跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仔一向都好好咁飲8安奶, 晚上也睡都不錯, 但上星期開始突然只肯飲5安奶(仲要分兩次飲), 晚上也很醒訓, 兩三個鐘就醒一次, 一定要有大人陪先可以入睡.

但日頭又很OK, 食粥也很好, 午睡反而長左少少(可能晚上唔夠訓)

唔知大家的BB有無這樣的情況呢? 同埋每次只喝5安奶(一天三餐奶)是否足夠一個十個月大的BB呢?

麻煩各位媽媽分享一下

大宅

我隻B都一晚醒&喊幾次, 焗住半夜放返大人床 ... 唉! 可能出牙關係 ....

原文章由 佩兒 於 08-11-14 23:15 發表
我仔仔一向都好好咁飲8安奶, 晚上也睡都不錯, 但上星期開始突然只肯飲5安奶(仲要分兩次飲), 晚上也很醒訓, 兩三個鐘就醒一次, 一定要有大人陪先可以入睡.

但日頭又很OK, 食粥也很好, 午睡反而長左少少(可能晚上唔夠 ...
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

複式洋房

my bb also drinks and sleeps (she used to sleep quietly over the night, but now will wake or 3 times, but she can continue to sleep when we give her (comforting teat) badly these 2 weeks.

before she drinked 4x6 oz, 2 x congee (almost one bowl) her temper was more mild, now only 2 or 3 x 4 or 5 oz(most of the time can only feed her while she is sleeping, 'cos she just refuse the milk) 2x congee half bowl, sometiems only a few spoons) and getting angry very easily and often screaming. really feel tired. dont know if the less intake of milk has make her temper change or not ,or only due to growing teeth.

hope our babies will get better soon.

原文章由 佩兒 於 08-11-14 23:15 發表

但日頭又很OK, 食粥也很好, 午睡反而長左少少(可能晚上唔夠 ...

[ 本文章最後由 Aryan 於 08-11-16 00:12 編輯 ]

http://lb3f.lilypie.com/TikiMobile.php/Nuao

洋房

我BB食得好好,呢頭食完奶(220ml),一見到你食嘢勁叫要俾佢食.....依家大約有廿二磅 唯一瞓得唔好一晚醒幾次!都唔知點解?

大宅

bb這兩晚開始訓得好少少, 不過都一晚都醒一至二次, 食奶現在可以食到六安, 希望遲d可以加返到之前的份量(8安)
大家的情況有無改善呢?

複式洋房

my bb is getting better now, she can drink 6-7 oz, but still wakes up sometimes.

http://lb3f.lilypie.com/TikiMobile.php/Nuao

洋房

我個仔咪又係。。。
仲差過BB嗰陣時。
又食得少,又早起身唔瞓。

禁止訪問

大宅

我上星期同bb去睇醫生, 終於發現完來bb係鼻塞所以食同訓都唔好,

其實我一路都聽到佢食奶同訓覺時呼吸都有聲, 我以係痰, 所以同佢食左d珍珠末, 但係都無效,

終於去睇醫生, 醫生話佢原來鼻塞引致鼻水倒流, 所以呼吸唔暢順影響左食奶同睡覺, 佢食左藥之後即刻食得返8安奶同訓得好左, 真係好感恩!
希望大家的bb的情況也有進步~~

首頁

尾頁

跳至