自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

邊間利息高D?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

萍果話大眾財務50万3个月5%

複式洋房

如果開户金額10萬(3個月):
渣打 : 3.35厘(新資金利率)
0.3厘(現有資金利率)
恆生 : / (新資金利率)
0.45厘(現有資金利率)
中銀香港: 2.75厘(新資金利率)
0.55厘(現有資金利率)
匯豐 :2.85厘(新資金利率for2個月)
大新 :3厘
創興 :2.95厘

伯爵府

原文章由 孖tea 於 08-10-22 00:02 發表
0.55 ...

點計呀

複式洋房

原文章由 kiki523 於 08-10-22 00:07 發表

點計呀

詳情要問番銀行law,我係睇i-money介紹既

別墅

最近同mami去HSBC做咗3個月定期, 都係0.45%咋, 之後個manager sell 我哋做一隻息高好多既, 話保本喎, 我睇完之後, 原來係同外幣 (eur)掛鈎既定期, 結果我幫mami拒絶咗, 你去做定期時, 都要小心啲呀!

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 happytse 於 08-10-22 10:51 發表
最近同mami去HSBC做咗3個月定期, 都係0.45%咋, 之後個manager sell 我哋做一隻息高好多既, 話保本喎, 我睇完之後, 原來係同外幣 (eur)掛鈎既定期, 結果我幫mami拒絶咗, 你去做定期時, 都要小心啲呀! ...

當然拉

不過問左好多間, 今日個息率都係比較低, around 2.X~2.5
暫時唔存住啦~~

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咩叫新資金利率, 咩叫現有資金利率?

我都想知點計

原文章由 孖tea 於 22-10-2008 00:02 發表
0.55 ...

侯爵府

e.g.

本金 x 3.35%/365 x number of days

珍珠宮

2024年龍年勳章

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

其實利率係會隨時變架
依我所知, 佢地係每日會update的
主要看銀行同業拆息(??我其實唔係好清楚, 總之有個數跟的, 邊個知呢?)

我尋日search左好多間, 全都係2.x咋
渣打100m都唔夠3厘呀

公爵府

我想問下, 2010年前的全數銀行存款保障, 係咪適用於所有銀行?

點解有d幾厘, 有d就0.幾厘, 差咁遠

公爵府

唔該晒.

原文章由 心心 於 23-10-2008 09:27 發表
e.g.

本金 x 3.35%/365 x number of days

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家銀行係就係賠足全數(有年期限制), 不過最好分開錢嚟放唔同銀行, 因為萬一銀行有事, 雖然會賠足全數, 但當中手續可能要幾個月唔定, 一年唔定, 如果等錢用就麻煩嘞!

男爵府

我老闆just did the fix deposit with BANK OF INDIA at large amount. HK$22 million at 5.7 interest rate and US$3 million at 6.0 interest rate.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至