夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今年同我老公嘈交都是因為個女(9個月), 以前恩愛已經沒有了,
有了小朋友是否會有得有失呢 ? 我有些灰心了

大宅

原文章由 HAPPYBABY2008 於 08-10-21 15:42 發表
今年同我老公嘈交都是因為個女(9個月), 以前恩愛已經沒有了,
有了小朋友是否會有得有失呢 ? 我有些灰心了…

點會咁架??
多左個bb屋企唔係會開心好多架咩??
你地為乜野而嘈交呀??
「盡人事,聽天命」
好好珍惜所走的每一步
好好珍惜所遇到的每一個人
好好珍惜所擁有的一切

複式洋房

原文章由 HAPPYBABY2008 於 08-10-21 15:42 發表
有了小朋友是否會有得有失呢 ? 我有些灰心了…

個囡先得九個月為咩交嘈!?屋企多咗個小朋友應該開心先係!你兩公婆有問題就唔好張問題賴落小朋友到!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都因為個女而同我c6嘈,但個原頭係我99問題............
不過有時諗唔好嘈咁多,都係保持氣分好d,小朋友成長好d架..........個女最

男爵府

係唔係c6覺得你緊張個囡多過佢呀? or 你同佢對照顧個女既方法有唔同見解呀?

其實呢d都係好正常,只要大家心平氣和傾吓就得嫁啦!囡囡係你地既愛情結晶, 唔好因為咁成日嘈啦!

複式洋房

原頭都是奶奶開始之後阿女一直交奶奶日夜照顧, 但我一直是想自然照顧, 現在因為老爺生病, 我提出日後要自己照顧(日間婆婆照顧), 我老公不想, 就此大家常冷戰 !!!
曾經有一次我提出大家相量下此事,他不採我只顧看電視 !

他有事想避開不談 ! 令我好嬲, 他以前都是這樣的 !

原文章由 questioning 於 08-10-21 15:56 發表

點會咁架??
多左個bb屋企唔係會開心好多架咩??
你地為乜野而嘈交呀??

大宅

原文章由 KimB 於 08-10-21 16:31 發表
係唔係c6覺得你緊張個囡多過佢呀? or 你同佢對照顧個女既方法有唔同見解呀?

其實呢d都係好正常,只要大家心平氣和傾吓就得嫁啦!囡囡係你地既愛情結晶, 唔好因為咁成日嘈啦! ...

同意!倆公婆要有商有量,大家都係為個女,慢慢傾。

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 HAPPYBABY2008 於 08-10-21 16:36 發表
原頭都是奶奶開始…之後阿女一直交奶奶日夜照顧, 但我一直是想自然照顧, 現在因為老爺生病, 我提出日後要自己照顧(日間婆婆照顧), 我老公不想, 就此大家常冷戰 !!!
曾經有一次我提出大家相量下此事,他不採我只顧看電 ...

你咁做, 都唔想個囡會被傳染到, 同埋你奶奶可以專心照顧你老爺啫~ 有咩唔啱呀??
其實係咪說話既語氣唔好, 而咁啱佢心情唔好, 一撞之下, 大家誤會咋~
平心靜氣咁傾下啦~

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 wolimo 於 08-10-21 16:22 發表
我都因為個女而同我c6嘈,但個原頭係我99問題............
不過有時諗唔好嘈咁多,都係保持氣分好d,小朋友成長好d架..........個女最

我都曾經試過, 例如老公叫我做某事(為個囡), 但我奶奶係我面前講左好多理由反對, 而我又覺得我奶奶好啱, 就係咁無聽老公吩咐....... 當老公發現後, 大發雷霆, 奶奶即刻調轉槍頭, 係咁話我咁做唔啱, 我唯有唔出聲. 點知我奶奶又係我老公面前, 話我黑面對佢... 當年佢都搞到我成日喊. 仲搞到差d 離婚tim..

到後來, 我老公俾我朋友一鬧之下, 先知我有好多委屈無坦白告知. 而每當我想告知時, 佢又鬧到我唔敢講, 結果係.... 佢最遲先知....

而家, 我老公唔再信佢阿媽, 下下同我商量左先. 我地先好番咋~

複式洋房

每次開會議, 我老公唔會回復我及同我相量, 那我就好嬲,
我嬲就會勁鬧他, 由我11年前結識他時他每次都不會鬧回我的,
但我們會黑面12, 以前隔唔中沒問題, 現在多了個女,

多了事情要相量, 那黑面機會就多了 …, 我不識解決了 !
現在放在一邊先, 暫先不談所有事, 等大家心情好回先算 !

原文章由 Doraemon_ng 於 08-10-21 16:49 發表

我都曾經試過, 例如老公叫我做某事(為個囡), 但我奶奶係我面前講左好多理由反對, 而我又覺得我奶奶好啱, 就係咁無聽老公吩咐....... 當老公發現後, 大發雷霆, 奶奶即刻調轉槍頭, 係咁話我咁做唔啱, 我唯有唔出聲. ...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 HAPPYBABY2008 於 08-10-21 16:58 發表
每次開會議, 我老公唔會回復我及同我相量, 那我就好嬲,
我嬲就會勁鬧他, 由我11年前結識他時他每次都不會鬧回我的,
但我們會黑面1至2天, 以前隔唔中沒問題, 現在多了個女,

多了事情要相量, 那黑面機會就多了 …, ...

其實一出聲就開火咁, 不如用email 溝通先啦~

我諗佢對你都係有所誤會, 所以你一開聲, 佢就唔鍾意.

當年我老公都係咁, 下下覺得我有問題, 佢父母細佬就啱晒, 我一出聲 道出我心中之不滿/委屈時, 他就對我開火/黑面, 到最後, 大家關係就更惡劣....

佢咁樣, 我當然會找朋友傾訴, 到後來, 我一個朋友好惡咁鬧佢後, 佢先開始醒少少. 但都係繼續咁鬧我...... 到最後, 我忍唔位, 寫左封信俾佢, 大意講出我心中之委屈, 明白他立場及難處, 最後那封還告知想離婚等......

而家, 佢對我好左, 無再為佢自家人而攞我出氣.

不如你都寫下寫email / 信俾佢啦~ 希望你地關係會好d 啦~

別墅

回覆 #11 Doraemon_ng 的文章

我都覺得有時文字表達都好ka...因為有時人打口真係好容易令人晤會...
我同先生拍拖時要時常send sms...
我地有時都會鬧交...但事後一定會send sms比對方再傾掂佢...
我覺得...唔可以面黑黑幾日...瞓覺前一定要解決左問題就算解決唔到都唔好再嬲對方...先好
我有左bb快5個月la...
都試過因為決定bb將來点湊而吵架...
但講真嬲又嬲過...喊又喊過..但嬲得自己/對方咁唔開心又点ar...問題始終都存在....
不如放開d...再唸吓有洋方法我地又接受, 6299又開心的方法好過la...
我唔知阿b出世之後會点....但希望兩公婆守望相助互相支持吧...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 2on 於 08-10-21 17:37 發表
我都覺得有時文字表達都好ka...因為有時人打口真係好容易令人晤會...
我同先生拍拖時要時常send sms...
我地有時都會鬧交...但事後一定會send sms比對方再傾掂佢...
我覺得...唔可以面黑黑幾日...瞓 ...

2on, 你要俾心機呀~

男爵府

你老公同我老公好似有時想傾問題, 佢會唔啋我只顧看電視, 搞到我更加嬲.... 大家冷戰幾日啦, 之後下左啖氣再傾啦!

好多男人同我老公一樣都係想自己仔女俾阿媽湊多個外母架, 你要慢慢解釋俾佢聽, 要心平氣和, 大家都係想個女好o者!

男爵府

me too, 我以前好傻, 樣樣野唔妥6299都會同老公講, 老公反而覺得我搵野黎挑剔, 我地都曾經因為6299搞到要講離婚, 至從上次之後, 我學識左扮委屈, 反而而家老公好多時都企係我個邊,

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 060905 於 08-10-22 13:34 發表

me too, 我以前好傻, 樣樣野唔妥6299都會同老公講, 老公反而覺得我搵野黎挑剔, 我地都曾經因為6299搞到要講離婚, 至從上次之後, 我學識左扮委屈, 反而而家老公好多時都企係我個邊, :wa ...

我唔係扮委屈架~ 我諗我99係睇住我大, 又識左咁多年, 對我(表面上)又咁好, 我完全無諗佢會咁做架~

如果唔係親眼見, 我都唔相信佢係d咁既人. 不過我唔想老公一放工放來, 不停聽我投訴,咁唯有算啦~忍左去. 點知, 佢仲反過來不停咁同我老公講, 我老公仲忍唔住要出聲鬧我tim...

好似話有次, 大囡要睇醫生, 咁我銀包又無咁多錢, 櫃員機好多時都俾人禁晒(我個邊得一部咋), 咁咪唯有問佢借住先, 第日放工後禁返俾佢咯~ 佢仲好話無問題架~ 點知我老公一返到不久, 就即刻鬧我好攞佢阿媽d 錢喇~ 咁你話, 我幾冤枉啦~

咁第次又係咁時, 我唔問佢, 打去問我媽借(住隔離). 點知佢又走去投訴俾我老公知, 我老公又話我, 點解唔問佢媽, 走去問我媽借喎~ 簡直離譜啦~

每次都係為左呢d 小事而嘈, 而罪魁禍首都係99係度搞搞震.搞到嘈話要離婚.....

洋房

Don' t give up ! Just think of your daughter ! What is the most important thing for her ? Surely a very happy childhood with warm family ! You will know what & how to do when you understand this.

男爵府

Doraemon_ng ,

你咁都忍到99, 真係eq高, 俾我實反左枱9年!

首頁

尾頁

跳至