烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

請問寶康達智能煲個內煲(煮飯),
可唔可以用鐵飯架蒸 食送 ga。
C.C MUN

男爵府

可以, 我day day 都係咁蒸餸架啦

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

可以.......

男爵府

好媽媽勳章

唔該曬!

C.C MUN

大宅

想請問,

你地覺得寶康達智能煲 & 真空煲, 邊隻好用d呢??
另外, 智能煲你地係買那個size, 因我家通常都係3人食飯?

男爵府

好媽媽勳章

真空煲我未用過,寶康達智能煲我就買
左一星期,日日都用,因我用來煮飯,
我覺得好好用,又可以預較時間煮,好方便。
但因為初初用,d水份就要慢慢學點控制。
我試過燜牛腩、粥、糯米飯都ok。
C.C MUN

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

康達得智能煲...我都覺得好好.....
如果真空...我好驚...又要用明火煲一陣再放落真空煲...我又驚爆炸
用電一take過唔洗煩
我就用緊6L

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 yinmelody 於 08-10-22 18:51 發表
如果真空...我好驚...又要用明火煲一陣再放落真空煲...我又驚爆炸

真空煲一定唔會爆.
係壓力煲先有爆的危險. 不過都係一些國產冇安全設計的壓力煲才有問題. 如果係外國出的那些, 有多重安全設計, 都好安全.

男爵府

原文章由 sukimak 於 08-10-22 13:27 發表
真空煲我未用過,寶康達智能煲我就買
左一星期,日日都用,因我用來煮飯,
我覺得好好用,又可以預較時間煮,好方便。
但因為初初用,d水份就要慢慢學點控制。
我試過燜牛腩、粥、糯米飯都ok。 ...

無論妳D 米受水OR 唔受水
都係 1 比 1 架
例如 妳煮兩"乜"米 用返糧米0個隻杯 兩 "乜"水就 OK架啦
售貨員冇同好講咩 ?

大宅

我都買咗寶康達智能煲 8L , 尋晚試用嚟整 "鮮奶燉蛋白"
較咗自定時間 13 分鐘, 但係燉出嚟 d 蛋入面一個個
"隆" , 又試過成隻雞放落蒸, 但係唔係好熟 (按雞制)
, 唔知係咪我唔係好識用呢 ! 有無人知道可以指教吓我呀 ?
thx

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 秋風 於 08-10-23 12:44 發表

無論妳D 米受水OR 唔受水
都係 1 比 1 架
例如 妳煮兩"乜"米 用返糧米0個隻杯 兩 "乜"水就 OK架啦
售貨員冇同好講咩 ?

其實煮飯我無問題,只係燜野同煲粥唔知落
幾多水,兩次都太多水。
C.C MUN

大宅

原文章由 sukimak 於 08-10-23 23:40 發表

其實煮飯我無問題,只係燜野同煲粥唔知落
幾多水,兩次都太多水。

我都係買咗呢個煲, 我都想整炆牛腩, 係咪放晒 d 牛腩,
薯仔等材料落去, 落幾多水先啱呀 ?
thx

男爵府

我都岩岩買左寶康達智能煲, 我想問下煲粥同煲湯, 係咪要等好耐先可以放氣同開蓋架?

大宅

原文章由 lcf201 於 08-10-25 13:54 發表
我都岩岩買左寶康達智能煲, 我想問下煲粥同煲湯, 係咪要等好耐先可以放氣同開蓋架?

如果你想快 D 開蓋, 等煲好湯後有 'D D' 聲, 然後用快子撥去排氣
切記先用濕毛巾蓋住排氣制, 以免被蒸氣灼傷, 佢會有排氣聲,
等佢排氣聲無就可以開蓋架啦 !

男爵府

thanks

咁佢會唔會流D水出嚟架? 我頭先煲粥, 要等好耐佢保温燈唔閃, 如果唔等又怕佢排氣時會流D野出嚟
原文章由 evon688 於 08-10-25 15:13 發表

如果你想快 D 開蓋, 等煲好湯後有 'D D' 聲, 然後用快子撥去排氣
切記先用濕毛巾蓋住排氣制, 以免被蒸氣灼傷, 佢會有排氣聲,
等佢排氣聲無就可以開蓋架啦 ! ...

男爵府

原文章由 lcf201 於 08-10-25 16:01 發表
thanks

咁佢會唔會流D水出嚟架? 我頭先煲粥, 要等好耐佢保温燈唔閃, 如果唔等又怕佢排氣時會流D野出嚟

唔好呀
我試過煲湯想佢快d 開蓋
點知一排氣就好似噴水泉咁啦
好在個售貨員話用濕布放上面咋
自從0個次之後我都係等佢排氣
(煮飯又唔同 ) 因為唔係流質

男爵府

哦, 我就係怕佢會噴出嚟, 咁即係所有流質都要等佢排氣先好開蓋啦! thanks
原文章由 秋風 於 08-10-25 16:08 發表

唔好呀
我試過煲湯想佢快d 開蓋
點知一排氣就好似噴水泉咁啦
好在個售貨員話用濕布放上面咋
自從0個次之後我都係等佢排氣
(煮飯又唔同 ) 因為唔係流質 ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 evon688 於 08-10-25 09:14 發表

我都係買咗呢個煲, 我都想整炆牛腩, 係咪放晒 d 牛腩,
薯仔等材料落去, 落幾多水先啱呀 ?
thx

我就先在煲內炒香干蔥、薑再加牛腩同其它材料。
我上次加水剛過左材料面,到燜完D水太多,因
為呢個煲煮野D水唔會損秏。
所以你加水最好唔好過材料。
C.C MUN

超級版主

排氣.....
我買個時.個sale話...排氣.只係用黎整雞先需要用...
其他--->煲湯/炆野都唔洗排架.
由其係粥/糖水(紅豆沙.....)都唔好排.....
等個粒子跌返落去就ok架啦

男爵府

原文章由 yinmelody 於 08-10-25 18:50 發表
排氣.....
我買個時.個sale話...排氣.只係用黎整雞先需要用...
其他--->煲湯/炆野都唔洗排架.
由其係粥/糖水(紅豆沙.....)都唔好排.....
等個粒子跌返落去就ok架啦 ...

妳有冇試整蛋糕呀
我覺得焗蛋糕就麻麻
成日痴底0既
反而以前用普通易潔果隻飯煲重焗得靚d tim

首頁

尾頁

跳至