再被投訴就會可能取消僱用佢 ,而法官個亞head亦認為個法官審案時的語氣唔好,但處理案件手法無問題(原本我complain個法官的態度差而審案方法有問題). 我complain佢地,希望佢地知道的僱主唔係蠹,唔好蝦我地. 希望大家要為自己據理力爭,唔好咁易比工人玩,上勞工處or勞資署都唔駛驚.多上B.K.學學怎樣保護自己.

洋房

可以詳細講解下你的case?

子爵府

但係真係會身心疲累!

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 qqqqqq 於 08-10-22 08:43 發表
早前因衰bun玩上court,最後埋單計數,工人約賠返半個月代通知金給我(工人resign即走,後來工人重妄想claim我一個月代通知金). 過程中令我學到好多,也令我疲累..........條氣好唔順其中一個原因是勞資署的某的職員的態 ...

如僱主學到您呢種態度面對就好啦.
佢地d只想僱主比$$了事既態度真係太差.:;pppp:

男爵府

上到高等法院, 最後用了幾多錢??可否請律師?

別墅

除外傭事外, 以前工作很多時會到勞資審裁處, 小額, 醫院等, 很多政府人員都係叫佢地一人讓一步, 息事寧人, 好心既會解釋你聽, 因為佢地太多野做人, 人手唔夠... 衰d 既, 擺明態度話你唔岩, 叫你賠.... 好麻煩... 呢d 咪叫官僚囉

別墅

真爽!

大宅

好媽媽勳章

恭喜晒, 真係為香港僱主打左場勝戰, 辛苦晒

大宅

原文章由 khh 於 08-10-22 08:51 發表
可以詳細講解下你的case?

其實想講好耐,不過想等件事完曬先. 幾個月前,bun姐resign自己寫resign letter,我call 了警察睇住佢寫信,同執行理.之後,工人去勞工處claim我一個月代通知金.勞工處主任丙到bun姐發呆,重建議我claim返佢一個月,因衰bun完全無理,主任問佢野佢答唔到,主任重丙佢扮唔識英文.估唔到,bun姐受其姊妹梳擺而妄想要claim我一個月代通知金.因bun姐竟然扮唔識英文,又話封resign letter係我叫佢寫.(當日是police睇住佢自己親手寫) 上庭那日,bun姐因扮唔識英文,就有一個菲藉翻譯員坐在她旁,個官好似無睇過我的証據咁,用的好惡的語氣質問亞bun同我,bun姐當然呆曬,重on到話有人教佢咁做,而bun姐上庭前又無寄任何文件比我,大人便丙bun姐. 而大人話當日我比佢離開我屋企等同我唔須要佢賠一個月代通知金wor.我便引用勞工法反駁佢,亞大人可能唔鐘意我唔夠蠢,便說:邊個嬴是在於我的決定. 重無再比機會我講,叫我去試下和解. 去到調解員處,果位菲藉翻譯員以為自己係大律師,bun姐未答,佢已代bun姐比了很多意見.我即刻話:你只是翻譯,唔係律師,我會投訴你.個調解員有的surprise咁叫翻譯唔好再比意見............

大宅

原文章由 qqqqqq 於 08-10-22 13:05 發表

其實想講好耐,不過想等件事完曬先. 幾個月前,bun姐resign自己寫resign letter,我call 了警察睇住佢寫信,同執行理.之後,工人去勞工處claim我一個月代通知金.勞工處主任丙到bun姐發呆,重建議我claim返佢一個月, ...

請問個官係叫咩名, 第幾號庭 ar?

大宅

原文章由 aai 於 08-10-22 10:00 發表
真爽!

真係好爽,不過為了條氣真係身心疲累. 我交投訴信果日有意外的發現,正是lunch time,我在路上遇到那個調解員和另一調解員在等過馬路..我聽到佢地談論某一個case,重話其實唔係好識計條數比個僱主.........求其啦..........佢地自己都怕事. 果的staff都幾求其.

大宅

原文章由 a@o@a 於 08-10-22 09:35 發表
上到高等法院, 最後用了幾多錢??可否請律師?

投訴去高等法院,唔駛錢,寄信去就得架啦.等果的處事不公的人寫返份report比佢亞head,等佢自己反省一下. 煩下佢

大宅

原文章由 過客 於 08-10-22 13:12 發表

請問個官係叫咩名, 第幾號庭 ar?

唔可以係呢度講佢個名, 係一個女人.

大宅

原文章由 FA8866 於 08-10-22 09:32 發表

如僱主學到您呢種態度面對就好啦.
佢地d只想僱主比$$了事既態度真係太差.:;pppp:

我想有些僱主都想力爭,但因工作,照顧家人,時間和証據的關係迫於無耐先妥協. 自己好彩,有空和有証據先可以做到. 我地有口難言,苦主一大班. 其實,以前比工人搵了很多苯,依家先學精.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

好替你開心呀~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

原文章由 qqqqqq 於 08-10-22 13:30 發表

唔可以係呢度講佢個名, 係一個女人.

係一個女人, 已經好大貼士 la, Thanks!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 過客 於 08-10-22 14:04 發表

係一個女人, 已經好大貼士 la, Thanks!

qqqqqq,

你個官亦都係審我單野ロ個個・6号靈堂。牠手法和態度的確有問題。你今次做得非常好・為我們爭番ロ氣!

男爵府

你好叻呀!

子爵府

多謝替我們僱主出啖氣

首頁

尾頁

跳至