家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

想分享下我既真實經驗,

星期4我幫媽媽$99.8買左1手匯豐,
本來我都諗住佢可以頂一頂住紅底,
反彈到$102就沽, 其實我心都係對匯豐50/50信心,
試得99, 應該都唔夠支持....
有機會再平d買..

結果個日收$100.8, 我無沽到,
點知星期5一開就開始狂趺,
我考慮緊再買一手,
但最後我都係驚驚地...因為真係無買盤成接...

最後我係匯豐$94左右
買左1手2408既put輪做一個對沖,
咁樣我會輸少好多.....

由於呢個方法都有一定風險同要換碼(put輪)
未必人人會肯咁做...
所以我都係分享下......
強烈推薦中國人壽~

侯爵府

原文章由 apanman88 於 08-10-27 17:26 發表
想分享下我既真實經驗,

星期4我幫媽媽$99.8買左1手匯豐,
本來我都諗住佢可以頂一頂住紅底,
反彈到$102就沽, 其實我心都係對匯豐50/50信心,
試得99, 應該都唔夠支持....
有機會再平d買..

結果個日收$100.8, 我無沽 ...

thanks

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

大宅

今日見到真係work先敢講....
因為我好耐無買輪,
我都驚買錯....
強烈推薦中國人壽~

複式洋房

i don't understand how the warrent works.....so i never buy it....

原文章由 apanman88 於 08-10-27 17:31 發表
今日見到真係work先敢講....
因為我好耐無買輪,
我都驚買錯....

大宅

原文章由 babe1104 於 08-10-27 17:45 發表
i don't understand how the warrent works.....so i never buy it....

haha~所以我咪話分享下囉....
呢度好多媽咪都係輪友....
我都好耐無買啦......

其實如果真係長線既,
月供股票都可以諗諗.....
平均成本法我見成日都有人質疑佢既成效,
我唔敢講佢係100%work, 因為人人投資方法唔同,

其實我覺得溝貨同平均成本法既理念差不多,
問題係你要睇多一次位買第2注,
定係分散幾個月咁買....
不過月供股票千期咪搵月尾先開始,
9成會買貴....
強烈推薦中國人壽~

大宅

回覆 #1 apanman88 的文章

hi,

想問下如果睇 $70 正股 #005, 應該入邊隻 put ?

大宅

原文章由 gloriawongks 於 08-10-27 18:42 發表
hi,

想問下如果睇 $70 正股 #005, 應該入邊隻 put ?

穩陣D, 14341
真係堅信UNDER 70, 15352, 15447

隻輪既資料你就CLICK AA STOCK 睇下
http://www.aastocks.com/chi/warrant/search.asp?yr1=2008&yr2=&mon1=10&mon2=&premium1=&premium2=&gearing1=&gearing2=&delta1=&delta2=&strike1=&strike2=&conv_price1=&conv_price2=&warranttype=&moneyness=&pageno=10&imp1=&ord_by=volume&asc=1&stock=00005&stock1=&page=2&id=1

3隻街貨都係5%到,
我個隻太多街貨, 所以我今日都轉左碼.

太多街貨HSBC反彈會跌得好急....
博唔過呀....
相信14341應該會好少少....

[ 本文章最後由 apanman88 於 08-10-28 01:00 編輯 ]
強烈推薦中國人壽~

首頁

尾頁

跳至