婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有睇過我個POST啲人都知我C6同佢屋企人有幾賤.

自從同屎佬鬧完離婚至今, 我都好清楚同佢講咗我想點架啦, 我只係想星期日一家3口出去享受一下家庭樂唧, 點知每個星期日, 一喺就留喺屋企瞓覺, 一喺就去九龍灣同佢班賤屋企人飲茶, 唉.............. 同我哋去街就話無$$$和辛苦(其實好多時都係我俾$$$, 又唔駛佢俾), 同佢班賤人飲茶就有$$$和唔辛苦.

我真係唔明係咪又係我問題呢? 係咪自己一家3口放假去街都唔啱呢? 我想問下你哋有無家庭樂呢?

男爵府

樓主我覺得你老公根本就唔想同你去街,同屋企人去就無問題。
我老公每次放親假都會同我地行街,有時我怕佢攰話唔行,佢就會話難得放假可以陪你成日去行下啦。其實我覺得我老公真係好好架,因為有時間就會陪我同兩個仔玩。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

家庭樂都有既,不過成日都唔知去邊好!個個禮拜日諗去邊都諗到頭大!
其實我老公都係唔多鍾意出街,可能佢返工太攰啦~放假就想喺屋企抖下唔想出去,如果我話要出去佢都唔會唔肯,只係大家都諗唔到去邊!

你地同你6299飲完茶你地一家三口可以順便行下街嘛~都出左黎佢唔會死都話要返屋企掛?

[ 本文章最後由 晞玥 於 08-10-22 09:33 編輯 ]

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 芝士腸 於 08-10-22 07:20 發表
樓主我覺得你老公根本就唔想同你去街,同屋企人去就無問題。
我老公每次放親假都會同我地行街,有時我怕佢攰話唔行,佢就會話難得放假可以陪你成日去行下啦。其實我覺得我老公真係好好架,因為有時間就會陪我同兩個仔玩。 ...

芝士腸, 我老公同你老公一樣..話得一日假..一定要出去行下玩下.
樓主, 多數都係我地一家...一時去影相, 一時去行下商場..好開心..
你下次不如同你老公講...星期日去邊去邊...比個目的佢,
會唔會好d.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都好少都c6去街ka.
佢放假一係約左人一係就瞓覺
就咁我同呀仔成日同呀媽去街ka.

男爵府

我c6有時放假都想係屋企休息,所以我都唔會勉強佢。不過,出街真係唔知去邊度好???

複式洋房

我C6放假多數都瞓到中午先起身, 食左飯又叫個女瞓晏覺, 等到個女瞓醒都已經4,5點啦, 嗰時先話同我地去街, 我好多時都串返佢: 而家咁晏去得邊呀? 你有心同個女去街就早D起身啦!
跟住佢會話: 下次早D囉!
但之後又無左件事, 你地話死未? 所以其實我地都好少家庭樂, 多數都係我陪個女玩!

男爵府

我老公一放假我哋一定去街,有時佢準時收工早D食飯,食完飯都會出去游下車河

子爵府

我老公放假,都係成日想留o係屋企瞓覺或者打機,因為有時都係唔知去邊好,不過我儘量都會睇下可唔可以帶阿仔去玩,就算去公園仔玩一陣都好。間中佢會話同佢D屋企人一齊去邊去邊,我都會覺得佢為左氹屋企人就去邊都得,淨係陪下我同個仔就話累,但係好間中都會去下,有時真係唔想同佢屋企人去,就會同佢講到明,因為通常同得6299去街,佢地一定成日痴實阿仔,我地就好似外人咁,原本我地一家三口,就變左佢地兩個同阿仔係一家三口。可能你地會覺得我小器,但係老實講,我99差唔多日日都見到我個仔,我一個亦星期帶佢幾次返去佢地度食飯,62都有機會同佢玩,反而老公日日放工返o黎,阿仔都已經瞓左,我都想有多D我地一家三口o既時間.........

男爵府

原文章由 catherineleungg 於 08-10-22 03:36 發表
有睇過我個POST啲人都知我C6同佢屋企人有幾賤.

自從同屎佬鬧完離婚至今, 我都好清楚同佢講咗我想點架啦, 我只係想星期日一家3口出去享受一下家庭樂唧, 點知每個星期日, 一喺就留喺屋企瞓覺, 一喺就去九龍灣同佢班賤 ...

你個情況同我個朋友好像. 佢老公完全唔當個仍老婆係一家人..但係佢地就係因為個老婆完全唔尊重佢屋企人, 又超小氣,對佢屋企人分分計較, 搞到佢老公都反晒感..有時間都唔會同個老婆出去行, 情可自己係屋企睇電視, 同埋同佢自己屋企人出去行街..佢的理由就係:"既然佢老婆唔識去尊重佢屋企人, 佢又必須對佢好?"

我成日都同我個朋友講,雖然佢老公有d過份, 但我覺得佢又冇錯晒, 對於一個新抱來講, 無論個老公的屋企人點難頂, 我地應孝順的都要做. 掉反轉如果 個老公咁對我地自己屋企人, 我地又會點諗?

我6299雖然住係香港, 我地住係九 龍, 但個個星期我地都會抽一日去雙方家長屋企探下四大長老, 所以到目前為止四大長老都好錫我地.通常我地都會係星期六去探佢地, 咁星期日就係我地自己的家庭日.

伯爵府

其實我覺得好睇老公同男家感情好唔好嫁?

好似我老公同奶奶感情好好, 成日想見佢, 同老爺感情差d莫講話見面,平時好少提佢嫁.

子爵府

我老公同99感情都好,我同99感情都好,因為99對我地好,所以我都成日陪佢去街。不過62就成日當我老公透明,就算老公成日氹佢,都係對佢十問九唔應,所以有時老公話帶阿仔同62去邊去邊,我都唔係咁鍾意,因為62淨係會同阿仔玩,當我地冇到,見到老公咁俾人蝦,真係好激氣,話晒你對人好,人對你好。以前我對62好好,佢生日得我會送野俾佢,自從我發覺佢唔鍾意我老公,淨係錫晒個細仔,就會覺得老公好唔抵,對屋企人咁好,都要俾人咁對佢。

珍珠宮

我c6同你c6一樣(其實佢地的背景都好似, 又係成日要我就99, 要佢唔好喺屋企食煙就發脾氣 ...), 如果星期日唔駛做野, 佢會自己返去99屋企食午飯同去機舖打陣機, 返到屋企佢會抱埋1個女同佢瞓晏覺(但係唔理個女有冇瞓著 ), 佢唔會諗吓一齊有咩地方去..., 我話我地無一家人的節目, 佢話日日都見住, 唔駛啦.

男爵府

, 我一至六都同阿B留喺屋企, 間唔中先出去買下餸, 我嬲C6係因為佢淨係諗佢啲屋企人, 佢屋企人講話去邊就即刻去, 對住我同阿B, 就話無$$$和累, 多多藉口. 基本上我同佢出街都係我俾$$$, 佢仲成日喺到嘰嘰GA GA, 真係火都嚟............

佢放假時又唔願同我哋去街, 我自己帶阿B去街佢又唔鍾意, 咁咪成日留喺屋企"嘔菇"囉.

至於佢屋企人, 有睇過我之前啲POST都知佢哋係賤人嚟, 我真係好想呢一世都唔見佢哋, 但C6唔肯. 仲有, C6同我屋企人都唔多好, 佢直頭見到我阿爸阿媽都唔叫, 我同我屋企人都費事理佢, 由得佢.

我都唔知要佢嚟做乜, 家用又唔多(每月家用$3500, 今個月先俾$5000家用, 我每個月要自己貼$$$養家), 又斤斤計較, 又成日嘰GA我, 挑剔我, 話我大懶蟲唔做家務, 所有嘢我都無同佢計較, 反而佢喺到同我計. 我唔知我仲可以忍佢幾耐...................

伯爵府

原文章由 catherineleungg 於 08-10-22 16:10 發表
我都唔知要佢嚟做乜, 家用又唔多(每月家用$3500, 今個月先俾$5000家用, 我每個月要自己貼$$$養家), 又斤斤計較, 又成日嘰GA我, 挑剔我, 話我大懶蟲唔做家務, 所有嘢我都無同佢計較, 反而佢喺到同我計. 我唔知我仲可以忍佢幾耐...................

樓主,

嘩, 你老公都得嫁啦(我咁講你老公, 希望你唔會嬲我啦) 得$3500家用, 邊夠嫁, 水電煠, 唔駛錢咩 , 個B奶粉, 尿片都無左$1000啦. 都未計其他開支, 可能我大駛.

不過, 你唔好谷氣, 你唔彩佢幾次, 好錫你既, 應該會知既, 到時再成機要求佢加家用.

PS. 我同老公講過, 話有網友得$3500家用, 佢都話太少. 佢話起碼多一倍啦.

珍珠宮

原文章由 catherineleungg 於 08-10-22 16:10 發表
, 我一至六都同阿B留喺屋企, 間唔中先出去買下餸, 我嬲C6係因為佢淨係諗佢啲屋企人, 佢屋企人講話去邊就即刻去, 對住我同阿B, 就話無$$$和累, 多多藉口. 基本上我同佢出街都係我俾$$$, 佢仲成日喺到嘰嘰GA GA ...

唔好意思, 恕我直言, 真係唔知究竟你C6有幾想繼續同你一齊? 因為我自己都係咁諗, 佢D屋企人話點就點全無反對, 但係就唔多理我感受, 而家有工人幫手湊2個女同做基本清潔, 夜晚佢有幫手煮飯, 其他野就我做, 佢話我懶, 其實我要買餸, 教工人做野都夠煩啦...佢成日話累, 睇電視時叫極都唔應, 有時仲話我嘈住佢, 呀女喊都唔理...而家咁樣, 開始懷疑當初鐘意佢D嘜, 點解會嫁佢? 而家唯有將個注意力放多D喺2個女到, 我相信你都一樣, 我都唔介意同佢離婚, 但係為咗2個女都唔想咁做, 但真係好辛苦, 如果唔愛鍚我, 點解要同我結婚?

男爵府

原文章由 KiuShaBB 於 08-10-22 16:57 發表

唔好意思, 恕我直言, 真係唔知究竟你C6有幾想繼續同你一齊? 因為我自己都係咁諗, 佢D屋企人話點就點全無反對, 但係就唔多理我感受, 而家有工人幫手湊2個女同做基本清潔, 夜晚佢有幫手煮飯, 其他野就我做, 佢話我懶 ...

未結婚時, C6&佢屋企人都好好, 但結咗婚後, 佢哋成班人就現形, 賤到無輪. 我而家明白到點解C6會娶我, 因為佢父母恨抱孫, 所以就同我結婚生仔. 我當初都係因為阿仔所以忍佢, 點知佢同佢班賤屋企人越來越離譜, 我而家陀緊第二胎, 佢班賤人仲同我講"C6再組織過第二頭家好容易, 出面大把女人", 跟住C6就用離婚要脅我同佢屋企人妥協, 最後我都忍唔住答應佢離婚, C6就即刻變死9, 我都費事理佢咁多, 總之佢一發我老脾, 我就同佢講叫佢返佢阿媽到, 佢就即變死9, 呢啲咁嘅C6真係不知所謂.

大宅

好明顯喺你老公心目中同佢屋企人飲茶就係等如家庭樂

男爵府

呢D咪典型香港出產嘅群腳仔, 大男人之餘又無本事, 俾個$3500就當養家, 養個賓妹都唔止啦, 以為娶個老婆返黎就闊佬懶理個屋企, 老婆又唔理, 細路又唔陪, 以為俾少少家用就功不可沒, 有咩事又厭三厭四怪老婆做得唔好, 教個仔教得唔叻...老實講, 就算成頭家佢一個人咩起晒都唔應該扮大爺, 咩年代呀而家? 家下大把家庭兩公婆都要返工, 女人受到社會壓力隨時比男人重, 我就成日在巴士地鐵見到D大肚OL, 籮咁大個肚仲要迫車返工, 放工倦就可想而知, 返入屋仲要睇細路功課, 唔通呢D老婆都唔值得去珍惜同愛護?

再GE GE GUT GUT, 叫佢死返去攬住佢亞媽過世, 無左個老婆, 睇佢一個人點攪點供樓.... 唔好意思, 我真係睇呢D男人唔起...

:;pppp: :;pppp:

珍珠宮

原文章由 catherineleungg 於 08-10-22 23:09 發表

未結婚時, C6&佢屋企人都好好, 但結咗婚後, 佢哋成班人就現形, 賤到無輪. 我而家明白到點解C6會娶我, 因為佢父母恨抱孫, 所以就同我結婚生仔. 我當初都係因為阿仔所以忍佢, 點知佢同佢班賤屋企人越來越離譜, 我而 ...

... 跟住C6就用離婚要脅我同佢屋企人妥協, 最後我都忍唔住答應佢離婚, C6就即刻變死9, 我都費事理佢咁多, 總之佢一發我老脾, 我就同佢講叫佢返佢阿媽到, 佢就即變死9, 呢啲咁嘅C6真係不知所謂.

你c6同我c6真係一模一樣. 不過, 你都唔好嬲咁多喇, 佢地都唔會改, 只好顧住自己同小朋友多d, 嬲得多對肚裏面果個唔好.

首頁

尾頁

跳至