跳至

首頁

尾頁

大宅

北角明慧幼稚園

小兒將於八月入讀明慧幼稚園2歲班,有冇人一樣呀?入來傾下做個朋友呀!

伯爵府

Re: 北角明慧幼稚園

請問你係咪住北角?
咁點解你會揀明慧嘅?

大宅

Hi, shala,
係我媽咪住北角,為了方便湊BB,所以揀明慧。你是不是都係報明慧呀?

大宅

Hi funkwan!
我囡囡今年又係入讀明慧2歲班,不過因為佢十月尾出世,要11月1日先可以返學 :-( 到時又無得家長陪實好驚。
不過無法啦。

你係咪12號做校服呀?你做完可唔可話我知套校服幾錢?阿囡好監忦,11月先返學唔知做唔做套夏天好,但老師話我可以10月先做。

複式洋房

我個囡都係會讀明慧,但要12月1日先返學呀!

大宅

Hi, mykittyt,
ha, 又多個同學仔啦!我個仔9月返學。你是不是由下學期開始讀?

伯爵府

我報咗仙慧K1,比咗留位費.今年8月返學,
其實我都有考慮明慧,但因為仙慧直頭喺我屋企留下,好方便,而且仙慧同明慧又好似差唔多,(唔知啱唔啱?)所以揀仙慧,
但其實我都覺得自己好予盾,左搖右擺,之前in過寶血收咗,但又唔想佢搭校車,所以放棄,
我真係唔知仙慧好唔好?
大家有冇comment?
比啲意見我?
唔該!

大宅

shala:
我朋友的家姐個女以前讀仙慧,話仙慧好過明慧。不過因為仙慧無國際班,所以我報咗明慧。

大宅

mykittyt:
估唔倒你仲遲過我, 我囡囡會11月1日返上午國際班, 你呢?

由 mykittyt 於 2007-05-08 14:32:14

我個囡都係會讀明慧,但要12月1日先返學呀

複式洋房

Funkwan,

我問過老師一月份先係下學期,所以我都考慮緊係唔係應該一月份先讀。

複式洋房

tanganastasia,

我個囡應該會12月1日返上午本地班,我都驚到時返學佢實會喊啦!

伯爵府

Hi! tanganastasia,
我都有諗過明慧,但又覺得好似好commerical,所以先考慮仙慧,但我而家又擔心仙慧會唔會太簡單冇嘢學,到時驚銜接唔到小一!勁煩!就算我而家比咗留位費都仲15/16,死未?
我想請問聲如果揀明慧國際班,咪無得用學券?
咁幾錢學費?
國際班嘅意思係咪全部用英文教學?同埋係咪用外籍老師?
咁點解你唔揀維多利亞?
thanks!

大宅

shala,
明慧真係幾 commercial,樣樣都講$$,國際2歲班成$30xx per month,我記得林副校長話k1國際班係以英文和普通話為主。而且國際班好似無得申請學卷,個人認為如果唔係唸住讀國際小學就無必要。

我都係唸住比阿女讀一年打好英文底,之後會讀返傳統班, 否則銜接小學可能會有困難。

shala 寫道:
Hi! tanganastasia,
我都有諗過明慧,但又覺得好似好commerical,所以先考慮仙慧,但我而家又擔心仙慧會唔會太簡單冇嘢學,到時驚銜接唔到小一!勁煩!就算我而家比咗留位費都仲15/16,死未?
我想請問聲如果揀明慧國際班,咪無得用學券?
咁幾錢學費?
國際班嘅意思係咪全部用英文教學?同埋係咪用外籍老師?
咁點解你唔揀維多利亞?
thanks!

伯爵府

Hi!
我最後都放棄寶血,其實我住北角,但因為最後我都係唔想囝囝搭校車所以give up!已經冇咗$6xx留位費.
我而家都好煩,睇下大家可唔可以比啲意見我?
我喺仙慧又咗留位費$550仲交埋張學卷比佢.
但仙慧好多新移民.(如果係真又唔想讀)
又想報明慧國際班(可以學多啲英文),但要$30xx學費,又唔可以用學卷,好似好唔底.
聽人講佢嘅國際班大概有2-3個外籍老師,其餘係外國回流嘅華人任教,都唔知實際值唔值?抑或報本地班算,但本地班學英語機會好少.
我喺度諗如果報明慧國際班不如報維多利亞,學費應該相差$1000,但都係唔可以用學卷又要搭校車,究竟點算好?
1.讀仙慧抑或讀明慧本地班?
2.讀明慧國際班值唔值呢?
3.讀維多利亞但要搭校車?
同埋我想問呢三間係咪都係比較淺?我驚太輕鬆到小學追唔上.
真係唔好意思我諗大家睇完都會覺得我好煩,但真係好希望各位靚媽咪能夠比啲意見我?如果係你,你會點揀?
many thanks!

大宅

shala:
唔緊要,有野嘛問咯,bk係一個好好的地方!
我的意見:
1.讀仙慧抑或讀明慧本地班? (本地班應該仙慧好d)
2.讀明慧國際班值唔值呢? (無話值唔值,視乎經濟條件許可, 一句講晒,有$就值)
3.讀維多利亞但要搭校車 (都k3,搭校車唔係一個問題,如果係Victoria, 我會考慮本地班,因Victoria英文都幾好, 我囡囡k3都可能會轉Victoria or 九龍塘區)

k3唔同n1, k3要考慮到銜接小學,所以國際班 just for those want to 升讀國際小學。
shala 寫道:
Hi!
我最後都放棄寶血,其實我住北角,但因為最後我都係唔想囝囝搭校車所以give up!已經冇咗$6xx留位費.
我而家都好煩,睇下大家可唔可以比啲意見我?
我喺仙慧又咗留位費$550仲交埋張學卷比佢.
但仙慧好多新移民.(如果係真又唔想讀)
又想報明慧國際班(可以學多啲英文),但要$30xx學費,又唔可以用學卷,好似好唔底.
聽人講佢嘅國際班大概有2-3個外籍老師,其餘係外國回流嘅華人任教,都唔知實際值唔值?抑或報本地班算,但本地班學英語機會好少.
我喺度諗如果報明慧國際班不如報維多利亞,學費應該相差$1000,但都係唔可以用學卷又要搭校車,究竟點算好?
1.讀仙慧抑或讀明慧本地班?
2.讀明慧國際班值唔值呢?
3.讀維多利亞但要搭校車?
同埋我想問呢三間係咪都係比較淺?我驚太輕鬆到小學追唔上.
真係唔好意思我諗大家睇完都會覺得我好煩,但真係好希望各位靚媽咪能夠比啲意見我?如果係你,你會點揀?
many thanks!

大宅

mykittyt:
估唔到你仲遲過我。唔洗驚, funkwan話8月9,10日有適應日,可以比bb家長陪返兩日, 你都去攞, 比佢体驗下返學的情況都好。其實bb返學, 我地做阿媽的仲緊張過佢地。

大宅

Hi, mykittyt,
返正十二月同一月都係差唔多,如果係我,就由下學期先開始lu,唔洗無啦啦又要買上學期嘅書!
mykittyt 寫道:
Funkwan,

我問過老師一月份先係下學期,所以我都考慮緊係唔係應該一月份先讀。

大宅

Hi, shala,
其他兩間唔知,但明慧好似唔淺ga!

大宅

14/7 (Sat) 新生家長日,你地會唔會到呀?

大宅

funkwan:
好奈無上呢啦,你好嗎?
7月14日家長會我當然會去啦!

我啱啱去咗明慧交文件,余老師話8月9,10日適應日要著校服,叫我做左一件裙仔同sock先,我買左3號,其實只係啱啱好,但4號又真係好大件,余老師話到時唔啱可以換,我唸住夏季都係著到11月, 又唔知佢地到時會大幾多
你囝囝?買左咩size?

其他媽咪呢?

首頁

尾頁

跳至