醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

我MAMI 64歲,158CM 160磅,想幫佢減肥減少關節痛同令血壓穩定,有無好提議?

HK有無私家營養師? 謝絕任何傳銷,THX!

大宅

有無人?

公爵府

畀面勳章

回覆 #2 munchbobo 的文章

看政府診所, 叫個醫生寫紙轉介去看營養師.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原文章由 munchbobo 於 08-10-22 10:21 發表
我MAMI 64歲,158CM 160磅,想幫佢減肥減少關節痛同令血壓穩定,有無好提議?

HK有無私家營養師? 謝絕任何傳銷,THX! ...

你可以試試以下方法,唔會有任何副作用,我亞媽都係咁減磅,飲咗之後,人輕咗,自然關節就冇咁痛啦,血壓亦都降低咗!當然要俾啲耐性長時間飲,起碼要飲一個月以上才見效!

材料﹕
白背黑木耳     5 片  
紅棗          8
粒   

龍眼肉         8 粒  
杞子          少許
生薑 3

將所有材料放入中式藥煲內加满水,水滾後再煲15分鐘熄火,每天當茶飲。

煲過嘅木耳可以用嚟炒餸食,持之以恆,對減肥,降血壓,降血脂非常有效!

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

原文章由 emt1314 於 08-10-22 12:33 發表

你可以試試以下方法,唔會有任何副作用,我亞媽都係咁減磅,飲咗之後,人輕咗,自然關節就冇咁痛啦,血壓亦都降低咗!當然要俾啲耐性長時間飲,起碼要飲一個月以上才見效!

材料﹕
紅棗          8 ...

thanks a lot for your recipe! i'll ask her try try sin!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想問下煲幾多水呀,我都想減呀

原文章由 emt1314 於 08-10-22 12:33 發表

材料﹕
紅棗          8 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原文章由 jamieconnie 於 08-10-22 13:30 發表
想問下煲幾多水呀,我都想減呀

我冇計過放几多水,反正裝满一煲水(中藥煲),水滾後再煲多15分鐘,水多少冇關係嘅。

冬天用暖壺裝住,當茶飲,夏天用膠樽裝住放雪櫃當冰水飲,我老公飲咗成年,肚腩明顯細咗,輕磅咗。

Sorry, 唔記得講,紅棗要去核。

記住,女性M Come唔好飲住,干净再飲,如果唔係。。。有如洪水爆發
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

呢個係work架, 我認識位女仕佢都成50, 一佰4+磅, 兩個月減倒8磅, 佢話佢其他野照食, 晚餐食早d 但係就無做運動架. 血脂都降埋呀.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

大宅

可以叫政府轉介, 亦可以睇半公營, 好似中大/港大都有營養研究學院, 有體重咨詢服務。

子爵府

我媽又係64歲,170cm but 72kgs,佢每朝去會所泳池玩水成粒幾鐘,佢同d朋友一齊玩水中健體操,so far 玩左幾年無乜瘦到,但係已經再無腰痛/脚痛,行路快左,仲可以上巴士上層。

p.s.我媽係長期病患者,包括肝病/糖尿/高血壓,每曰都要食藥打針,每次覆診e生都讚佢keep得好。

其實除左調節飲食,運動都好重要,水中運動最無傷害又不會太劇烈,最適合長者。

子爵府

原文章由 munchbobo 於 08-10-22 10:21 發表

HK有無私家營養師? 謝絕任何傳銷,THX! ...

swimming. Good for her joints.

大宅

我MAMI 的壞習慣係仲意食餸尾。又好仲意食零食,激死我

子爵府

原文章由 munchbobo 於 08-10-22 15:31 發表
我MAMI 的壞習慣係仲意食餸尾。又好仲意食零食,激死我

所以咪要運動囉。

大宅

原文章由 2521 於 08-10-22 15:57 發表

所以咪要運動囉。

佢成日話自己甘肥著泳衣會俾人笑,我要改變佢呢個觀念

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

TKS!

原文章由 emt1314 於 08-10-22 14:09 發表

我冇計過放几多水,反正裝满一煲水(中藥煲),水滾後再煲多15分鐘,水多少冇關係嘅。

冬天用暖壺裝住,當茶飲,夏天用膠樽裝住放雪櫃當冰水飲,我老公飲咗成年,肚腩明顯細咗,輕磅咗。

Sorry, 唔記得講,紅棗要去核。

記住,女性M Com ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我daddy 有keep 住做Gym,
白背木耳水佢都有飲,
另一樣係佢小食多餐,
食每一餐都唔可以好飽,
早餐同午飯中間可能食麥餅/麥包之類,
下午茶都係食少少,晚飯大半碗飯,
同埋佢盡量唔食紅肉,
仲有佢飲好多好多水,
我daddy keep 住六呎高175磅,
醫生話佢成70歲保持得唔錯。

大宅

老人家更應該KEEP,傳統老人家仲好根深蒂固,覺得咩都由佢啦,五使去減肥,身體五好就五好,都無辦法,所以希望從觀念上改變。

珍珠宮

白背木1耳係咪即係爽嗰隻呀

原文章由 麟媽媽 於 08-10-22 17:11 發表
我daddy 有keep 住做Gym,
白背木耳水佢都有飲,
另一樣係佢小食多餐,
食每一餐都唔可以好飽,
早餐同午飯中間可能食麥餅/麥包之類,
下午茶都係食少少,晚飯大半碗飯,
同埋佢盡量唔食紅肉,
仲有佢飲好多好多水,
我daddy keep 住六 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我無試過喎....
總之一面黑一面白咁既。

原文章由 jamieconnie 於 08-10-22 17:43 發表
白背木1耳係咪即係爽嗰隻呀

珍珠宮

你去普遍嘅海味舖或雜貨舖問。。。白背木耳,好平。。。一大包才HKD28,可以煲10次8次!
我教曉咗個工人煲,我宜家長期雪櫃都有兩樽木耳水,當保健茶,百利而無一害,老少咸宜。

首頁

尾頁

跳至