懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今次係第一胎,比較緊張。到底係私家醫院生好d,定係政府呢﹖因為有朋友講私家多數會開刀,而且,生完又唔太喜歡你喂人奶,但私家會舒服好多.. caring 又細心 d,所以,我好心大心細,幫忙下.. 得嗎﹖

大宅

TY33819,

如果經濟狀況許可, 私家一定好過公立醫院, 至於可唔可以順產就同你所選既醫生有關,而唔係醫院.....同埋私家醫院都係建議媽媽餵人奶架,唔駛甘擔心!

侯爵府

好媽媽勳章

至衰而家私家多左好多大6人,真係舒服好多, 起碼d姑娘會幫你take care 個b, but政府就一定唔好考慮啦, 我周事個fd岩岩生完 個傷口都痛到死, 個姑娘都照比番個b佢湊, 結果話個傷口又爆個, 又絳多幾針
原文章由 LittleMo 於 08-10-28 15:41 發表
TY33819,

如果經濟狀況許可, 私家一定好過公立醫院, 至於可唔可以順產就同你所選既醫生有關,而唔係醫院.....同埋私家醫院都係建議媽媽餵人奶架,唔駛甘擔心! ...

複式洋房

如果經濟不是問題,當然係私家好D啦! 政府生真係無得休息, 重有...每日指係1730-1930 先有得睇BB和探訪, D姑娘好惡.....

男爵府

我07年係廣華生,又唔覺公家差喎,個B係好快就到手要湊,有問題可以同姑娘講,佢地都好好人好樂意去幫我,好似我真係好攰,唔想湊BB住,我同佢地講問可唔可以佢要食奶先比返我,都冇問題。出院時佢地仲會比低個電話,話有時可以打返去問,我覺得OK囉。

子爵府

私家舒服好多
接生醫生又係自己檢查開 0個 個
安心好多

男爵府

如果順利, 無物病痛, C+會好d.
但如有妊娠問題(高血壓, 糖尿, 毒血)或BB早產, 政府便在財政&設備上好d.

男爵府

探/陪MomMom & BB, 一定C+好

大宅

我高齡,又地貧,又担心B出世有咩問題超支留院,所以會喺政府生...同埋好多MAMA都話廣華好,咁就廣華...

同時我曾經流血入過廣華,姑娘同姐姐都好NICE..令我更加放心...

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

我就冇話邊度會比較好啲,只係從金錢上去衡量,因為我寧願將多啲錢留番俾阿b用,故決定响政府生......不過,我响QM生完,覺得嗰度啲醫生護士個個都好專業,我係開刀生的,生完個傷口亦唔係點痛,好快復原,疤痕亦很淡,不礙眼......

大宅

我同你一樣, 想將d錢留番比阿b用. 加上順產係靠自己生, 我唸c+同政府唔差得好遠, 所以當時我揀左係政府生. 如果係想開刀既話, c+我唸會好d, 可以自己揀個好既醫生.
原文章由 rion_husky 於 08-10-28 19:30 發表
我就冇話邊度會比較好啲,只係從金錢上去衡量,因為我寧願將多啲錢留番俾阿b用,故決定响政府生......不過,我响QM生完,覺得嗰度啲醫生護士個個都好專業,我係開刀生的,生完個傷口亦唔係點痛,好快復原,疤痕亦很淡,不礙眼...... ...

[ 本文章最後由 cng 於 08-10-28 19:45 編輯 ]

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係睇你經濟啦!! 有能力, 唔 care 果2-3萬咁梗係私家生好啦!! 家人可以長時間陪你, 又有私人空間

不過, 我自己係東區醫院開刀生仔仔, 而東區醫院食奶時才要去餵 bb, 其他時間 bb 可以留返係 bb 房既, 不錯!!

男爵府

東區醫院食奶時才要去餵 bb, 其他時間 bb 可以留返係 bb 房?
PLANNING~~~~~

別墅

私家醫院生好 d

大宅

入一入私家醫生要幾萬蚊
我令願留番D錢比BB好過
我生亞女都係O係政府醫院生
我就覺得幾好丫

別墅

要睇下你去邊間政府醫院,我有幾個同事都係不同既政府醫院生,不過他們的經歷都唔好,一個生完傷口發炎,要住係醫院廿幾日。一個剪會陰後生芽同連針時連得太大力,攪到要請左成個月假才可上班。仲有一個傷口痛左成兩個幾三個月先冇時。
所以如果經濟許可,私家會好d囉。我生兩個都係私家既,首先私家醫生會細心d。同係醫院度可有充份既休息,回到家係就冇得休息啦。

男爵府

我第一個嚮qe生, 第二個浸會
qe都幾好, 我餵人奶既, 我鐘意bb陪住我, 嚮醫院幾日一d都唔悶, 但係傷口會大D, 所以痛耐d

別墅

多謝大家寶貴的意見,咁請問一般而言.. 私家的 "總" 開支要多少﹖我只係知道,政府個 d,幾百元就得了。

政府個 d 係咪免費包埋檢查 ga﹖唔知生一個 b,政府同私家相差多少錢呢﹖

男爵府

但係qe好多course親身教, 沖涼呀, 餵奶呀之類, 浸會就無乜囉, 都係得見video, 教餵奶都教得無qe咁好...
仲有qe包埋bb聽力測試, 浸會無囉
but私家醫生接生就點都細心過政府既

男爵府

政府係免費包埋檢查架, 但每次都要等兩句鐘, 檢幾分鐘, 又無得照U/S, 又多人...
total真係幾百就得
私家就要around 3幾萬, 醫生費都有唔同架, 真係要格下價, 我醫生18000, 有d平d 15000, 我識得有人29000都有囉

首頁

尾頁

跳至