婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

10月31日我第2 個BB出世,一早都叫C6唔好俾任何人嚟探我同阿B啦~住2 日啫,好快出院啦~都順利推哂D親友
出咗院2 日之後,6299話嚟,OK~同C6講叫佢地唔駛(唔好)買野嚟,C6話佢阿媽ONLY帶隻雞嚟,C6話佢阿媽會整熟埋,OK...(因為我係餵人奶,有D會泵咗存放在雪櫃入面,所以呢期無放生肉在雪櫃)
到個日嚟,係就係帶咗隻雞嚟(不過係未熟的,有血水滴),不過另外+10幾袋野,放到我一雪櫃都係膠袋,咩都係生肉 ...頂!!即時火都嚟埋...PK..都叫咗唔駛買野啦~買埋D野我都唔鐘意食...
當時嬲到帶咗大女入咗bedroom做功課無出去理佢地...
由於我C6屋企得佢一個仔,佢地係D傳統的人,會拜神...一早6299同C6講過想嚟緊新年帶阿仔返家鄉下...(唔好玩啦...仲咁細,走難咩,我唔會幫阿仔攞回鄉CARD住WO~)
最頂唔順係佢地好煩呀~咩都話要跟鄉下,老細,而家人在香港,咩年代呀?唔好煩我啦~好X得閒咩!大女3小三,好多野要我日日跟,+要照顧細仔,唔X得閒同你地"反"呀~
第一次星期二嚟咗,星期日話想嚟,我立即同C6講叫佢地唔好嚟!!唔想佢地嚟!!好煩,上次嚟,未入屋,C6叫我抱起阿仔,喂!阿仔SLEEP緊咖~PK..唔係我叫你地嚟咖~係你自己要嚟咖~(未入屋要抱起阿仔的意思係:長輩嚟睇你,你要起身迎接長輩)真係無個樣整個樣!!
唉~我有排煩啦~

[ 本文章最後由 love822rita 於 08-11-12 16:36 編輯 ]

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

樓主, 介唔介意講下你9962係咩鄉下???

佢拎野俾你食都可以話佢關心你, 不過要帶個仔返鄉下真係唔妥, 依家到農曆新年, 計落個b都係差幾日先夠3個月, 咁細帶佢返去, 一陣有細菌點算呀? 而且除左細b, 你仲有大b要睇住佢, 大既會周圍走, 細既要手抱, 1對手, 2隻眼, 邊顧到咁多呀你同你老公傾下啦!!!叫佢氹住9962先, 話俾佢地等細b大d先跟佢返去囉!!!

大宅

有時啲人,係你講十幾萬次都唔明架,不過我唔知你6299係點嘅人??但係通常老人家啲轉數又真係慢啲.......,有時唔直接say no,你叫佢哋唔駛咁做,唔好買咁多嘢嚟,佢哋仲可能以為你同佢哋客氣潻......,不過直接講,又話你枉費佢一番心機......,真係人都癲==

男爵府

其實我同C6都係D話一就一,二就二的人,6299都唔係好老啫~唔會唔知我同C6D性格,但係我反而覺得係,佢地好鐘意安排哂D野囉~問都唔問下,我一路full time湊小朋友的,我相信我自己可以照顧自己同呢頭家囉!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你而家坐緊月, 情緒好易波動, 唔好咁激氣, 對身體唔好架.
你6299買嘢俾你都係一番心意, 唔啱你用/食, 你咪等佢地走咗之後掉咗佢囉. 至於果D鄉例, 聽完笑笑口交番個波俾C6處理囉. 你C6自己一個人都搞得掂嘅你就由佢搞, 佢要你幫手嘅就Sorry唔得囉. 盡量陽奉陰違得架喇.
至於傷害到BB嘅嘢就企硬唔做, 叫C6同佢父母講番. 正如你所說, 唔幫BB擺回鄉咭, 佢地想帶BB返去都唔得啦.

男爵府

熱血勳章

嘩~~~帶兩個咁細既小朋友返鄉下, 唔驚俾人捉咗去牙

男爵府

原文章由 pomanlife 於 08-11-12 17:04 發表
樓主, 介唔介意講下你9962係咩鄉下???

佢拎野俾你食都可以話佢關心你, 不過要帶個仔返鄉下真係唔妥, 依家到農曆新年, 計落個b都係差幾日先夠3個月, 咁細帶佢返去, 一陣有細菌點算呀? 而且除左細b, 你仲有大b要睇住 ...

係台山人.我都係諗,起碼 3years old先返鄉下.

男爵府

原文章由 tantanmama 於 08-11-12 17:51 發表
你而家坐緊月, 情緒好易波動, 唔好咁激氣, 對身體唔好架.
你6299買嘢俾你都係一番心意, 唔啱你用/食, 你咪等佢地走咗之後掉咗佢囉. 至於果D鄉例, 聽完笑笑口交番個波俾C6處理囉. 你C6自己一個人都搞得掂嘅你就由佢 ...

我個幾日係好唔開心咖~隻C6想發我脾氣,但係無用囉~我一早未生之前已經講到明,我唔想做埋D無謂野,我無咩時間剩咖~大女3 年級,D功課日日都要跟,細仔都要照顧咖~
而個D日野都俾我掉哂..
而C6呢,係我要在適當的時候對佢黑面,佢係有D時候有愚孝囉~孝順係好仔,但係唔係咩都要佢屋企鐘意點就點,有無理過我諗咩?想唔想?

男爵府

原文章由 caca0921 於 08-11-12 17:52 發表
嘩~~~帶兩個咁細既小朋友返鄉下, 唔驚俾人捉咗去牙

佢地一定覺得無問題咖~因為佢地係當地人MA...

大宅

原文章由 love822rita 於 08-11-12 17:49 發表
其實我同C6都係D話一就一,二就二的人,6299都唔係好老啫~唔會唔知我同C6D性格,但係我反而覺得係,佢地好鐘意安排哂D野囉~問都唔問下,我一路full time湊小朋友的,我相信我自己可以照顧自己同呢頭家囉! ...

而家個問題,唔係你哋唔知自己想點?係佢哋好想為你哋做啲嘢,表示吓心意,但又唔知自己咁樣係好容易令人哋覺得煩~~

如果話咗唔好,唔要,跟住佢哋都仲係要做,就係人都會忟,不過有時又可能係自己反應太大,同埋仲未習慣同一個咁嘅人相處,可能係自己太着意於對方嘅行為同自己內心不滿嘅感覺,就會忽然間體諒唔到佢哋兩老嘅一番心意~~

不過你老公就算係話一就一,話二就二嘅人,都唔代表佢會識同自己父母溝通,佢父母亦都唔一定會知自己個仔真正嘅想法,因為人心隔肚皮,自己親人都係咁話,有啲嘢係要講到明一明,仲要好詳細咁解釋,對方先至真係會明....,如果一開始嘅態度係拒絕嘅,咁你6299都可能因為覺得你哋啲後生唔明佢嘅心意就好唔開人,就會封起心靈同雙耳,,自己鍾意做乜就做乜!

仲有一個最大可能性,就係父母永遠當仔女係小朋友,覺得你唔明唔緊要,我做咗,個結果對你好就得架la,咁嘅心態!!

子爵府

我已經預計左我生完之後,99會日日都上o黎,唯有希望佢自己一個上o黎,唔好帶埋其他人.........

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原文章由 love822rita 於 08-11-12 17:52 發表

係台山人.我都係諗,起碼 3years old先返鄉下.

帶小朋友返大陸真係有啲危險呀

唔係幾多歲的問題, 你睇下報紙, 成日都有報導話啲人開住電單車黎搶人地o既小朋友, 即使小朋友o既父母都係佢身邊,一樣照搶, 真係聽到都覺得好恐怖呀

大宅

原文章由 love822rita 於 08-11-12 18:08 發表

樓主, 我都有同感.
當時我生咗亞仔後, 6299都想同亞仔返鄉下. 但我同老公都話鄉下(大陸)唔安全, 如果比人捉咗點算(太多例子/新聞), 後悔莫及. 所以到而家亞仔3歲都未返鄉下(未攞回鄉卡). so 佢地就算返, 都係自己返. (雖然佢地都想一齊返). 到目前為止, 佢地一年返2-3次, 每次番黎都有好多利是比亞仔(鄉下d人比), 咁佢地每次都話"如果亞xx(仔)一齊返, 一定仲多d利是" , 咁我老公話 "咁如果比人捉咗點算呀!"

別墅

比人捉咗就誇張d, 但病就好容易, 我個番個仔一返到即日發燒, 我個仔就反到香港先燒

子爵府

上次阿仔歲半,62又話佢老豆要阿仔清明一齊返鄉下拜山,我又係話驚阿仔俾人捉,其實我同老公都唔想去,但係老公怕62,所以最後都被迫要返,咁我就兩日一夜,除左o係酒店房,全程自己揹到個仔實一實,抱都唔俾人抱。所以希望今胎係囡,咁就唔洗再返去拜山。

別墅

原文章由 love822rita 於 08-11-12 18:08 發表

...你都好清楚你6299係當地人la...
所以佢地覺得生左個孫係大事一定要帶佢上去見吓人...
咁當然...e個時候上bb太細一定唔放心...
其實不如一人讓一步...
同你66傾好等阿b大d...1-2歲先上la...
小朋友抵抗力唔好...上到去有問題都唔知点好....
希望你地相處得開心la...

大宅

bb太細一定唔可以返大陸,果邊好多細菌and壞人,好危險..除非叫你99call車,$3000一日來回,門口→門口,絕對安全.

子爵府

好媽媽勳章

其實係你角度...又要湊女又要湊仔...係辛苦係煩...不過你奶奶佢地都係為你好...先買野比你...算啦...唔好嬲啦...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

台山人好麻煩, 我老公又係台山人, 衰人6299鬼死甘多野玩, 大壽要仔女新抱斟茶, 新抱生左唔可以帶埋bb去外家, 一定要滿月先可以... 我至憎, 亦啋佢有味呀!! 以為依家拍緊東山西山咩??

一於唔好啋佢地甘多, 要岩岩出世BB返大陸, 一陣有咩事邊個咩呀?? 而且bb仔甘多野帶, 要力幾多野上去呀??

男爵府

原文章由 Melody_Che 於 08-11-14 17:16 發表
台山人好麻煩, 我老公又係台山人, 衰人6299鬼死甘多野玩, 大壽要仔女新抱斟茶, 新抱生左唔可以帶埋bb去外家, 一定要滿月先可以... 我至憎, 亦啋佢有味呀!! 以為依家拍緊東山西山咩??

一於唔好啋佢地甘多, 要岩岩出 ...

總之好煩啦~有時覺得有D習俗係多鬼餘,我都唔理咁多,我一日留在家唔去6299屋企,佢地都耐我唔何...大陸一定唔返啦,我地大人無所謂,BB有咩事,就大單,唔舒服幾日唔洗SLEEP...

首頁

尾頁

跳至