夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

首先,我要作出聲明,本人其實並非甚麼大師,也不是甚麼專業人仕,我只是個對玄學知識有著點興趣,可與妳分享的普通人而已,所以請不要稱呼我做大師,我受不起的,由於我也並不是甚麼專業人仕,所以我的建議請妳看過參考、參考就好,不要太認真啊!

理智的溫柔 佛法愛情觀

佛法的愛情觀是「由過去無量時間的恩怨情仇,所具體展現的成果。」難怪直叫人以生死相許,可以說愛得死去活來!

佛陀說我們過去無量時間裡,為愛人所流的血淚,遠比四大海的水還多。

想想那一段段刻骨銘心,愛恨交加的故事,多麼悽美,多麼悽慘!許多人就如撲向燈火的飛蛾,不同的身體做著同樣的事。

畢竟我們都是因為情愛,所以感受生老病死、怨憎會(不得不相處的討厭鬼)、愛別離(失去所愛的人)、求不得(愛不著)與五蘊炙盛(難熬感官欲念)等等煩惱。

戀愛要越單純越好,掩飾越少越好,享受彼此的真面目,如果不能如此去愛,就永遠找不到真愛。

無怪乎又愛又恨,亂七八糟的!所以千萬不要干擾別人的婚姻,也絕不要有婚外情,否則受害者就不可能只是自己而已,結大惡緣啊!

激情是欲望的,滿足自己多於愛對方,就如撲火的蛾,霎那的火熱,換來更久的冰冷與退轉,甚至成為不能復原的灰燼,後悔不及。

所以不論如何互動,都要常常問,自己對這段緣份的貢獻在那裡?真正的心動,來自於對自己戀情的欣賞。

完美的戀情,就是在理智的觀照下,進行不悔的付出。

目的在提升彼此的生命層次,是一個修行的道場,時刻試煉著自己對欲望、煩惱、嗔恨、愚蠢等等問題的處理能力。

所以戀情的結果,與戀情是否完美毫無關係。因為不論結果如何,最後必然要愛別離的。

重要的是,無論愛情的久暫,這段緣份,都要是彼此生命能力提升不可缺少的一部份。

所以正信的佛教徒沒有失戀,只有隨緣消業的法喜。

要別人愛自己時,先問自己是否值得人家愛;

要愛別人時,先問自己用什麼愛別人。

雖然好材料不見得能造出好產品,但是,不好的材料必定造出不好的產品。

所以用起伏無常的情慾,就構築無常、苦、空的情愛;用理智的溫柔,就構築慈悲、喜、捨的大愛。

有統計指出,許多婚姻出現問題的個案,都不約而同都有下列因素的,妳或可先作個自我評估,且看看自己的情形有沒有犯上這些種種?

1. 太過投入照顧下一代,因而忽略了伴侶的感受。

最典型的例子,許多爸爸媽媽都喜歡跟囝囡一齊改口叫伴侶為媽咪、daddy的,妳有沒有這情形?

我的一個女性朋友,一天,她的丈夫忽然改口跟囝囡一齊叫她做媽咪,我那女性朋友立即更正他:「我是你的honey,而不是你的mammy啊,dear!」,因我那女性朋友深明一個道理,就是一旦男人改稱妳做媽咪時,男人的潛意識裡,其實已將妳的身份,由「我的老婆」變為「囝囡的媽咪」了,由於基於雄性的天性所然,於是有機會便可能另覓雌性配偶囉!

2. 男人覺得生活天天如是,枯燥乏味。

試回想一,妳己多久在沒有要求下,這裡要強調「在沒有要求下」(即是不是想男人會給妳甚麼!),給妳的男人親一,叫聲 honey, I love you?或者妳會覺得好肉麻唔想叫?咁如果妳仲係當年拍拖熱戀中,咁仲覺唔覺得肉麻?都仲係唔想叫?得!妳唔想叫嘛,出面大把女人肯叫呀!仲肯做埋好多妳唔肯做添呀!呢D咪老婆或師奶同出面女人的分別,呢D係生活情趣唔係肉麻,所以男人咪會覺得日日對住個「黃面婆」生活枯燥乏味囉!

3. 男人承受著經濟壓力和家庭負擔。

許多婚姻出現問題男人的共通點,都是要扛起了養妻活兒、供書教學、支付家庭裡衣食住行等種種開支的,尤其是如今面對著金融海嘯,經濟不景的時勢,美國華爾街都不知有幾多人昨日還是有幾億身家的,但一覺醒來,就被公司裁了出來,身家更要倒欠幾億呢!試想想,身為男人的,日日都要擔心飯碗可能會朝不保夕,其壓力之大就可想而知了,若此時出現一個經濟上可幫到他的異性,就算不是,至少也不用他扛起這麼重的擔子吧!於是,就是這第三者的條件可能並不如妳的,男人都會覺得好適服,不難會想逃避現實「鬆一鬆」,如果這第三者有一張銷魂面的話,那就更加乜囉!

在抱怨自己的伴侶薄倖之前,我建議妳首先檢討一自己有沒有改善的空間先,與其花時間求諸鬼神,不若用這些時間與精力來積極做點事反而更實際得多,再下來,請認真想清楚,自己的男人是不是屬於現代陳世美、反臉不認人的那種人(但不要自欺欺人、自己呃自己啊!)。

如果男人真的是屬於這類人的話,那就請不要奢望他會回心轉意,也不要太高估妳自己的吸引力了,與其在一段感情中拖拖拉拉,紏纏不清的話,不若撇脫點,坦然告知妳己知悉一切了,積極爭取自己應得的東西吧!要知道,女人也是人,生命中不一定是要有男人才算完整的,更何況妳己曾經擁有過?動物園裡的動物就話會因為被飼養得太久,而喪失自我求生的能力唶,但妳是人而不是動物啊!不要因為習慣了多年的生活而害怕跨出第一步作出改變啊!

但如果男人是屬於都會念舊、飲水思源的那類人的話,那就不妨隻眼開、隻眼閉,詐作不知情,聰明的女人,在適當的時候是要識得「扮」蠢的,有D,唔講唔提就好地地,但夾硬督穿了,大家反而唔知點好,乜都擺晒上檯,只會迫到事情去到冇得轉彎既餘地而已,這道理妳明嗎?也許期望有一日,他那邊不再是「鬆一鬆」的避難港,而那女人的銷魂面,隨著時日過去,始終有一日,她那銷魂面再也不銷魂,而另一邊廂的妳卻做好100%的好媽媽、好太太的本份(記住內和外都要,所以我建議妳首先檢討自己有沒有改善空間先就係咁解!),Jo 鮑最後都是回到荷媽的身邊,我都希望妳有朝一日都「花好月圓慶中秋」啦!

最後,再寄語妳:

要別人愛自己時,請先問自己是否值得人家愛;

當要愛別人時,也請先問自己可用什麼愛別人。

一段感情的終結,其實只是另一種新生活的開始,而不是世界未日啊!所謂「捨得、捨得」,就是要有捨才會有得的啊!不張開手掌,又如何能握到東西呢?且看妳能頓悟到多少了。

[ 本文章最後由 麥豬豬 於 08-10-21 09:52 編輯 ]

珊瑚宮

環保接龍勳章

很好的一封開解信.

大宅

thx for sharing

男爵府

複式洋房

一字寄之曰正; 作為男人的我, 看完這篇文章後, 不禁拍爛手掌, 但再回心一想, 世上又有多少女人, 老婆 肯咁樣做吖!? " 扮「蠢」D "? 好難 la......但夾硬督穿或疑神疑鬼就周時有 ..., 其實麥豬豬你係男定女?

子爵府

原文章由 ahleebaba 於 08-10-20 23:18 發表
一字寄之曰正; 作為男人的我, 看完這篇文章後, 不禁拍爛手掌, 但再回心一想, 世上又有多少女人, 老婆 肯咁樣做吖!? " 扮「蠢」D "? 好難 la......但夾硬督穿或疑神疑鬼就周時有 ..., 其實麥豬豬你係男定女? ...

其實我係男的,就係現實中有太多女人唔懂得做「女人」之道,而且又有幾多主婦識得 "No flying without wings"之理丫?思想又往往太執著,當有事發生了,只懂得呼天搶地,才會愆生出這麼多家庭問題來,但這解決到問題嗎?有建設性的嗎?求助於我的苦主,就是只懂得埋怨上天為何這樣對她,最後咪求諸玄學鬼神囉!

看過太多個案,知道不懂得夫婦相處之道的人不會只得這名苦主,所以才跟大家分享這封開解信囉!

但又有幾多女人會明白到,一隻手掌是拍不出聲來的道理呢?當一段感情出現了問題時,有問題的不一定全在男人那方的,所以我建議女人請先檢討一自己有沒有改善的空間先就係咁解囉!

許多人的通病,往往都是只懂得抱怨別人,因只看到別人身上的樑,但就睇唔到自己眼中小小之刺的啊!

[ 本文章最後由 麥豬豬 於 08-10-21 09:23 編輯 ]

大宅

我都幾認同女人係要識扮蠢,只係有時要扮得耐真係好辛苦,
所以到咁上下時候我就會嘈我老公,佢好多時夜晚會唔返屋企瞓,
佢就話去傾野,但係估都估到邊傾得咁多呀?
幾乎晚晚去wor,之後我都唔出聲由得佢,
終於佢玩玩到輸左好多錢先識死,而家已經好好多,
又可能因為個仔開始大喇,佢都鍾意痴住個仔,
所以返多左屋企,不過我會覺得,男人唔好咁自私啦,
女人係煩,因都係在'你',唔好成日將負責都只推係女人身上,
有時女人都要為點留住男人個心而苦惱,
大家一齊反省下啦!!
     晞晞靚相

子爵府

原文章由 SUKI622 於 08-10-21 11:00 發表
我都幾認同女人係要識扮蠢,只係有時要扮得耐真係好辛苦,
所以到咁上下時候我就會嘈我老公,佢好多時夜晚會唔返屋企瞓,
佢就話去傾野,但係估都估到邊傾得咁多呀?
幾乎晚晚去wor,之後我都唔出聲由得佢,
終於佢玩玩到輸 ...

我想妳有點誤會了,上文的立場是中立的,並沒有偏坦男或女任何一方,或斷言「教」女人應該決斷分手或應怎麼做,只是建議女人對不同的男人應用上不同的處理方法而已,而且正面的鼓勵女人就是沒有男人也可以獨立生存,並指出一般人往往都是只看到別人大大的錯處,而忽略了自身小小的問題而已,看來,妳能頓悟到的並不多喎!

水晶宮

原文章由 麥豬豬 於 08-10-20 23:47 發表

許多人的通病,往往都是只懂得抱怨別人,因只看到別人身上的樑,但就睇唔到自己眼中小小之刺的啊!

agree

所以無論男, 女(應該話係 "人"), 自我反醒, 自覺性............係好重要. 凡事將心比己, 相信爭執都會少d.
天空之城, 快樂之地

子爵府

再次收到苦主的來信及回覆如下:

不如等我解答一吓你給我問題,然後你再幫我分析到底我錯在那裡,相信你都係一個男人吧,或者從男人的覺到和我的看法實有不同,是嗎?

希望你真係可以比多d意見我..

第一點 : 我可以告訴你我沒有犯這個錯,原因係我哋沒有子女,因此沒有這樣叫我的老公,反而係我係佢d朋友或我的親戚面前,我都會叫佢老公的,有時也會叫他的名.

第二點 : 我不得不承認我真係好耐冇要求過他講一些肉麻的說話,但另一方面有樣嘢係咁多年來我都係要求他為我做的,就係我每朝返工都要他鍚我一啖.有時佢係好唔願意咁做,但我一樣迫他.有時和他吵架,我有說話不能說出口,我會send口訊給他.當知道他做嘢唔開心,我也會send嘢給他關心他,有時什至連"I love y...我不能沒有你都有send過,但他不受我這套我也沒辦法, 或者正如你上面那段說話所講,家裡的女人,永遠不及大陸的女人溫柔吧,因為他曾經跟一些同事返大陸,後來識了一個不正經的女人,差些兒破壞我們的家....他也跟我說過和我一齊很悶,那麼我還可以做些什麼?兩個人相處,一定會有悶的時候,不是每一日都可以新鮮好玩的,你認同嗎?我唔係男人,我真係唔明白悶既問題出係邊到?????????

第三點 : 你估我真的唔明白男人為咗頭家所面對既壓力嗎?我真係知道的,我知道他每日辛苦工作,都係想比舒適既生活我,但係當他有問題或不開心時,為什麼他不願和自己的老婆講,反而會和別的女人講,若我懷疑我老公對那個女人有感情,是否我多心呢?因為我發覺他每日也會打電話給那個女人(這個女人是他的同事,已認識了很多年,而我也認識她),而且他也曾因為大陸有女人而對我不秋不啋,但我亦沒有揭穿他,扮傻,到最後我忍無可忍才和他傾清楚,那麼我可以點做???

無錯感情完了就係完了,我真係有唸過放手.有時我會問自己到底我仲愛唔愛這個男人,而這男人仲愛唔愛我?

好坦白講,我曾經同他講過,如果他真係對我無哂感覺,覺得同我一齊好悶,我係可以放手既女人,因為我知道愛一個人唔係要佔有佢,而係要令佢開心,只要佢活得開心,我就開心和放心了,我叫他自己唸清楚自己條路想點行,然後比個答覆我,因為我係一個永遠唔會同人爭的女人,這點其實他也很清楚,因為我真的曾經這樣做過....

你以上這番說話真係不錯,我老公也是一個念舊的人,但念舊還念舊,但他的態度照舊呢????我已經好多時都扮傻扮笨,但他仍然不受我這套,難度真係要學你所講,用心去愛他,令他終有一日可以感受到我對他的愛係無私嗎?我也有自我檢討的時候,或者我真係唔明男人到底會為咗乜嘢先可以對一個女人從一而終呢?或者我真係沒有一張銷魂臉,但我不應同我很醜,我只係因為他令到我沒有自信,沒有自我,值得嗎?真的不知道,我只知道我從來沒有要求過他要像我愛他一樣愛我,我只求能夠分享他的喜怒哀樂也是錯嗎?

能夠與你認識亦都係緣份安排,能和你傾訴真的很開心,係我這段痛苦既日子裡面,能夠與一個陌生可以這樣詳談也是頭一次.希望繼續可以和你交流吧

謝謝你

回覆:

1. 如果妳還未有囝囡的,這應該不是問題了。

2. 咁就錯晒啦!向男人有「要求」時,只能暗示而不能迫的,就是佢有滿足到妳的要求,都只會心不甘、情不願,口心不一的,如何對待男人?且打個比喻吧!妳買過桃花未?男人就如一棵桃花,若妳綁得太緊,會整甩晒D,那就不要期望棵桃花會開得靚,更不要期望會開花結果囉!但若綁得太鬆的話,D枝枝叉叉又會彈出週圍勾到喎!至於何謂綁得鬆、何謂綁得緊?這只能意會而不能言傳的,因棵棵桃花的枝葉生長情況都不同的,男人都是一樣,十隻手指都有長短啦,係咪?個個人都不同的啊!

3. D說話,男女都一樣(包括妳同我!),可能只會同朋友講,但就不會同家人講的;又可能只會同陌生人傾,但不會同熟人傾的啊!我唔敢斷言妳的男人仲愛唔愛妳,但如果妳決定等男人回心轉意的話,請不要奢望一覺醒來就一切都變得美好了,荷媽都等十幾年才有花好月圓的啊!

人有自信就自然會由內「靚」出來的,輸人都唔好輸個勢,就算受到感情困擾,都要好好裝扮自己,知唔知 ‘No flying without wings’ 點解?

[ 本文章最後由 麥豬豬 於 08-10-23 14:46 編輯 ]

子爵府

畀面勳章

有時扮蠢女人一次兩次係work...
但當有3次4次時仲有幾多個女人可以繼續扮到丫

子爵府

原文章由 yan511229 於 08-10-23 01:39 發表
有時扮蠢女人一次兩次係work...
但當有3次4次時仲有幾多個女人可以繼續扮到丫

既然妳的男人一而再、再而三犯錯的話,「扮」蠢詐唔知其實都只係給大家一個機會而已,我一路都是鼓勵女人應該要活得有尊嚴的,所以我之前話:「女人也是人,生命中不一定是要有男人才算完整的…………..」,鴕鳥式的扮蠢,那不是扮蠢,而係自己呃自己的「真」蠢啊!既然係咁,那妳就唔好再自欺欺人,請坐下來,認真的想一想妳的男人是不是值得妳繼續等的那類人了。

[ 本文章最後由 麥豬豬 於 08-10-23 18:08 編輯 ]

洋房

多謝好的分享, 我算是你提及高危的一種. 好有同感.

大宅

我個C6成日都話我"乜妳突然間咁叻嘅?", 我會點佢一句"我扮蠢你又唔知!", 跟住佢就會話"係嘅係嘅..."
其實佢都好明白我, 所以佢都好自覺, 識得返屋企!
2個寶貝~雅詠&灝泯

大宅

分享一封給感情出了問題的人之開解信

首先聲明我是女人。我非常認同一段感情出現了問題﹐大多是相方都有責任的。當然男人搞婚外情﹐毫無疑問地﹐男人和第三者都有錯﹐不過太太呢﹖難道做太太的就不用反省自己有沒有做得不好的地方嗎﹖雖然現實的確有老婆做的很好﹐但老公仍有外遇的個案﹐但我相信大多數婚外情個案都是相方有責任的。以我父母為例﹐我媽媽是個刻苦耐勞的女人﹐她是一個百分之一百的好母親﹐她是雙職媽媽。我們讀書時﹐她為了供養我們﹐她每天早上5點幾起身返工﹐回到家後又忙到成12點先可以睡覺﹐一個這樣好的媽媽﹐得到了子女的尊敬和愛戴﹐卻得不到丈夫的關心和愛﹐因為她對丈夫總是呼呼喝喝。媽媽對爸爸管得很緊﹐我記得爸爸一星期好像只有三百幾蚊的零用錢﹐而媽媽不喜歡爸爸的家人(當然是有原因的)﹐所以很少給錢他們。祖父母的生活費多是由叔叔負擔的﹐爸爸基於自己是長子卻又不能供養父母感到很自責及無面。媽媽掌握了財政大權﹐爸爸是無可能有錢包二奶的﹐可是爸爸係靚仔一名﹐佢又識浪漫﹐所以有好多女人痴埋佢到﹐咁到最後佢都係忍唔住發生左婚外情。我那時讀緊中一﹐爸爸刻意安排我和那女人踫面﹐而我雖小但都懂事的﹐所以我知道那女人的身份是甚麼。爸爸很疼我﹐他說只要我不喜歡﹐他會離開她。後來﹐是那女人先離開了爸爸﹐媽媽總算保住了爸爸。身為女兒﹐為左挽留父母婚姻﹐我多次叫媽媽要比多d錢嫲嫲同對爸爸溫柔d﹐但佢做唔到。佢甚麼都以我地幾個仔女為先﹐我地想佢地可以有約會﹐咁叫阿媽唔好做飯﹐同阿爸出街食﹐但阿媽唔肯﹐佢覺得留底我地係屋企自已就同老公出街食飯好唔啱﹐我地幾個都冇佢辦法。不過我不時都有同阿媽講一定要比足面阿爸同對佢溫柔d﹐咁先唔會再有第三者的出現﹐特別要對爸爸的家人好些﹐阿媽最初都唔聽﹐但日子有功﹐媽媽改變左很多。另一方面﹐我也有在爸爸方面落功夫﹐等佢知道佢有婚外情令我對男人及婚姻產生了負面影響﹐咁可能佢真係我好鍚我﹐佢對我講對唔住﹐跟住佢同阿媽的關係日漸改善。而家我父母都50幾歲啦﹐但佢地而家的感情好好﹐佢地間唔中會兩個出街約會啦。所以我覺得女人一定要對男人溫柔﹐同埋唔好淨係關住照顧子女﹐仲有當男人發生婚外情時﹐如果妳不想離婚﹐妳千萬別對佢大吵大鬧﹐妳亦無須強調他的過錯﹐因為係男人都知道搞婚外情是不對。妳要問佢妳係咪有做得不好的地方﹐所以佢先搵第三者﹐雖然咁樣做係好委屈﹐但男人都係受軟唔受硬的﹐佢見到個老婆咁溫柔咁委屈﹐如果佢仲有一點良知﹐對老婆仲有一點愛意的話﹐再加上老婆同佢有愛情結晶品﹐佢放棄第三者返回老婆身邊的機會是很大的。總之遇到婚外情的大婆﹐一定要做到比第三者更溫柔更可憐﹐才能戰勝第三者。

子爵府

原文章由 Joey1983 於 08-10-25 23:33 發表
首先聲明我是女人。我非常認同一段感情出現了問題﹐大多是相方都有責任的。當然男人搞婚外情﹐毫無疑問地﹐男人和第三者都有錯﹐不過太太呢﹖難道做太太的就不用反省自己有沒有做得不好的地方嗎﹖雖然現實的確有老婆做的很好﹐但老 ...

恭喜妳頓悟到不少,可能從第三身的角度觀看事情,較不那麼容易鑽牛角尖吧!

子爵府

原文章由 angelmak 於 08-10-25 19:13 發表
我個C6成日都話我"乜妳突然間咁叻嘅?", 我會點佢一句"我扮蠢你又唔知!", 跟住佢就會話"係嘅係嘅..."
其實佢都好明白我, 所以佢都好自覺, 識得返屋企!

係囉!唔係下下乜都要擺晒上檯架嘛,棧迫到事情冇彎轉,大家都落唔到台仲衰,反而於事無補!不過好多女人都唔明這點,郁下就瓜啦瓜啦嘈,都算妳有慧根!

子爵府

原文章由 SadDaddy 於 08-10-25 16:00 發表
多謝好的分享, 我算是你提及高危的一種. 好有同感.

等我估下先,妳梗係衰左「1. 太過投入照顧下一代,因而忽略了伴侶的感受。」呢?

子爵府

見到有個標題,「又一個死賤佬」,試想想,這樣的男女關係,完全沒有愛,剩下的只有恨,都莫說是朝夕相對的枕邊人了,連人與人之間最基本的互相尊重也久奉,這又何必再執著繼續紏纏下去呢?唔知那位樓主幾時才會開竅明白到,「放生人即係放生自己」的道理呢?Happy的是男人,煩惱卻是女人自己製造的,明白嗎?

[ 本文章最後由 麥豬豬 於 08-10-26 22:25 編輯 ]

子爵府

原文章由 麥豬豬 於 08-10-26 10:13 發表
見到有個標題,「又一個死賤佬」,試想想,這樣的男女關係,完全沒有愛,剩下的只有恨,都莫說是朝夕相對的枕邊人了,連人與人之間最基本的互相尊重也久奉,這又何必再執著繼續紏纏下去呢?唔知那位樓主幾時才會開竅明白到,「放生人即係 ...

睇埋內文,原來係搭車見到個賤男唶,唔係佢自己,誤會左添! ^=^

首頁

尾頁

跳至