跳至

首頁

尾頁

子爵府

諗緊比唔比阿仔讀,係下年班,比D意見...

大宅

我仔仔都係2月返n1,我都係用比佢早d學野嘅心態,遲d真係唔得,咪比佢讀多1年囉,無壞架

別墅

好似好多學校都full晒喇喎

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 melodylai 於 08-10-22 07:37 發表
我仔仔都係2月返n1,我都係用比佢早d學野嘅心態,遲d真係唔得,咪比佢讀多1年囉,無壞架

我都係咁諗, 順便幫佢戒便.

你點報同幾時報呀? 叩門?

我正在煩. Anyway, 現報明年9月先, 看看到面試時有沒有機會明年插班讀下學期.

子爵府

我個出年1月n1 la, 佢11個月大己經in la(都係得3個位下午班)都係想佢同其他小朋友相處, 同melodylai一樣吾ok就有多一年時間,另外吾駛再去playgroup la

伯爵府

我之前幚晴晴報左3間下年2月讀N1, 諗住到佢地打黎話有位我先諗比唔比晴晴讀~

大宅

睛靈勳章

Wing Wing will start N1 in Jan 09. I hope she won't be sick too often.

男爵府

好媽媽勳章

11月開始會陸續in, 希望到問埋可否明年插班n1, 多個機會啦.

大宅

我個邊個d, 填左表就係石沈大海, 要等電話,
因為好多都full左, 要有人退學先可以有位讀, 冇既就讀k班都, 都係好多11月先開始有表派...

伯爵府

我女女19個月就開始讀托嬰的大B班, 原來都好多野學! 因為人手比例低, 所以老師都照顧得好好!

佢好中意返學, 第一日無喊, 返佐3個半鐘, 食佐飯先走... 第二日知道我會擺低佢, 所以換鞋/洗手/離手果刻喊佐幾分鐘, 一入課室即刻收聲! 如是者喊佐3/4日, 就習慣lor! 佢第三日已經係學校自己上床訓, 第5日已經返full day lor! 仲幫手擺杯/手冊/片!

不過, 返佐學兩個星期就感冒, 一個星期好返, so far都係請佐一日半假(星期五病, 星期一完全無燒, 戴口罩返學)! 抵抗力就係咁鍛練出來的! 兩個星期前又感冒, 有發燒, 不過今次食佐一日藥就靠自己抵抗力打低病菌!

返佐學, 佢又開心, 我又開心, 學到好多野之餘, 對自理/ 獨立/ 有秩序/專注力等方面都有神速的進步... 好快, 佢玩玩具的專注力明顯提升, 自己食飯, 着鞋, 着褲除褲(幫少少)...!

所以比佢地返學係好好, 歲半開始小朋友的學習能力真的好驚人!

[ 本文章最後由 jjtseung 於 08-10-24 07:57 編輯 ]

伯爵府

原文章由 Angel小茵 於 08-10-24 02:02 發表
因為好多都full左, 要有人退學先可以有位讀, 冇既就讀k班都, 都係好多11月先開始有表派...

Angel
你紅豆一家好嗎?
你果度咁fullㄚ?

我呢頭有3間N1收佐汶汶09年1月插班... 但汶汶係而加呢度讀得好好, 搞到我心大心細... 不過轉N1的機會大d, 因為有間的空間/環境/師資都一流, 我地都競爭一輪先爭到個位, 汶汶又可以跟大些的小朋友學多些野! 而加的學習能力好強勁, 希望佢可以在更有啟發性的環境見識多些!

大宅

睛靈勳章

Your girl is very good, willing to wear mask. I'm not sure if my girl is willing to...

原文章由 jjtseung 於 08-10-24 07:54 發表
我女女19個月就開始讀托嬰的大B班, 原來都好多野學! 因為人手比例低, 所以老師都照顧得好好!

佢好中意返學, 第一日無喊, 返佐3個半鐘, 食佐飯先走... 第二日知道我會擺低佢, 所以換鞋/洗手/離手果刻喊佐幾分鐘, 一 ...

伯爵府

原文章由 miffy0824 於 08-10-24 09:23 發表
Your girl is very good, willing to wear mask. I'm not sure if my girl is willing to...

女仔易搞d, 頭頭女女都唔願架... 後尾我自己都戴, 話:"媽媽戴口罩靓靓!" 咁佢就肯戴, 仲話自己好靓! 加埋學校裡面有時d小朋友都會戴, 咁佢就更加順攤!

係學校仲學其他小朋友咁食藥... 以前食藥似摚豬, 忽然之間改晒, 同輩影響真係勁!
http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=1067069
(呢段係8月影ge, 返佐學兩個幾星期!)

大宅

睛靈勳章

Thanks for your sharing about school life. I'm a bit nervous about my daughter's first school life, especially being sick cuz she has been sick very often even after attending playgroup since June. Hope she's willing to wear mask to school after she saw other kids wearing, i think that could help a bit.

原文章由 jjtseung 於 08-10-24 10:11 發表

女仔易搞d, 頭頭女女都唔願架... 後尾我自己都戴, 話:"媽媽戴口罩靓靓!" 咁佢就肯戴, 仲話自己好靓! 加埋學校裡面有時d小朋友都會戴, 咁佢就更加順攤!

係學校仲學其他小朋友咁食藥... 以前食藥似摚豬, 忽然 ...

伯爵府

原文章由 miffy0824 於 08-10-24 10:54 發表
Thanks for your sharing about school life. I'm a bit nervous about my daughter's first school life, especially being sick cuz she has been sick very often even after attending playgroup since June. Ho ...

唔好客氣!
我女女自7個幾月開始返playgroup, 一直都未停過... so far都極少病, 除佐次玫瑰疹! 返佐full day之後, 兩個星期就感冒lor!

所以, 返學真係易病好多, 不過, on the other hand, 小朋友的抵抗力就係咁練返來架, N1唔返, K1都一樣... 最緊要, 發燒&咳嗽的時候要睇實, 隔日就比醫生聽下個肺, 因為發燒+咳嗽好易轉肺炎, 我有兩個朋友的小朋友就係高燒+咳一日已經轉肺炎, 大人細佬都好辛苦!

如果可以, 揀間師生比例低的N1會好些! 我女女即將轉的N1係半山, 空氣好, 校舍大, 師生比例1:10max, 一班2個老師20個小朋友, 所以會好好多... 女女而加返的係1:8... 比起一般的1:15, 成30個學生一班的要好好多, 睇少10個學生wor, 真係差好遠!

大宅

睛靈勳章

I see, since my girl has minor 氣管敏感, sometimes it's hard to distinguish whether she's having cold or only coughs due to 敏感. However, I'll watch out if she has fever and will bring her see doctor immediately if she's fever + cough. Thanks for the information.

Aiya, I didn't check the proportion of teacher and children of her nursery tim. Actually I have chosen this nursery cuz it's convenient, just nearby our home and the comments of the teachers are good. I'll call the nusery school to check the proportion, hope it won't be too crowded.

原文章由 jjtseung 於 08-10-24 11:07 發表

唔好客氣!
我女女自7個幾月開始返playgroup, 一直都未停過... so far都極少病, 除佐次玫瑰疹! 返佐full day之後, 兩個星期就感冒lor!

所以, 返學真係易病好多, 不過, on the other hand, 小朋友的抵抗力就係咁練返 ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Angel小茵 於 08-10-24 02:02 發表

唉, 今日打去青山St. Peter問, 已經滿晒, 輪候插班條龍成四十幾人, 接聽電話的人都話好渺茫.

禁止訪問

大宅

原文章由 jjtseung 於 08-10-24 07:54 發表

佢好中意返學, 第一日無喊, 返佐3個半鐘, 食佐飯先走... 第二日知道我會擺低佢, 所以換鞋/洗手/離手果刻喊佐幾分鐘, 一 ...

so glad about that :)

jacob will start his N1 life in Feb too. i totally agree with your comment of more exposure. since his tues, thurs eng pg in Sep, Jacob's language skill improved a lot.

hope to c u and ur lovely 汶汶 soon.

伯爵府

原文章由 dunbinex 於 08-11-4 09:08 發表
請問你係報邊間托嬰呀?

PM佐比你!

首頁

尾頁

跳至