興趣嗜好

跳至
[攝影] 選購腳架

首頁

尾頁

別墅

我想買腳架, 不過市面五花八門, 去過ssp望過, 不過完全唔知點睇, 一d頭緒都無......

請各位比d意見我, thanks a lot~

我163cm高, 用canon450d, 暫時最重裝備係配小小白is / 24-105 f/4 + 閃光燈430ex ii。

burget 最好可以$1000-搞掂, 因為少用, 平時family day影仔唔會帶, 只係有時同d fd四處影風景先帶~

可否俾d options我等我再去睇睇~

唔知$1000可以買到什麼?
$2000又可以買到什麼?

波頭又係點ga?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 軒媽998877 於 08-10-20 13:10 發表
我想買腳架, 不過市面五花八門, 去過ssp望過, 不過完全唔知點睇, 一d頭緒都無......

請各位比d意見我, thanks a lot~

我163cm高, 用canon450d, 暫時最重裝備係配小小白is / 24-105 f/4 + 閃光燈430ex ii。

burget ...

velbon carbon fibre 腳 630 + Velbon ball head 71Q, 千八左右

別墅

回覆 #1 chloepapa 的文章

thanks chloepapa~

咁係咪ssp瑩記買平ar?

我想問ball head 係咪好重要呢?

我見好多人用benro腳架, 好唔好? 係咪貴d?

版主

原文章由 軒媽998877 於 08-10-20 14:15 發表
thanks chloepapa~

咁係咪ssp瑩記買平ar?

我想問ball head 係咪好重要呢?

我見好多人用benro腳架, 好唔好? 係咪貴d?

塋記一般都平d
benro, 多數抄 gitzo 的款, 唔及 velbon 好
ball head, 幾百至幾千都有
係好重要, 但我就覺得唔駛買咁貴的 ball head

大宅

最近我都好懊惱,因為千幾蚊一枝腳真係好貴,我又唔係成日影。
千八,好貴呀!有冇平啲既選擇?

版主

"思銳"的 G-20頭$480
"捷寶RS-2" 連ARCA CLAMP)$480

BENRO 的 A127腳 $400

[ 本文章最後由 chloepapa 於 08-10-20 18:06 編輯 ]

大宅

如果腳架同波頭唔穩陣,好危險.... 而且腳震震, 都影唔到相, 其實亦都冇乜用.
腳架,波頭可以用好多年, 亦唔使成日 upgrade, 建議忍痛買好 d....

別墅

回覆 #1 icemanh 的文章

其實我都明~
我諗千零二千蚊都得啩? 我諗我最多負重都係2.5-3kgs已經極限 (不過e+配備最多都係1.8kg). 不過都唔急的, 可以拖下先, 等銀根夠先出手。
至多e+唔可以影太多提材。最遲可拖到三月花展前先買, 不過想早d買腳架&百微, 我喜歡花 & 影雲。

別墅

唔知大家用什麼腳架呢? 可否分享一下~

大宅

原文章由 軒媽998877 於 08-10-22 14:11 發表
唔知大家用什麼腳架呢? 可否分享一下~

我自己有 Gitzo 1227 碳纖, 2 號鋁腳同埋 benro A127. 之前亦玩過下 Gitzo 0 號鋁腳同埋 Linhof 腳.

個人認為如果大風果時, 2 號鋁腳比2 號碳纖腳扎實; 但如果地面較為震動 (如馬路邊), 則碳纖腳吸震能力較好.
Gitzo 0 號鋁腳係好抵玩的假日腳, 比碳纖腳重唔係多 ,但平好多. 但而家停左產.

Linhof 腳扎實程度比 Gitzo 好, 但重量較輕. 我玩過果枝, 負重比得上 Gitzo 2 號, 但重量卻如 1 號. 果時全新賣 1500 - 1800. 同年 Gitzo 2 號碳纖賣緊 2800 - 3000.

大宅

原文章由 軒媽998877 於 08-10-22 13:40 發表
其實我都明~
我諗千零二千蚊都得啩? 我諗我最多負重都係2.5-3kgs已經極限 (不過e+配備最多都係1.8kg). 不過都唔急的, 可以拖下先, 等銀根夠先出手。
至多e+唔可以影太多提材。最遲可拖到三月花展前先買, 不過想早d ...

我建議你波頭可以考慮 Makins Q1, Photoclam PC40N or 岡仁波齊的 NB3. 腳架就平平地用住 Benro A127 先, 如果遲 d 唔夠, 可以換左腳架, 唔使換波頭.

波頭唔好買 Gitzo, Gitzo 頭得 pan tilt 叫 ok 咋....

大宅

To 軒媽998877,我同你差ng多裝備,應該仲重d,依家用梗Velbon neo 530+61q,响瑩記買約hk1600,我覺得重量對女士來講都ok。

首頁

尾頁

跳至