跳至

首頁

尾頁

複式洋房

每次最尾嗰餐夜晚都攪到 2 點多先可以瞓 , 大家個 b 喂奶
schedule 係點

我個b 3 week 大, 每次食3安, 食一粒鐘連掃風

大宅

My baby is one-week old. She drinks about 60-80ml each time. It takes about 30 mins. I feed her every 3 hours.

大宅

我仔仔20日大, 掃風連換片快20分鐘, 慢45分鐘(因有時等他呵埋bubu先)
0800 - 170ml人奶
1100 - 170ml人奶
1400 - 150ml奶粉
1800 - 170ml人奶
2100 - 170ml人奶
2330-0000 - 150ml奶粉
0330-0400 - 150ml奶粉
[9/7~3.49kgs] [13/1~9.86kgs]

大宅

咁你都好好,有咁多餐可以比佢食人奶,仲要份量都唔少。
唔知我幾時先可以比到阿b俱咁多?
原文章由 clkm55855 於 08-10-23 13:17 發表
我仔仔20日大, 掃風連換片快20分鐘, 慢45分鐘(因有時等他呵埋bubu先)
0330-0400 - 150ml奶粉 ...

伯爵府

原文章由 clkm55855 於 08-10-23 13:17 發表
0330-0400 - 150ml奶粉 ...

Wah! Your BB drinks a lot! My BB girl is also 20日大, but only drinks 80-120ml each time.

My schedule is:
7am - 80 ml
10am -90 ml
1pm - 110ml
4pm -120ml
7pm-120 ml
10pm - 110ml
1am - 90ml
4am -90ml

別墅

bb 15日大, 每2.5 - 3個鐘食一次
我通常都泵定出黎, 因為佢每次埋身食都係食十分鐘就累
每日共食600-650ml人奶+ 150-200ml奶粉+ 20-30mins BF

大宅

唉…我現在覺得自己係一隻乳牛呀, 3個鐘泵一次奶, 都係夠佢食一日乍, 佢再大食d就要減多餐人奶, 轉食粉奶架啦…
之前用手泵重整到隻手肌腱炎, 日日要搽按摩膏…現買咗個電泵先好d乍

原文章由 loklokhui 於 08-10-23 14:17 發表
咁你都好好,有咁多餐可以比佢食人奶,仲要份量都唔少。
唔知我幾時先可以比到阿b俱咁多?

大宅

唉…就係大食, so就無咁多人奶俾佢食啦

原文章由 c-wong 於 08-10-23 14:39 發表

Wah! Your BB drinks a lot! My BB girl is also 20日大, but only drinks 80-120ml each time.

My schedule is:
7am - 80 ml
10am -90 ml
1pm - 110ml
4pm -120ml
7pm-120 ml
10pm - 110ml
1am - 90ml
4am -90 ...

複式洋房

好勁呀你地 .. 我個 b 10日倒 .. 一次食 90ml 咋 ... 今晚試下 11點喂佢, 希望12:30 可以訓啦.

別墅

我個b 16日,都係食70-80ml左右咋.11點餵佢12點前訓得.

全人奶

尋晚有d亂,0430食完0730要.所以多左一餐

原文章由 wingszew 於 08-10-23 21:39 發表
好勁呀你地 .. 我個 b 10日倒 .. 一次食 90ml 咋 ... 今晚試下 11點喂佢, 希望12:30 可以訓啦.

禁止訪問

大宅

大家幾時開始上到奶呀,琴日都只係泵到70ml,仲要只係我一次,夜d想再泵的時侯都只係得1-2oz,仲要次次按摩完先有得泵。真係唔知點?

複式洋房

我個bb依定一星期大,我由第三日開始就開始pump俾佢食,最初每次pump得20-40ml,pump完乳房仲係好實,好似石頭咁!試過冷敷,個胸鬆d,不過上奶上得唔好!
依家日日都煲湯+奶+黑豆紅棗炒米茶,依家一日pump七次-八次, 呢兩日每餐都有~80-90ml, 尋晚bb有d唔舒服,影響到,有一餐得60ml,但係之後個餐破記錄有115ml,我希望遲d可以餵返全母乳俾bb,唔使補奶粉啦!
大家一切努力呀!!

首頁

尾頁

跳至