跳至

首頁

尾頁

大宅

請問k1~K3 課程教咩? 會唔會有中文及英文生字教? 聽聞係活動教學, 係咪唔會教生字? 有冇媽咪報料? 唔該.

大宅

我都想知, 同埋佢地今年轉左校長之後有冇同以前唔同到 ?

大宅

My son is still studying in K3. They will teach Chinese & English vocabulary starting from K1. The new headmaster is a good & effective guy. The policy is better than before.

大宅

回覆 #1 creamymami2007 的文章

creamymami2007,

k3 功課要唔要寫生字? 例如咩生字?
學校有冇提會教學生寫手冊? 等小朋友習慣下, 練習下小一生活.
其實, 我喜歡學校教下生字, 唔好只係玩, 但interview 當日學校只係粗略咁講, 學校係以活動教學, 我怕返學只係玩, 小朋友係會愉快返學, 但到升小一好難適應.
麻煩你講多d課程內容, 唔該哂.

大宅

k3 功課要寫生字及句子, 其實d生字都好深及囝圍繞你做既係什麼project, 學校冇教學生寫手冊, 小朋友係會愉快返學, 但到升小一你要找一活動教學的學校比小朋友, 因為好難適應傳統, 我最後都報咗一間活動教學小學比我個囝, 因為我個人覺得我囝囝性格比較適合此類學校, 所以好睇你既小朋友的性格配合

大宅

多謝你報料, 但有一點我唔明白, 其實小朋友由幼稚園升小一, 多多少少未適應, 要一段時間去習慣, 何以見得荊冕堂生唔能夠適應傳統小一生活呢 ? 講多d o黎 聽下呀, 唔該.

大宅

hi klwy,

都並不是全部都接不上傳統, 我見班主任同我, 及三個媽媽說我們的囝囡比較適合活動小學, 我們一班有24人, 24-4, 其他都適合讀傳統小學, 所以好睇你小朋友既性格, 所以你不用太擔心, 到選擇小學時班主任會同你傾吓你小朋友的資質適合那一間小學

原文章由 klwy 於 10/29/2008 20:53 發表
多謝你報料, 但有一點我唔明白, 其實小朋友由幼稚園升小一, 多多少少未適應, 要一段時間去習慣, 何以見得荊冕堂生唔能夠適應傳統小一生活呢 ? 講多d o黎 聽下呀, 唔該. ...

大宅

creamymam2007,
多謝你報料.
我要到明天才知interview結果. 都好心急
請問k2 & k3, 外籍老師+國語老師時間係多少? 有冇各佔1/3 ? 唔該哂

大宅

回覆 #1 klwy 的文章

請問會唔會教phonics?
唔該哂.

大宅

佢哋係用phonics教英文, 星期一至五都有外籍老師上堂, 一星期一一堂普通話!!!

原文章由 klwy 於 11/1/2008 14:47 發表

請問會唔會教phonics?
唔該哂.

男爵府

我幫個仔留左出年k1學位啦~~
聽人講, 學校好多親子project做, 請問有幾多呢? 因我怕我唔識同佢一齊做, 而自己做晒~~
另外, 學校係用評估代替考試, 咁又點知小朋友有幾叻呀?? 雖用評估, 會有名次分嗎??

係呢, 妳地係邊個topic多呀? 等我過去睇下先~~!!

大宅

隔兩星期會有資訊搜集做, 每個學期都會有評估表, 所以你可以放心不會有名次!!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至