自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位媽咪,因為我一向唔識煮野食,岩岩自己煮野食,但俾熱水淥到隻手好痛紅到紅晒,可以搽d咩呀!

別墅

即刻用水喉水沖幾分鐘,沖到唔痛就可以。通常都唔駛查野。
不過如果有京万紅,查下都得。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

蘆薈
冇就一直沖水至少10分鐘。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

唔該你地丫,等我試下先。我真係好痛d眼淚係咁留,我又唔想打俾我老公。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

用水喉水沖,沖完搽京萬紅 / 俄羅納英都ok!
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如不太x重.先用水喉水"蔥"10分鐘.cool down先,如家有蘆薈可用佢塗.再去藥房買藥膏搽.

原文章由 芝士腸 於 08-10-22 13:32 發表
各位媽咪,因為我一向唔識煮野食,岩岩自己煮野食,但俾熱水淥到隻手好痛紅到紅晒,可以搽d咩呀!

男爵府

我屋企得俄羅納英,我而家試下搽先

子爵府

曼秀雷敦

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 芝士腸 於 08-10-22 13:45 發表

沖水會起水泡
屋企有無雞蛋?
可以摸蛋白
唔會起水泡
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

記得抹乾水至搽
原文章由 芝士腸 於 08-10-22 13:45 發表
唵嘛呢叭咪吽      

子爵府

我早几日試過, 因為喺爺爺屋企冇燙火羔, 淥親果時係夜晚九點几, 所以用水沖左10分鐘后, 用牙羔, 揸左一層厚厚既喺面, 到第二朝早上, 就冇晒事, 好似從來冇比滾水淥親過咁, 不過我果次唔係淥得太嚴重, 啱啱淥親又紅又痛, 仲有少少腫, 不過我即時處理, 所以至好得咁快

大宅

即時渣蛋白, 好得
:-D

大宅

我早一個月經驗,我俾o的粥淥親,我用水沖,再搽俄羅納英!到睇二朝,起o左個大水泡,之後我整穿個水泡,「之」晒o的水出o黎,又再起!連續五日都係咁!唔乾水,後來阿ma叫搽紅花油!搽完即晚乾水!所以我建議用紅花油先,唔好俾佢起泡!如果冇起泡都係搽俄羅納英!希望你唔好起泡!因為我到而家都仲有「啦」

水晶宮

浸冰水...
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

畀面勳章

起碼都會有幾日痛下。搽品露啦~
我上次俾奶樽煲d蒸氣淥熟左隻手,痛到我cc下。
即刻搵冰敷再搽品露。

男爵府

我就咁用水沖咪會起泡

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

you use some running water to wash first, and put some (商) 飛人, very good ar no more painful. Last time when my son still 2 yrs old we go to eat noodles and he push the bowl, many noodle soup drop on his hand the ee give me the (商) 飛人, after we finish the noodles no more red colour on his hand lu. This (商) 飛人 is very good for many use also.

水晶宮

畀面勳章

搽品露冇疤架! 真係冇呃你。
上次我都係呀,隔左一日就起水泡,我繼續搽品露,隔左幾日個泡扁左,後尾連疤都冇呀

原文章由 j0 於 08-10-22 14:00 發表
我早一個月經驗,我俾o的粥淥親,我用水沖,再搽俄羅納英!到睇二朝,起o左個大水泡,之後我整穿個水泡,「之」晒o的水出o黎,又再起!連續五日都係咁!唔乾水,後來阿ma叫搽紅花油!搽完即晚乾水!所以我建議用紅花油先,唔好俾佢起泡!如果冇起泡 ...

大宅

我奶奶教既..
搽豬油...我試過..真系店..

超級版主

可能個個皮膚唔同,我同家人次次都係沖完水,抹乾搽俄羅納英,未試過起泡噃!
原文章由 j0 於 08-10-22 14:00 發表
我早一個月經驗,我俾o的粥淥親,我用水沖,再搽俄羅納英!到睇二朝,起o左個大水泡,之後我整穿個水泡,「之」晒o的水出o黎,又再起!連續五日都係咁!唔乾水,後來阿ma叫搽紅花油!搽完即晚乾水!所以我建議用紅花油先,唔好俾佢起泡!如果冇起泡 ...

[ 本文章最後由 wong2323 於 08-10-22 14:18 編輯 ]
唵嘛呢叭咪吽      

首頁

尾頁

跳至