自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題.
好用嗎? 而家惠康做緊238元, 抵唔抵?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我記得有人提過好難洗,
有無人用過呢?

侯爵府

我都想知好唔好用?

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

大宅

我之前在快圖美買都係差唔多呢個價錢。
覺得好抵用,
好快煲好,d渣唔算太多,
但清洗得好辛苦。

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

原文章由 winwinlam 於 08-10-22 13:03 發表
我之前在快圖美買都係差唔多呢個價錢。
覺得好抵用,
好快煲好,d渣唔算太多,
但清洗得好辛苦。

係咪d 窿好難洗得乾淨?定係d配件拆唔到出嚟洗?
請講多d 吖!

子爵府

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-10-22 13:14 發表

ok喎 .....如果用完就洗都唔會難洗,不過我覺得佢煑完多豆渣,我要再隔吓先得......如果以$238嚟講算抵囉

我都有一部呀, 但工人次次都隔好耐先洗, 請問整完即洗係咪易好多呢? 但會唔會好熱呢? 我怕工人多借口唔洗住!

大宅

既然係咁, 我今晚去買咗佢先. 禮拜日係惠康思前想後落唔到決心.
不過如果多渣就唔多滑夠呀.

侯爵府

原文章由 一樣的天空 於 08-10-22 14:11 發表
既然係咁, 我今晚去買咗佢先. 禮拜日係惠康思前想後落唔到決心.
不過如果多渣就唔多滑夠呀.

用過記得上嚟報料講吓,我等你呀!

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

我都用緊,第一次洗時覺得難洗,机頭又重,但now可能習慣了,都ok.要趁暖洗,凍了D渣stick住較難洗.

子爵府

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-10-22 15:33 發表

整完攤一陣暖暖地就咁揾塊海棉唔落洗潔精洗都好乾淨,不過要好小心,因為都熱熱地同埋要小心啲水會彈入部機個插頭

我工人直頭將電子底板部入浸係入水呀, 最後拆開用風筒吹返乾, 都用得返!

大宅

昨晚漏夜買咗, 迫不及待回家試, 但夜晚買唔到黃豆, 只好用存貨黑豆.

用後感: 唔係想像中咁煩, 用完即刻洗OK容易清潔, 因為我事前做咗d功夫(用熱水浸咗d豆後, 用手捽掉大多數豆衣, 所以冇乜渣)

飲後感: 冇想像中咁滑, 有豆粉沉淀(不知是否因浸得唔多夠時間?), 若完全唔要d沉淀物又好似太稀.(唔知是否因我冇落糖同奶?)

總結: 238元, 抵用, 唔怕煲瀉. 今晚希望買到黃豆, 再試.

子爵府

今早整左杏仁露, 都ok, 冇渣, 可以全部飲得返!

大宅

杏仁露, 好呀. 點整呀, 教吓我呀.

原文章由 magcat 於 08-10-23 11:23 發表
今早整左杏仁露, 都ok, 冇渣, 可以全部飲得返!

子爵府

我用左1.5杯的大粒南杏(浸一晚)+1/4杯米, 整完加糖, 就ok啦!

不過我覺得可以加多d南杏, 或加少少北杏, 可能會更香!

珍珠宮

咦...尋日走去惠康睇過, 載豆漿部分係膠用架喎, 煲得夠滾嗎?? 要另外再放入煲煮嗎??

侯爵府

原文章由 一樣的天空 於 08-10-23 09:50 發表
用後感: 唔係想像中咁煩, 用完即刻洗OK容易清潔, 因為我事前做咗d功夫(用熱水浸咗d豆後, 用手捽掉大多數豆衣, 所以冇乜渣)

飲後感: 冇想像中咁滑, 有豆粉沉淀(不知是否因浸得唔多夠時間?), 若完全唔要d沉淀物又好似太稀.(唔知是否因我冇落糖同奶?)

總結: 238元, 抵用, 唔怕煲瀉. 今晚希望買到黃豆, 再試.

thanks for sharing!

子爵府

我在藥材舖買大粒南杏, 有一包包pack好, 已加了小小北杏, 老關話唔應該只用南杏.

原文章由 magcat 於 08-10-23 11:50 發表
我用左1.5杯的大粒南杏(浸一晚)+1/4杯米, 整完加糖, 就ok啦!

不過我覺得可以加多d南杏, 或加少少北杏, 可能會更香!

首頁

尾頁

跳至