跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個bb依家食緊4餐母乳+1餐粥(連菜茸)+少少生果茸+5-7安水.
唔知飲水量夠唔夠呢?
又唔知几時要加多1餐粥呢?
你地既bb又係點食法呀?

[ 本文章最後由 littlecook 於 08-10-21 23:05 編輯 ]

別墅

我個bb依家食緊2餐母乳 + 1餐奶粉 +1餐粥(連菜&肉茸)+ 1餐糊(連生果茸, 都可以食到大半個梨/蘋果) + ~400ml水. 我比乜佢都會食, 其實可以比兩餐粥, 但自從佢食O左粥後d poo poo好dry, 去到喊晒口, 所以會比耐d糊, 等佢腸胃適應下先.

大宅

我BB一日食:4餐奶(每餐3-4OZ);
2餐粥仔(蘿蔔,節瓜,田雞,豬肉碎,南瓜);
間唔中比水,沒有衡量
有時會飲糖水(竹蔗,薏米,糖冬瓜/蜜棗雞蛋,不放糖,因為都有小小甜);有時飲下湯(不放鹽)
晚上食生果(提子,蘋果,雪梨)+少少白飯+啜下菜(菜心)

有冇其他媽咪分享下粥仔仲可以放咩材料?雞肉,牛肉可以嗎?
生果仲可以食D乜?

伯爵府

BB 依家一日4餐奶..其中3餐(當中一餐係人奶)就飲200ML, 1餐就係食糊仔 (會加果蓉)後比120-140ML 佢...再加一餐粥仔. 水同果汁就每日大約100ML .
暫時係蔬菜同魚肉煲粥...肉就唔比佢食住..最多都係煲粥時放D肉入去吊下味..因為睇書講要9個月後先消化到肉既脂肪...

[ 本文章最後由 CLK-MB 於 08-10-22 10:59 編輯 ]

男爵府

My baby now is daily taking 3 milk (210ML each) + 1 congee (veg., meat, egg yolk, fish, 百合, potato, bean, corn) + water.

Apart from above, I give some fruits, juice, bread, rice occassionally.

After introduced solid food, her poo poo become not as good as before, my mother may give 開奶茶&薏米水 as well.

大宅

原文章由 CLK-MB 於 08-10-22 10:58 發表
BB 依家一日4餐奶..其中3餐(當中一餐係人奶)就飲200ML, 1餐就係食糊仔 (會加果蓉)後比120-140ML 佢...再加一餐粥仔. 水同果汁就每日大約100ML .
暫時係蔬菜同魚肉煲粥...肉就唔比佢食住..最多都係煲粥時放D肉入去吊 ...

請問可以飲咩果汁?自己新鮮榨果汁嗎?

大宅

原文章由 CLK-MB 於 08-10-22 10:58 發表
暫時係蔬菜同魚肉煲粥...肉就唔比佢食住..最多都係煲粥時放D肉入去吊 ...

你BB是否食ORGANIX米糊?

伯爵府

原文章由 丁丁超人 於 08-10-22 11:48 發表

你BB是否食ORGANIX米糊?

佢有食Organix, Healthy Times, 有時都會食下beanstalk, 明治d 糊...

複式洋房

My baby is now taking 4 milk (5-6 oz) + 1 cereal (nestle+beanstalk) + water. I will also give her some mashed fruit or juice (mainly apple/pear as she doesn't like banana) - would half apple/fruit be too much?? I also tried to give her soup (tomato, carrot, pumkin without salt). However, she doesn't like congee....any suggestions how i can make her interested in trying congee? would it be too late if I don't give congee to her now?

複式洋房

My baby drink milk 3 times a day (220ml each time), sometimes give an extra dose of milk around 160ml and eat 2 times congee (with meat & vege)

He doesn't like water at all so just drink little water but his poo poo is soft and has it every morning.

Any suggestions on how to make him drink more water?

mlk10108 - have you tried congee in different texture and ingredient? At first my boy doensn't like congee too smooth so we don't blend it for too long.

大宅

我個仔而家食緊3餐奶 (240ML) + 1餐糊 + 1餐粥, 每次吃完糊和粥都會比水阿仔飲, 夜晚我地吃飯時如果阿仔未訓都會比D魚/瓜/豆腐/白飯/湯水比佢吃...

複式洋房

oh, my mom only made once with pork, the texture should be similar to cereal, i think i should urge my mom to try again, may be mixed with fish would be better??

Thanks for your advice.

Michelle

原文章由 shatinese 於 08-10-22 13:42 發表
My baby drink milk 3 times a day (220ml each time), sometimes give an extra dose of milk around 160ml and eat 2 times congee (with meat & vege)

He doesn't like water at all so just drink little water ...

子爵府

我都想知仲可以比咩生果bb食.我淨係比過apple,pear & banana咋!

另外,我比bb食菜芯,已經係比最嫰果d葉,仲要磨到好碎,但BB都消化唔到,响便便到仲有好多菜碎!6個半月試過係咁,就停左菜心,到依几日比佢食返,都係咁喎!你地BB消唔消化到菜碎呀?
定係要整到好似出面一樽樽D BABY FOOD 咁蓉先得呢?但菜心點先整到咁蓉呀?

你地又比咩菜BB食?

原文章由 丁丁超人 於 08-10-22 10:40 發表
我BB一日食:4餐奶(每餐3-4OZ);
2餐粥仔(蘿蔔,節瓜,田雞,豬肉碎,南瓜);
間唔中比水,沒有衡量
有時會飲糖水(竹蔗,薏米,糖冬瓜/蜜棗雞蛋,不放糖,因為都有小小甜);有時飲下湯(不放鹽)
晚上食生果(提子,蘋果,雪梨)+少少白飯+ ...

子爵府

你地比普通菜定係organic veg 比bb食呀?
瘦肉係咪都係普通係肉檔/超市果d?
依家咩大陸嚟既食品都好似唔穩陣,但豬肉主要都係大陸進口,都唔知安唔安全.
雞又驚話有激素,無激素過d又少地方有得賣,又超貴!
真係唔知點攪!

子爵府

好地地點解補1餐奶粉既?你想慢慢減產停母乳嗎?

400ml/日水,好多啊!等我又比多d水bb飲先,佢食左糊仔後去便便好痛苦啊!反而轉左粥仔好少少添!人地話粥仔熱氣d喎.

原文章由 lovelyqueen 於 08-10-22 08:56 發表
我個bb依家食緊2餐母乳 + 1餐奶粉 +1餐粥(連菜&肉茸)+ 1餐糊(連生果茸, 都可以食到大半個梨/蘋果) + ~400ml水. 我比乜佢都會食, 其實可以比兩餐粥, 但自從佢食O左粥後d poo poo好dry, 去到喊晒口, 所以會比耐d糊, ...

大宅

原文章由 littlecook 於 08-10-22 17:08 發表
我都想知仲可以比咩生果bb食.我淨係比過apple,pear & banana咋!

另外,我比bb食菜芯,已經係比最嫰果d葉,仲要磨到好碎,但BB都消化唔到,响便便到仲有好多菜碎!6個半月試過係咁,就停左菜心,到依几日比佢食返,都係咁喎! ...

我都有比BB食香蕉呀,我試過蜜桃
不過,蘋果,提子,沙田柚就食得較多D

其實我比BB食菜芯,不是諗住比佢真係食到落肚,而係可以鍛鍊佢D牙齒,磨下牙~我都揀好嫰菜芯,要搣晒D根同衣,條框變到青白色,因為D根會消化不到~我BB都最近開始比佢咬菜芯,佢都唔係好食,
我聽收音機講,唔好比BB食太多菜,因為會多濃藥,反而食瓜類先較好

大宅

原文章由 littlecook 於 08-10-22 17:12 發表
你地比普通菜定係organic veg 比bb食呀?
瘦肉係咪都係普通係肉檔/超市果d?
依家咩大陸嚟既食品都好似唔穩陣,但豬肉主要都係大陸進口,都唔知安唔安全.
雞又驚話有激素,無激素過d又少地方有得賣,又超貴!
真係唔知點攪! ...

我奶奶都係買普通菜呀~我地食,BB一齊食
豬肉個D都係在肉檔買返黎
雞個D又話打針,又話唔好食咁多雞翼
其實衡行飲食,我諗便OK,唉...D大陸野真係好怕怕,記得煮熟D

別墅

係呀, 本來只想餵6個月, 點知又唔捨得停, e+慢慢減產, 佢已經唔肯埋身食lu, pump到無就自然停law.

我都唔知點解佢飲咁多水poo poo時都咁痛苦, 前日佢無去兩日後有得去, 點知'老'o左20mins都'老'唔到, 已經見到d poo poo但無晒力出唔到, 要睡番兩個鐘回力; 之後再來, 終於去到, 但成個人都要出盡力出晒汗喊晒口好似人生仔咁, 見到佢都想笑但都幾心痛.

原文章由 littlecook 於 08-10-22 17:15 發表

400ml/日水,好多啊!等我又比多d水bb飲先,佢食左糊仔後去便便好痛苦啊!反而轉左粥仔好少少添!人地話粥仔熱氣d喎.

...

複式洋房

其實食糊仔燥熱d定係食粥仔會燥熱d呢?

原文章由 littlecook 於 08-10-22 17:15 發表

...

子爵府

你講得好攪笑,我都覺得自己似助產士,但其實個b就好辛苦!有時我'斗'bb去便便,都見到佢'就生得',點知又係唔夠力,要等下次!有2次bb便便下攰到瞓著左!

我希望可以餵到一歲啊!因我個衰b腸胃唔好,體質又敏感,唔想佢咁快食奶粉住啊!

原文章由 lovelyqueen 於 08-10-22 18:12 發表
係呀, 本來只想餵6個月, 點知又唔捨得停, e+慢慢減產, 佢已經唔肯埋身食lu, pump到無就自然停law.

我都唔知點解佢飲咁多水poo poo時都咁痛苦, 前日佢無去兩日後有得去, 點知'老'o左20mins都'老'唔到, 已經見到d p ...

首頁

尾頁

跳至