自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

本來冇諗住打出黎,但係見到另一個媽咪遇到好心o既休班警員同好心o既媽咪....我覺得好大對比,所以都係打出黎同大家 share 一下。

噚日 5 點幾,我帶埋 bb 搭 35a 出荔枝角等爸爸放工俾個驚喜佢。上到巴士,冇吉位坐,我當時只可以單手抱住 8 個月、好好動o既 bb,而另一隻手就要扶住自己,我望左幾眼,完全冇人有反應,咁我咪去傷殘人仕果個位度諗住可以 "i" 下都好啦,點知俾個後生水行快我一步,佢仲要啤我兩眼....
咁都冇計啦,人地唔係一定要讓我麻...
但係巴士o係青山道/公路度行得好快,又多彎,左搖右擺,bb 又唔鐘意我咁樣夾實,係都要我打直抱,但係我又冇得 i 住...真係好危險。

老人家唔讓座俾我,我明白...但係後生細仔,個個望住我都唔讓,真係有點兒................囉。

最後我只好行近司機位,等佢知道我冇位坐,咁佢車速就減慢了....

唉......點解 d 人咁自私?定係我個樣衰得滯冇人可憐我呀?!:;pppp:

子爵府

5好介意我咁講, 係我的話, 我試过一次咁既情況, 我會同自己講, 下次要點样令到自己同bb係架車度, 即使無位坐都安全囉....
有时候, 人係自私既, 無理据可言....
既然5可以改變人地要礼讓既態度, 咁咪自己變囉, 上車前永遠要預左一定無位坐, 咁係無位坐既情況下, 就要搵一個最安全既位企囉....
真係無計架....

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

唔係抱住bb就一定有人讓
我都試過
所以我抱b係唔會上無位坐o既巴士
下次等第二架

水晶宮

而家社會係咁架啦
有時後生仔後生女西裝友完全無人會讓座
我試過因為迫車成個肚頂住個後生仔咁制
佢扮訓覺添, 又試過老遠有個男人想讓位俾我點知成架車都係人我行唔到埋去, 但前面那些人好似盲左或者俾人點左穴咁, 咁我多謝了那男人and than 話唔使啦, 我企下得啦...so what
所以我都唔希罕囉

子爵府

亞女細個時我都遇過這情況!
我會叫自己硬正D...唔讓咪唔讓lo.

大宅

完全明白!當時我大肚(都有6-7個月)帶個仔由將軍澳去尖沙咀, 平時星期六上午過咗返工時間本應唔係好迫, 點知當日就第2架車先上到, 仔仔要上堂無法多人都要去, 我哋上到車,已經迫到死個肚又大, 要抱住個仔(當時2歲), 但係都無人讓坐, 之後係個60-70歲嘅阿婆讓坐, 我當時都不知幾唔好意思,但係我都要坐住比個仔坐大脾, 宜家d人唉~真係唔好覺得唔開心!唯有自己做好d, 等2個仔做番好d
原文章由 cmmcbb 於 08-10-25 10:03 發表
本來冇諗住打出黎,但係見到另一個媽咪遇到好心o既休班警員同好心o既媽咪....我覺得好大對比,所以都係打出黎同大家 share 一下。

噚日 5 點幾,我帶埋 bb 搭 35a 出荔枝角等爸爸放工俾個驚喜佢。上到巴士,冇吉位坐,我當時 ...

男爵府

好媽媽勳章

無人讓座, 都唔係第1次la, 你都係抱住個8個月bb, 我成日都抱住個2歲半o既仔, 由黃大仙返天水圍, 成粒鐘車程都無人讓la, 仲要d後生扮瞓覺, 都唔知d呀ba呀ma點教佢地o既!!

子爵府

原文章由 cmmcbb 於 08-10-25 10:03 發表

噚日 5 點幾,我帶埋 bb 搭 35a 出荔枝角等爸爸放工俾個驚喜佢。上到巴士,冇吉位坐,我當時 ...

1.等下架巴士...
2.用(咩帶)
3.搭的士
講真...
我個時大肚都無人讓..(好多媽咪都會遇到)
我有時一拖二(一大仔一細仔)都無人讓啊.....

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我大肚果陣夠係啦~
我本身都係瘦果d, 個肚鬼咁大,
一睇就知我係大肚~唔係因為肥啦~
都無乜人讓坐比我,
如果係放學時間都還到~有d學生哥讓,
一到放工時間~果d 西裝& OL好似"痴" 住張椅咁...唔會讓比你~
我呀~見到亞公亞婆大肚婆手抱BB我一定讓坐~我後生細女/仔~企2個站洗死咩~
等坐隔離D人自卑下

珍珠宮

好媽媽勳章

你企得咁前D人好難讓位俾你架喎, 因為如果有好心人想讓位, 佢企起身去叫你果時, 果位巳經俾人坐左, 我都試過想讓位, 但果人企埋一角咁樣, 我又唔想大聲叫佢, 所以都係由鬼佢自己企飽佢

大宅

我都試過啦,睇開D..

禁止訪問

男爵府

大宅

畀面勳章

我都試過啦,睇開D..
E家D人係甘架啦
好黑人憎就係度扮睇唔到,扮訓
唔係1定要你讓,你扮既.....甘好肉酸羅:;pppp: :;pppp:

別墅

你抱住個8個月BB啫, 重量都叫做有限, 但我試過抱住個2歲既囡, 我個囡當時仲係瞓緊覺, 眼見成車都係年青人, 但咪又係無人讓座, 所以, 我都睇開囉!

男爵府

講得好啱,如果係我,我會用帶住阿b先搭車,到時有位坐固然好,無位既時候起碼有兩隻手扶住,阿b又安全,點解唔自己做好準備,反而要等運到等有人讓位?

原文章由 bkfans 於 08-10-25 10:52 發表
如果俾我, 我會衡量自己有能力單力抱b先去搭巴士, 咁樣比較現實d. 畢竟, 讓座唔係必然.

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有次好鬼嬲, 唔關讓唔讓座o既問題, 而係我抱住個女搭巴士, 上到去單手攞住八達通拍卡, 都未入去座, 個司機1句企穩就踏油扭軚, 我比佢係咁'西', 跟住我就喝佢' 你等陣先得唔得呀!'
個司機呆左1,2秒, 同我講'我叫左你企穩過wor' 我即時話'你都痴線, 我單手扶住, 唔係你話企穩就可以企穩ga' 我座埋司機旁打直位, 佢可能見我望佢個名, 好悔氣咁話唔好意思, 幾興呀

大宅

醒目開學勳章

基本上而家d人都無意識要讓坐, 所以我搭親車都預左企. 試過最慘一次係我大肚 (8個月) 係元朗企出銅鑼灣, 果段車程真係想死. 你見到有d人扮瞓都仲好丫, 果班人個個都你眼望我望, 真係好鬼嬲ga

大宅

我住果度係尾站先再上高速公路,阿仔仲係bb時,我地會專登搭唔跳標的士回頭去總站上車,當時係好嘥錢,但都無辦法,因為知道有九乘機會都係無位坐。

而加唔怕la,阿仔大個,有單丁位都可以俾佢坐也放心,即使無位坐都可以企。

大宅

雖然我都覺得啲人唔讓座唔啱
不過我也同意呢兩位網友講,樓主你下次出街可以帶定揹帶先,就算人地唔讓座,至少自己都冇咁狼狽呢

原文章由 幻想曲 於 08-10-25 11:08 發表
講得好啱,如果係我,我會用帶住阿b先搭車,到時有位坐固然好,無位既時候起碼有兩隻手扶住,阿b又安全,點解唔自己做好準備,反而要等運到等有人讓位?

...

首頁
12345...7

尾頁

跳至