親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

想請教一下, 通常你們一家人去旅行, 而Asia Miles的分只夠換一人的機票, 你地係吾係先打去Asia Miles換自己的機票, 然後再自己另外book家人的機票?

另外, 如果你們有miles快到期, 你們會怎做?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

原文章由 annew1128 於 08-11-13 11:11 發表
想請教一下, 通常你們一家人去旅行, 而Asia Miles的分只夠換一人的機票, 你地係吾係先打去Asia Miles換自己的機票, 然後再自己另外book家人的機票?
--yes

另外, 如果你們有miles快到期, 你們會怎做? ...

-- 如果吾夠換機票, 我會換餐券,

大宅

兌張飛俾人.. SELL出去囉...
不過我的唔會expired的.. 只會唔夠用.. :p

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

老實講,Asia Miles 的機票,有分都留俾自己用真係好少買俾人,就算換完機票有剩分,可以換當地酒店,點都吾會"徙"。

大宅

好媽媽勳章

對不起, 我的意思是係唔係我自己先透過Asia Miles換票, 家人的票就到時自己找Agent買?

如果加錢比Asia Miles換埋家人的票是否唔抵?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

如果你D分只夠換你自己個張機票,而家人要另外買,咁要計下邊樣有着數,因為你只有機票,咁酒店點呀?除非有地方住,吾係D酒店錢會好貴,不如你們一齊出 package,睇下有冇着數?

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

只要行程confirm, 我係咁做, 所以換票後要經常同agent check 下d票價.
不過我想問下用Asia Miles換票俾家人要加幾多$?
原文章由 annew1128 於 08-11-14 11:45 發表
對不起, 我的意思是係唔係我自己先透過Asia Miles換票, 家人的票就到時自己找Agent買?

如果加錢比Asia Miles換埋家人的票是否唔抵?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

如果Asia Miles 吾夠分換多張機票比家人,要同Asia Miles 買,則是同航空公司買,是會很貴,我 N 年前試過去台灣,一家三口要45000分,但吾夠分,唯有去 agent 買三個人的 package,然後將 Asia Miles D 分book 當地酒店,因為 package 只包4日3夜(3晚酒店),咁用分換酒店住多2天。

洋房

梗係換左自己個張先, 比人收CHARGE嫁

原文章由 annew1128 於 08-11-13 11:11 發表

另外, 如果你們有miles快到期, 你們會怎做? ...

男爵府

原文章由 lestat 於 08-11-14 13:37 發表
只要行程confirm, 我係咁做, 所以換票後要經常同agent check 下d票價.
不過我想問下用Asia Miles換票俾家人要加幾多$?

每位會員可以選定4 (OR 5, can't remember)家人 OR 朋友共享里數, 如果你有足夠里數, 換機票俾兌換名單上成員係免費架.

大宅

好媽媽勳章

多謝各位的意見, 我會再諗諗先, thank you!

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔使加$$又幾好喎, Thanks
原文章由 KristyMum 於 08-11-15 11:51 發表

每位會員可以選定4 (OR 5, can't remember)家人 OR 朋友共享里數, 如果你有足夠里數, 換機票俾兌換名單上成員係免費架.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Asia Miles 換機票比自己或其他人都冇收任何費用,但佢冇分旺 / 淡季,任何時候換機票所需的積分都是一樣,而且冇酒店。但係淡季的旅行package(機票+酒店)有時會很便宜,所以你要計算那種方式較"着數"。

首頁

尾頁

跳至