興趣嗜好

跳至
[攝影] Full frame

首頁

尾頁

大宅

經常聽到這個名詞,不知道是什麽意思。 有沒有專家可以解釋一下。例如:那些DSLR有fullframe? full frame 有什麽好處?拍出來的相片有什麽不一樣?

謝謝分享!!

大宅

舊時 135 相機的底片, 尺寸是 36mm x 24mm Full frame. 135 DSLR 的 full frame 是指其感光元件 (image sensor) 的尺寸同135 的一樣.

詳見此處
http://en.wikipedia.org/wiki/Full-frame_digital_SLR

[ 本文章最後由 icemanh 於 08-10-22 17:20 編輯 ]

大宅

原文章由 icemanh 於 08-10-22 17:04 發表
舊時 135 相機的底片, 尺寸是 35mm x 24mm Full frame. 135 DSLR 的 full frame 是指其感光元件 (image sensor) 的尺寸同135 的一樣.

詳見此處
http://en.wikipedia.org/wiki/Full-frame_digital_SLR ...

thanks....

大宅

原文章由 TY2004 於 08-10-22 17:19 發表

thanks....

我寫錯左做 35x24, 應該係 36x24

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Full Frame 一般好處係noise 少, 景深淺

男爵府

原文章由 chloepapa 於 08-10-22 18:56 發表

其實鏡頭點解又分可以用係full frame 同唔可以呢,點解有D又可以兩用??
如果一個鏡頭係50MM用係FULL FRAME機同用係菲FULL FRAME機會唔會唔同?

版主

原文章由 oldbean 於 08-10-22 20:14 發表

其實鏡頭點解又分可以用係full frame 同唔可以呢,點解有D又可以兩用??
如果一個鏡頭係50MM用係FULL FRAME機同用係菲FULL FRAME機會唔會唔同?

canon 的 EF-S 鏡頭, 係唔可以用在 FF 機, 因為鏡身設計, 會在MOUNT 入機後, 按SHUTTER 影相時被反光鏡打到後組鏡片

Nikon 就好d, DX 鏡可以mount 在 FF 機, 不過有D 鏡會全段焦距有成象圈

因為而家D EF-S, DX 鏡係專為 1.5x / 1.6x crop factor 的機用, 但其實係細支左, 用料可以少過俾 FF 用果支, 變相係貴左

大宅

原文章由 chloepapa 於 08-10-22 18:56 發表

同一支鏡無論係 APS-C 或 full frame 機, 景深都是一樣;
Full frame 的 noise 較少, 主要的原因是面積較大, 一樣的 pixel 下, full frame 比 APS-C 密度較低, 所以平擾較少, 因而 noise 較低.

版主

原文章由 icemanh 於 08-10-22 23:09 發表

同一支鏡無論係 APS-C 或 full frame 機, 景深都是一樣;
Full frame 的 noise 較少, 主要的原因是面積較大, 一樣的 pixel 下, full frame 比 APS-C 密度較低, 所以平擾較少, 因而 noise 較低. ...

THANKS 更正

男爵府

原文章由 icemanh 於 08-10-22 23:09 發表

呢個問題之前dchome都有大量討論, 睇左好多好多sample, 我都係傾向aps-c/ff景深一樣...

子爵府

原文章由 嘿嘿 於 08-10-23 01:13 發表

呢個問題之前dchome都有大量討論, 睇左好多好多sample, 我都係傾向aps-c/ff景深一樣...

我都覺得應該係一樣既. 呢兩日得閒等我用 D2Xs 同 D700 各影一張來對比下.

男爵府

2011至尊種植勳章

我係新手, 想搭訕下 ... ... 有錯請指正.

呢個問題我都有思考過(不過無睇過 dchome)

理論上景深同 cmos/ccd size (即 ff/aps-c) 係無關係.

不過, 如果兩個人, 一個用 ff 機, 一個用 aps-c 機, 大家都係用同一款變焦鏡, 大家想影同樣範圍的景物 (e.g.想影一個水池).
如果兩個人同個水池的距離係一樣, 咁用 ff 機o個個, 可能要 zoom 遠過用 aps-c o個個, 即係焦距長 d.
咁樣情況下影出來的相, 應該用 ff 機o個張景深會淺 d.

又, 如果大家都係用同款定焦鏡, 咁用 ff 機o個個可能要行得近 d. 咁樣情況下影出來的相, 應該又係用 ff 機o個張景深會淺 d.

我諗係呢個因素所以 d 人話 ff 機景深會淺 d.

大宅

原文章由 monkichi 於 08-10-23 09:44 發表

我係新手, 想搭訕下 ... ... 有錯請指正.

呢個問題我都有思考過(不過無睇過 dchome)

理論上景深同 cmos/ccd size (即 ff/aps-c) 係無關係.

不過, 如果兩個人, 一個用 ff 機, 一個用 aps-c 機, 大家都係用同一款 ...

影同一範圍的景物, 係用緊唔同焦距.
比如係 D300 呢類 APS-C 機為 35mm的所見的範圍, 大約是 FF 時 50mm 所見的範圍.
如果用同一支50mm 鏡, 係 FF 同 APS-C上都係 50mm 鏡. 所唔同的, 只是 APS-C 有 Crop Factor, 就如你在 Photoshop 將相片 crop 細了, 然後揀返 view full screen 咁. 所以你支鏡冇變到 75mm, 只係你張相 crop 細左而已.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇記錯, 之前都討論過FF 既景深問題, 從網上資料, FF 係比APS-C 淺, 原因就係有個叫Circle of Confusion 我哋冇留意, 至於點解, 麻煩大家自己睇, 唔知點解我每次我想睇時, 周生就馬上急call我....

http://www.dofmaster.com/equations.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Circle_of_confusion

原文章由 icemanh 於 08-10-23 11:07 發表

影同一範圍的景物, 係用緊唔同焦距.
比如係 D300 呢類 APS-C 機為 35mm的所見的範圍, 大約是 FF 時 50mm 所見的範圍.
如果用同一支50mm 鏡, 係 FF 同 APS-C上都係 50mm 鏡. 所唔同的, 只是 APS-C 有 Crop Factor, ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 clpapa 於 08-10-23 12:59 發表
冇記錯, 之前都討論過FF 既景深問題, 從網上資料, FF 係比APS-C 淺, 原因就係有個叫Circle of Confusion 我哋冇留意, 至於點解, 麻煩大家自己睇, 唔知點解我每次我想睇時, 周生就馬上急call我....

http://www.dofma ...

clpapa,
我啱啱都係想答話關 CoC 事,search 緊 d 料時,都睇到個頭 faak faak 聲 ....

簡單 d 講,就係sensor size 會影響到個 circle of confusion, 而 circle of confusion 又會影響個 depth of field,所以 FF 機同 1.x crop 機既景深係有唔同既。

至於話邊個淺d 呢.... 就要睇點比法....我都仲未搞得清,究竟係:
1。 用相同焦距,相同光圈,相同距離咁比較,定係
2。 FF -75mm/5.6; APS-C -50mm/5.6,相同距離咁比較,定係
3。 用相同焦距,相同光圈,FF -10ft 距離; APS-C 15ft 距離咁比較呢?

大宅

呢樣討論由以前 45/120 鏡落 135 機已經有講,今日 APS-C 同 FF 又係一樣咁樣...

大宅

原文章由 googoo 於 08-10-23 13:28 發表
1。 用相同焦距,相同光圈,相同距離咁比較,定係

應該係呢樣比較.

首頁

尾頁

跳至