跳至

首頁

尾頁

大宅

想問吓各位媽咪既意見, 我見政府推出話呢幾個月去私家醫生喥打流感針有$80補貼, 我見嚟緊秋冬天流感高峰期又開始, 唔知好唔好帶阿囡去打流感針, 因為我有兩個問題未諗通 :
(1) 聽講流感針如果打開就要每年都要去打, 因為d藥力只可維持一年時間, 同埋如果第二年唔打就會中流感既機大好多??
(2) 因為我個囡未打過呢d針, 聽講第一次打要係一個月內打兩支針??

唔知各位媽咪會唔會帶bb去打針呢??

別墅

是啊,未打過是要打兩針的,我囝囝上年打了兩針,今年只是打一針,原因太多病毒了,打左只是安心.不要囝囝生這麼多病.

複式洋房

原文章由 yatyat07 於 08-11-5 11:25 發表
想問吓各位媽咪既意見, 我見政府推出話呢幾個月去私家醫生喥打流感針有$80補貼, 我見嚟緊秋冬天流感高峰期又開始, 唔知好唔好帶阿囡去打流感針, 因為我有兩個問題未諗通 :
(1) 聽講流感針如果打開就要每年都要去打, ...

E加d菌咁勁, 又成日變喎, 所以年年都要打架, 打咗安心D。我囡囡兩個月前先打完, 佢今年都係第一次打 (要打兩針), 每一個月打一針...每次打半支份量 (當然要收兩針嘅$$啦)。

大宅

不會打

大宅

book 咗明天打。
d針o既效力唔只一年咁少,不過,流感病毒年年轉款,所以每年都有新疫苗。

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

阿囡己經打左第一支..係打腰的..

打左好d ...

男爵府

我個仔11月11日都打了 $100 , 4星期再打第二針 $180, 打左安心D ,

大宅

點解第二針會貴d?

原文章由 <i>lawpoohpooh</i> 於 08-11-12 16:02 發表 >
我個仔11月11日都打了 $100 , 4星期再打第二針 $180, 打左安心D ,
<br />

首頁

尾頁

跳至