跳至

首頁

尾頁

大宅

各位好媽媽,你們好!我今次係第一胎, 已經係12week, 但到而家仍為順產定開刀及政府定私家生呢個問題煩惱, 我好怕痛又驚到時係政府頂唔順! 但人人都話順產好D, 係政府生可以慳番D錢, 其實我已經BOOK咗QE, 但又有睇C+, 下星期三就要答C+我的決定, 希望各位可以給我一點意見!

大宅

我第一胎果時都好似你咁諗,但老公同我阿媽都想我順產,因為對自己身體都好d,so最後都聽他們話留係公立醫院生。而我將我打算去私家生的費用全部買嘢買個女,唔使就住,都買得幾開心。

不過我想話你知,生果時真係好痛,生完後我同老公講唔再生,不過原來好快唔記得,你睇我依家咪又生...d胎我都會決定到公立醫院順產生!

子爵府

如果打算順產的話就去政府生啦,因為順產都係要靠自己.
如果打算開刀的話就去私家生啦,醫生手"細"會好過政府醫生.
至於私家的探病時間太自由其實都唔係太好,我朋友果時私家生,隔壁床好多人都一日都黑長時間有人來探病,佢話根本無得休息.

大宅

不過我又鍾意私家我老公可以全日响度陪住我 ..如果唔係一個人响醫院, 好鬼悶架 ~

原文章由 luilui007 於 08-10-22 21:47 發表
如果打算順產的話就去政府生啦,因為順產都係要靠自己.
如果打算開刀的話就去私家生啦,醫生手"細"會好過政府醫生.
至於私家的探病時間太自由其實都唔係太好,我朋友果時私家生,隔壁床好多人都一日都黑長時間有人來探病 ...

複式洋房

原文章由 mimi1102 於 08-10-23 10:14 發表
不過我又鍾意私家我老公可以全日响度陪住我 ..如果唔係一個人响醫院, 好鬼悶架 ~

我怕痛又想可以 control 生ga 時間, 所以我一有左就決定去C+.
我而家12 week, 只係一路睇C+. 無 book 政府 E 院.
if you decided go to C+, 快D book, 因為好full.

大宅

我都第2胎, 第一胎都係因為知道宜家政府d設備好好, 又可留番d$$比 bb, 我第一胎生左24小時有多, bb過期居留9日, 在產房24小時 e生都冇幫我開刀, 好痛好肚餓好辛苦, 不過好彩冇幫我開刀, 咁先可以復元得快......

其實每個人都唔同...

原文章由 car_li 於 08-10-22 09:23 發表
我第一胎果時都好似你咁諗,但老公同我阿媽都想我順產,因為對自己身體都好d,so最後都聽他們話留係公立醫院生。而我將我打算去私家生的費用全部買嘢買個女,唔使就住,都買得幾開心。

不過我想話你知,生果時真係好痛,生完後我 ...

複式洋房

原文章由 Queenbaby 於 08-10-23 11:14 發表

我怕痛又想可以 control 生ga 時間, 所以我一有左就決定去C+.
我而家12 week, 只係一路睇C+. 無 book 政府 E 院.
if you decided go to C+, 快D book, 因為好full.

同你一樣~
我就黎去醫院交按金啦~

複式洋房

原文章由 阿婷 於 08-10-23 13:21 發表

同你一樣~
我就黎去醫院交按金啦~

阿婷 : 你去養和生? 我好 like 養和架. 我个 Dr 只
係養和, 明德 & 港安掛單, but 佢係明德註院E生又係住係明德, so he highly recommend me 去明德生. 明德唔洗交 deposit.

複式洋房

原文章由 Queenbaby 於 08-10-23 14:06 發表

阿婷 : 你去養和生? 我好 like 養和架. 我个 Dr 只
係養和, 明德 & 港安掛單, but 佢係明德註院E生又係住係明德, so he highly recommend me 去明德生. 明德唔洗交 deposit. ...

Queenbaby

如果你都去養和開刀生,可能大家可以見到呀......
我好鐘意養和,以前係養和做過小手術,果度既醫生護士真係超好人,當時我已經決定生bb一定去養和

琴日產檢醫生通知我要交deposit啦,養和好似都係岩岩先要求交deposit,以前都唔使...

琴日照u/s,bb大左好多呀~好開心~不過我要過多3個week先可以做oscar

你身體舒服d未?

複式洋房

原文章由 阿婷 於 08-10-24 17:58 發表

Queenbaby

如果你都去養和開刀生,可能大家可以見到呀......
我好鐘意養和,以前係養和做過小手術,果度既醫生護士真係超好人,當時我已經決定生bb一定去養和

琴日產檢醫生通知我要交deposit啦,養和好似都 ...

阿婷 : 我next Thursday 去PWH 做OSCAR test lar! Why you are so late ?
我自前11/8見完亞B之后都末見過佢! 好 miss 佢呀!!!

別墅

我從來都冇諗過要開刀, 因為我覺得生仔會痛都係成個生仔過程既一部份, 唔經歷過生仔既十級痛楚總係覺得會差d野咁, 而且, 之前都有位媽媽講過, 個d痛好快會唔記得, 哈哈, 我亞媽都係咁話

而且, 個個亞媽都係咁生gala, 人地都生到, 我唔信我唔可以靠自己, 再講, 到個時真係生唔到呀, dr都會挾你去開刀喇

我有朋友係私家生, 不過堅持要順產喎, 仲比開刀平少少tim, 你可以諗諗

別墅

我生第一胎時都係十五十六架,book咗私家同政府,到最後一日都係決定去政府生,因為決心要順產,一來對自己同阿B都好D,二來慳返嘅錢用黎買嘢真係幾開心架,查實我又覺得生嘅過程唔係真係咁痛咋,一路專心聽住姑娘教點樣用力,都已經唔記得嗌痛lu,加上可能有哂心理準備啦....所以呢胎都會去返政府生喇

複式洋房

原文章由 Queenbaby 於 08-10-24 18:01 發表

阿婷 : 我next Thursday 去PWH 做OSCAR test lar! Why you are so late ?
我自前11/8見完亞B之后都末見過佢! 好 miss 佢呀!!!

Queenbaby

我係私家醫生度做oscar,佢話我後生,風險唔高,所以下次產檢先做都冇問題
你隔咁耐都唔使返去產檢既?我3個week一次ga,所以可以keep住睇到bb
希望你oscar test須須利利~~~

複式洋房

原文章由 阿婷 於 08-10-25 15:59 發表

Queenbaby

我係私家醫生度做oscar,佢話我後生,風險唔高,所以下次產檢先做都冇問題
你隔咁耐都唔使返去產檢既?我3個week一次ga,所以可以keep住睇到bb
希望你oscar test須須利利~~~ ...

可能我个E生貴, 每次產檢$1900所以佢 request 每个月visit 佢一次. 但去到后期要 every 2 weeks and every week gar la.

複式洋房

原文章由 Queenbaby 於 08-10-27 12:11 發表

可能我个E生貴, 每次產檢$1900所以佢 request 每个月visit 佢一次. 但去到后期要 every 2 weeks and every week gar la.

我個醫生都唔平,次次都千幾,不過佢冇幫我慳到,哈哈
下次做埋oscar...仲貴.....
最後個幾個月.....真係唔敢諗
不過佢係好醫生,為左bb,都要睇 既~

複式洋房

原文章由 阿婷 於 08-10-28 16:10 發表

我個醫生都唔平,次次都千幾,不過佢冇幫我慳到,哈哈
下次做埋oscar...仲貴.....
最後個幾個月.....真係唔敢諗
不過佢係好醫生,為左bb,都要睇 既~

係呀!為左bb,都要睇 既~

大宅

我都係為咗政府定私家而煩惱! 私家真係會叫人開刀ga?

大宅

原文章由 Queenbaby 於 08-10-23 11:14 發表

點解五月私家都咁full? 今年點解咁多人生bb?

首頁

尾頁

跳至