自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

請問專注力不足有什麼徵兆? 同埋幾多歲先會被介定? 如有懷疑, 有乜途徑check?
請各位指教!

子爵府

徵兆? 做咩都會比另一樣嘢吸引去唔可以專心, 如輕者應可以注專一件事上10-15分鐘(當然睇小朋友多大而增長),只是間中對不大興趣的事常常離魂!!

你可以問吓健康院....不過最好誇大件事, 如小朋友已上學, 可同佢地講學校想健康院睇吓睇小朋友咩情況要唔要特別跟進!! 唔係,你知健康院好散漫.....

到時可能會先約期見護士,家長當面再誇大你及學校的擔憂,佢地又比個期你見醫生.....因某d原因我認為小朋友即場表現無非常不尋常,醫生護士都會講無咩特別!!

其他的,就唔知啦.

原文章由 凱晴爸爸 於 08-11-7 12:21 發表
請問專注力不足有什麼徵兆? 同埋幾多歲先會被介定? 如有懷疑, 有乜途徑check?
請各位指教!

別墅

原文章由 d2343130 於 08-11-7 12:39 發表
徵兆? 做咩都會比另一樣嘢吸引去唔可以專心, 如輕者應可以注專一件事上10-15分鐘(當然睇小朋友多大而增長),只是間中對不大興趣的事常常離魂!!

你可以問吓健康院....不過最好誇大件事, 如小朋友已上學, 可同佢地講學 ...

多謝 d2343130

水晶宮

專注力不足每個小朋友都有唔同程度架!好睇你覺得小朋友既唔專注係點樣...我仔有過度活躍專注力缺乏症,我仔都好唔專注,做功課可以係咁分心,做一秒可以停成幾個字响樹攞支筆周圍liu同mit擦膠,人地同佢講野,就算講兩句好短既,佢都可以無專注力到完全聽唔到你講乜,講完問番佢,佢係完全唔知架!番學上堂完全唔知老師講過d乜同埋叫佢做乜,日日放學問佢,佢都話唔知上堂做過d咩黎架!

但之後我同精神科醫生講,佢問番我轉頭,問我仔平時打機嗰d玩專唔專心到,我話我仔可以打機打成幾粒鐘架!跟住佢話咪得囉!佢話佢遇到有d嚴重既,真係連打機都可以無專注力架!真係好難想像!依家我仔都係靠食葯黎有番個專注力咋!

別墅

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-7 13:10 發表
專注力不足每個小朋友都有唔同程度架!好睇你覺得小朋友既唔專注係點樣...我仔有過度活躍專注力缺乏症,我仔都好唔專注,做功課可以係咁分心,做一秒可以停成幾個字响樹攞支筆周圍liu同mit擦膠,人地同佢講野,就算講兩句 ...

HI 仔仔媽咪,

我囡囡(讀K2)最專心又係係玩電腦GAMES及睇卡通DVD(可睇晒成套), 但老師話佢喺上堂好心散, 叫我多D留意佢!

複式洋房

專注力長短與小朋友發展年歲有關,家長最好能說出具體例子,例如﹕時間、所進行的活動及孩子的表現。

水晶宮

原文章由 凱晴爸爸 於 08-11-7 13:18 發表

HI 仔仔媽咪,

我囡囡(讀K2)最專心又係係玩電腦GAMES及睇卡通DVD(可睇晒成套), 但老師話佢喺上堂好心散, 叫我多D留意佢!

讀k2仲好細咋喎...我諗暫時都唔可以咁快確認佢係咪專注力不足症囉!學似我仔個精神科醫生話,好似我仔一上英文堂零舍無哂專注力,咁咪教佢英文教得活d有趣d囉!或者試下响屋企教佢課本上既野教得有趣d開心d,等佢番到學校再聽書時,自己又係識既,唔覺得難,會無咁易覺得悶囉!依家我都係用咁既方法黎對付我個仔,响屋企教定學校將會教既課文先,然後番學當係複習聽多次,依家我仔聽得明英文堂嗰堆外星話(老師講英文),我仔又知課文係講乜既,佢都好開心話佢上堂唔悶又開心囉!試住呢個方法先,睇下有無改善.

你囡囡平時係點架?活唔活躍會唔會响學校成日離位架?定係好文靜嗰隻?

水晶宮

原文章由 kyterry 於 08-11-7 13:26 發表
專注力長短與小朋友發展年歲有關,家長最好能說出具體例子,例如﹕時間、所進行的活動及孩子的表現。

就係想講呢樣野.

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hi,仔仔媽咪,請問你俾跟隻藥小朋友食啊?可否PM埋俾我啊?THX

別墅

原文章由 kyterry 於 08-11-7 13:26 發表

HI KYYRTTY,

佢返PHONICS, 成日搞同學仔, 又捐枱底!

水晶宮

原文章由 sharon26788 於 08-11-7 13:44 發表
hi,仔仔媽咪,請問你俾跟隻藥小朋友食啊?可否PM埋俾我啊?THX

隻葯係政府精神科醫生開俾我仔架!叫做RITALIN,本身係一隻興奮劑黎,小朋友食咗會好精神,等佢有番個專注力,同埋都要黎控制我仔既過度活躍症既行為同情緒問題,至少食咗我仔發唔到脾氣囉...政府醫生每開一次葯都係收十蚊葯費(開一個月又係十蚊,開幾個月葯都係十蚊),如果出面買,我諗要醫生紙.

水晶宮

原文章由 凱晴爸爸 於 08-11-7 13:46 發表

HI KYYRTTY,

佢返PHONICS, 成日搞同學仔, 又捐枱底!

k2都係四歲左右啫...仲咁細,實有機會係咁噃...但除咗心散呢樣俾老師講之外,平時老師會唔會話你囡囡行為情緒上有問題或者會唔會成日被投訴囡囡整親人/搞住人?

職業病黎...我仔有過度活躍,所以順便問埋睇下有無過度活躍既徵狀...^^:

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

原文章由 Hoining 於 08-11-7 13:51 發表

我仔仔啱啱開始食, 食咗兩日, 佢食5mg一日兩次, 我想問有mud副作用??

我仔暫時都係5mg一日兩次咁食,但對於我仔,一d副作用都無起到喎!之前SEARCH網上資料,都係話呢隻葯長期食會對個肝唔好,食咗會無胃口會成日作嘔,就係食唔到野,d小朋友會矮唔會高,又會唔長肉會好瘦好奀囉!有d會失眠夜晚訓唔到覺咁...但以上咁多項我仔都無,食得訓得玩得,我今年五六月至開始俾佢食,啱啱過埋暑假,佢都明顯長高咗同肥咗...我問過佢幾次食咗隻葯後有無覺得邊度唔舒服呀?我仔又話無,不知幾好心情!仲話嗰隻係專心葯同聰明葯黎...不過葯力一過即刻癲,三小時一鑊,鬧鐘都無佢咁準時.

不過我朋友個囝囝早輪都開始食呢隻葯,食第一日已經即刻見頭暈,所以停咗囉.

別墅

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-7 13:50 發表

k2都係四歲左右啫...仲咁細,實有機會係咁噃...但除咗心散呢樣俾老師講之外,平時老師會唔會話你囡囡行為情緒上有問題或者會唔會成日被投訴囡囡整親人/搞住人?

職業病黎...我仔有過度活躍,所以順便問埋睇下有無過度 ...

學校MISS的評語: 心散, 多管閒事, 活躍, 情緒有時唔好(但並非失控)

PHONICS MISS的評語: 不守秩序, 識好多生字(仲竟然懷疑佢係資優, 識晒所以先唔留心喎, 我聽完之後唔係開心架, 反而有D担心)

[ 本文章最後由 凱晴爸爸 於 08-11-7 14:01 編輯 ]

水晶宮

原文章由 凱晴爸爸 於 08-11-7 13:57 發表

學校MISS的評語: 心散, 多管閒事, 活躍, 情緒有時唔好(但並非失控)

PHOHICS MISS的評語: 不守秩序, 識好多生字(仲竟然懷疑佢係資優, 識晒所以先唔留心喎, 我聽完之後唔係開心架, 反而有D担心) ...

你囡囡係資優唔出奇架!所有資優兒都會lung住d自閉傾向/過度活躍/專注力不足既問題架!呢個世上無完美既人囉!我都聽過唔少有資優兒既家長講,佢地d仔又係因為學校嗰堆野佢地識哂,所以覺得悶,所以就會唔專心又周圍搞住人咁囉!都幾頭痛架!所以同佢地搵學校要好小心,唔好揀間咁淺既黎俾佢讀.

聽你咁講你囡囡又好似有d過度活躍特徵咁噃...不妨帶佢去做評估啦,至少知道佢依家既問題(心散,不守秩序...)係出响邊度,對症下葯.

出面評估最平當然係政府啦!你可以問左健康院先,再唔係如果你囡囡唔駛再去健康院,你可以响出面求其搵個醫生幫你寫封轉介信,你拎封轉介信去政府兒童智力測驗中心度排期做評估,呢樣都係我仔個心理學家教我(我有朋友都係需要帶小朋友做評估,所以我幫佢問人),詳情你可以先打去政府智力測驗中心度問姑娘,你講番你係住邊區既,講番你囡囡既問題同埋老師話佢心散唔守秩序等問題,問下姑娘如果要黎做評估,應該點做,封轉介信點樣寫同遞去政府排期...個姑娘會答你架!如果接電話個姑娘唔識(應該唔會,但預埋啦),你可以搵嗰度既社工,叫個姑娘轉線俾社工聽,等社工同你傾.智力測驗中心嗰度長期都有個社工响樹架.

別墅

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-7 14:06 發表

你囡囡係資優唔出奇架!所有資優兒都會lung住d自閉傾向/過度活躍/專注力不足既問題架!呢個世上無完美既人囉!我都聽過唔少有資優兒既家長講,佢地d仔又係因為學校嗰堆野佢地識哂,所以覺得悶,所以就會唔專心又周圍搞住 ...

多謝仔仔媽咪咁詳盡的回應!

水晶宮

原文章由 凱晴爸爸 於 08-11-7 14:09 發表

多謝仔仔媽咪咁詳盡的回應!

^^唔駛客氣~~!!!

不過順便都提下你,試下俾囡囡早d訓覺啦!嗰次睇星期日檔案,聽到中大個精神科醫生講,d小朋友一唔夠訓,實會無專注力同埋零舍活躍架!之後我呢幾個星期都俾我仔八九點鐘上床訓,朝早六七點我仔自動醒(訓夠咗)彈起身,我同我老公都覺得似乎好樣咗好多!至少佢做功課都快咗,同埋又似乎聽得明老師講乜囉!我仔又有學障架,佢咁多年黎測驗默書永遠都係食蛋,頂多十幾分,但呢期佢中文默書竟然唔駛溫書都攞到八十分(我淨係執佢英文)~!早幾日派番英文測驗卷仲嚇人,明明我無同佢溫到測驗呢PART,淨係勉強同佢溫咗默書,但測驗都竟然合格囉!廿分滿分攞到十三分~~~!!!真係好大驚喜架!同埋呢兩日我仔學校開始教GRAMMER,呢樣原本我覺得我仔無可能會明,仲未起步教佢GRAMMER都係諗住等聖誕假或者暑假呢d大假黎試下教佢GRAMMER,點知呢兩日我教我仔做GRAMMER功課,我仔竟然記得老師响學校教佢d野,佢明囉!仲要識得做!所以我諗想改善小朋友既專注力同情緒,最先要解決要做既就係要俾小朋友早d訓,有足夠既休息,咁至容易d去改善囉!電視個醫生話小朋友呢個年紀最少要訓十至十一個鐘,我都盡量俾我仔依家至少訓到十個鐘囉.希望keep到啦.你都不妨試下咁做啦.大家一齊努力!

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

首頁
12345...8

尾頁

跳至