嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

用奶樽同學習杯都是一日飲到1至2安水, 點好?

大宅

試下加dd果汁落去睇下會唔會好d

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你bb幾大, 夠大就試下俾佢飲湯, 我個女同我一樣好鐘意飲湯, 1日飲2碗每碗都有150ml, 水就每日飲300ml最少啦, 佢真係好like飲湯架, 每次都1氣呵成咁飲晒架, 而水就1安2安咁飲囉..飲湯o個時你試下俾支飲管佢飲呀, 飲得好快架

大宅

8個月可以飲嗎?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

8個月飲都得, 不過煲d清d既湯, 唔好有油, 例如竹蔗茅根紅蘿蔔湯, 蕃茄薯仔湯, 魚湯..

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ma828327 於 08-10-22 17:30 發表
8個月飲都得, 不過煲d清d既湯, 唔好有油, 例如竹蔗茅根紅蘿蔔湯, 蕃茄薯仔湯, 魚湯..

我都係. 每星期都有保竹蔗紅蘿蔔馬碲粟米水. 用真空煲煲完, 每次1比1加水給阿女飲, 大約200ml, 因為唔想太甜. 佢勁鍾意.

民房

我個女也是飲很少水,之前簡直係滴水不沾,用針筒好似打交。
1.你可以試下將提子攪碎加水,有生果又有水,我個女勁鍾意。
2.用細匙續口試(我個女飲幾口)。
3.我最不想用,但又幾work,葡萄糖(一匙加4安水)慢慢減糖的份量,她每次在吃飽粥之後都飲到4or5安。

男爵府

好媽媽勳章

請問竹蔗紅蘿蔔馬碲粟米水點煲? 十個月飲得嗎?

原文章由 sensei 於 08-10-23 00:37 發表

我都係. 每星期都有保竹蔗紅蘿蔔馬碲粟米水. 用真空煲煲完, 每次1比1加水給阿女飲, 大約200ml, 因為唔想太甜. 佢勁鍾意.

洋房

我99會煲竹蔗紅蘿蔔馬碲粟米水給我bb飲,唔甜但bb飲多了很多 水。

大宅

請問用奶樽飲定杯會好d呢?

子爵府

bb大約5個半月先開始飲水,之前都係濕吓個口.
開始時唔係太肯飲.但每日都要佢飲,飲飲吓依家8個月都可以飲到6-9安/日.
初時就係趁佢沖完涼口渴,中午好熱既時段比多d佢飲,因為佢身體真係有需要,佢就會飲,飲飲吓就肯飲啦.
初時一次未必可以飲好多,咁就餐與餐之間比几啖佢飲.有時要好有耐性,餵好耐佢先飲到1安咋.
同埋我一直都唔比其他飲料如果汁,湯佢飲,等佢無得選擇,只有飲水,飲慣左,接受左,我最近先開始比少少粟米水佢試吓咋!

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我都係用spoon餵,好辛苦先飲30ml,有時就卑少少德露莎啦, 一飲就飲150ml, 但我唔想卑甘多~

男爵府

我喜歡用紅米或薏米煲水給bb飲,紅米我會取1/4杯紅米用煮公仔麪煲加水煮大約一個鐘,然後就關火。d紅米水就給bb飲,而紅米就加白米取去煲粥給bb吃。(如bb仲細未食粥時,紅米就在煮晚飯時放在一起給大人吃)
另外薏米水就一星期一至兩次,不能天天飲用。

子爵府

請問薏米水有咩功效呀?係用生薏米,熟薏米,定係兩溝呀?點煲呀?
bb8個月飲得嗎?

原文章由 ireneyklo 於 08-10-29 02:01 發表
我喜歡用紅米或薏米煲水給bb飲,紅米我會取1/4杯紅米用煮公仔麪煲加水煮大約一個鐘,然後就關火。d紅米水就給bb飲,而紅米就加白米取去煲粥給bb吃。(如bb仲細未食粥時,紅米就在煮晚飯時放在一起給大人吃)
另外薏米水就一星 ...

男爵府

響第個 forum 學返黎,亞 b 勁鐘意 -

雪梨 (最好碭山梨、千祈唔好用鴨梨, 會帶酸) 去芯 + 密棗 + 果皮, 煲一個鐘

化痰潤喉, 呢個天時最啱.

男爵府

原文章由 littlecook 於 08-10-29 11:32 發表
請問薏米水有咩功效呀?係用生薏米,熟薏米,定係兩溝呀?點煲呀?
bb8個月飲得嗎?

薏米水是可以清熱氣的,(便便就不會硬)Sorry!我唔記得是生or熟薏米,你去買雜貨店買薏米同佢講煲給bb飲,佢會買給你的。
我每次煲大約40-50粒薏米來煲水,煲大滾後轉細火煲30-40min。
一半用熱水壺保暖,一半放在凍水壺。(當日飲水同開奶都是用薏米水的)

複式洋房

請問4個半月大可以飲嗎?

首頁

尾頁

跳至