跳至
[2007年] 流感針

首頁

尾頁

大宅

想問吓各位媽咪既意見, 我見政府推出話呢幾個月去私家醫生喥打流感針有$80補貼, 我見嚟緊秋冬天流感高峰期又開始, 唔知好唔好帶阿囡去打流感針, 因為我有兩個問題未諗通 :
(1) 聽講流感針如果打開就要每年都要去打, 因為d藥力只可維持一年時間, 同埋如果第二年唔打就會中流感既機大好多??
(2) 因為我個囡未打過呢d針, 聽講第一次打要係一個月內打兩支針??

唔知各位媽咪會唔會帶bb去打針呢??

大宅

好媽媽勳章

我會帶個囡去打, 因有兒科醫生話最好打, 仲有其實最好係10月中就打.

另外係要打兩針的, 應該相距一個月打第二針啦.

大宅

我帶左為為打喇!有補貼好好多!因為就黎返學其實都驚會好易野到病!雖然打左都唔代表唔會病,但如果真係有左抗體先,我諗點都好啲呱!同埋我諗成效好個人,我老公就打左都幾好喇!但有啲人都話打左都一樣咁病!真係好難講!但我覺得有得打都係打左先會好啲!

子爵府

我應該唔會同兩個仔打, 除非有一日發現佢地太易病啦~
so far, 佢地出世到而家, 都好少病.
even 哥哥返學一年多, 都係少病.

我寧願增強佢地抵抗力, 好過打針.

大宅

咁又係!如果本身身體都強既,都無需要打啦!
不過有啲bb又唔多願食野或者唔多吸收成日病果啲都係打左好啲喇!我個仔就係咁囉!我想同佢增強抵抗力都真係唔易呀!如果佢本身既低抗力都好好就真係good喇!

男爵府

我都係咁諗,所以唔會打
原文章由 yau_grace 於 08-11-5 11:18 發表
我應該唔會同兩個仔打, 除非有一日發現佢地太易病啦~
so far, 佢地出世到而家, 都好少病.
even 哥哥返學一年多, 都係少病.

我寧願增強佢地抵抗力, 好過打針. ...

男爵府

好媽媽勳章

純粹個人意見~
政府肯津貼一定有原因,冇需要佢會攞錢黎sign咩
流感針每年都係世衞估計出年流行邊幾種感冒研制,打左唔等於完全唔會流感,但機會細d囉(因為抵抗左最大機會o個幾隻)......每年cover o既流感類型都唔同,所以咪要每年打一次囉,但唔係必須架。
大人我唔建議打,但小朋友抵抗力弱d,最恐怖係流感可以引致好大鑊o既併發症(e.g. 肺炎、腦炎),諗返起上年爆發流感人心惶惶,仲搞到要提早放easter我就
當然最後都係自己衡量同決定啦~我就帶左兩兄弟去打喇

原文章由 yatyat07 於 08-11-5 10:00 發表
想問吓各位媽咪既意見, 我見政府推出話呢幾個月去私家醫生喥打流感針有$80補貼, 我見嚟緊秋冬天流感高峰期又開始, 唔知好唔好帶阿囡去打流感針, 因為我有兩個問題未諗通 :
(1) 聽講流感針如果打開就要每年都要去打, ...

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原文章由 yatyat07 於 08-11-5 10:00 發表
(1) 聽講流感針如果打開就要每年都要去打, ...

1.支針得6-8個月有效,如果早打就頂唔到兩個流感高峰,
最好係11月尾12月打,咁第2年年中既高峰先有作用.
2.第一次打係打兩支,相隔一個月

我上年都有帶ivo打
今年都打
11月尾去打

大宅

原文章由 雪~bb 於 08-11-5 17:59 發表

1.支針得6-8個月有效,如果早打就頂唔到兩個流感高峰,
最好係11月尾12月打,咁第2年年中既高峰先有作用.
2.第一次打係打兩支,相隔一個月

我上年都有帶ivo打
今年都打
11月尾去打 ...

咁都幾矛盾架喎!因為11月都巳經係流感高峰期,咁如果月尾先打,再等半個月先有效咪巳經過左第一個高峰期囉!你唔覺得le排一轉天氣都巳經多左人病咩?

侯爵府

原文章由 MUNTUNG 於 08-11-6 08:37 發表

咁都幾矛盾架喎!因為11月都巳經係流感高峰期,咁如果月尾先打,再等半個月先有效咪巳經過左第一個高峰期囉!你唔覺得le排一轉天氣都巳經多左人病咩? ...

好似1~2月先係高峰喎
所以政府都係11月先開始幫bb打
上年醫生都係咁講...
我要再睇吓幾時高峰先...

侯爵府

報紙話1-3月同7-8月
http://paper.wenweipo.com/2008/08/12/OT0808120024.htm
咁應該11月/12月打差不多

男爵府

我唔諗住同兩個仔打,因為我有好多朋友同小朋友打左之後d病仲多過未打前。

大宅

原文章由 雪~bb 於 08-11-6 19:26 發表
報紙話1-3月同7-8月
http://paper.wenweipo.com/2008/08/12/OT0808120024.htm
咁應該11月/12月打差不多

o ic !不過我成日覺得一轉天氣,都會特別多人病架!
係醫學既理念上,應該係打左針有左抗體,照計係應該免疫力增強左既,但真係可能個別體質問題,即係好似有啲人打左針有啲併發症咁呱!又可能真係咁啱打完針都對佢起唔到作用,而咁啱又野到病菌成日病!真係好難講!
但我覺得真係要睇返自己個bb,如果佢體質好,一向都少病,你亦唔太擔心既!我覺得可以唔打啦!可能佢本身低抗力都好夠。

大宅

我都帶左twins 去打,他們剛剛傷風好番,就拿拿聲去,因為真係呢輪好易病,費事摘得日子打既時候又病左唔打得.
Twins 媽咪

洋房

咁如果打左第一枝,第二枝遲d打有冇問題?

複式洋房

咁打咗有冇反應㗎?會唔會發燒㗎?

大宅

My boy just have the injection on this Monday, no fever. But, he did not like to eat congee for the whole day.

首頁

尾頁

跳至