婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我99對我真係好好好好.......好到:

1)鑊鑊去親佢度,佢都慌死我唔識煲湯咁,又煲涼茶,又煲湯,又燉野比我地一家三口堂食+外賣。

2)又怕我地無錢買生果,次次都塞d佢唔食or食剩o既生果要我地帶返屋企食。

3)出親去食飯都會身教我地唔好浪費,連食剩碟入面個雞頭/兩片大荵/1條菜都要包返走。

4)幫我教我個仔講野,教o既野包括:佢o既鄉下話/ 喂!! / 黐線.....

5)驚死我個仔無肉食營養不良,猛話我做乜比咁多菜佢食,不停叫我比d咩肉咩肉佢食.....

6)以為我個仔係弱聽,永遠都係好好好大聲同佢講野!!

7)佢可能怕我地平日無錢開飯餓親佢個孫,所以每次去親佢度都幫我塞填鴨咁塞我個仔。

你地話我99咁好,我點可以唔多謝佢呢;今晚佢又比左2樽湯,4個蘋果,6個橙,3個雪梨,1大盒提子,1件褸,1/4個蛋糕,1對鞋比我地喇,我地黎緊2日唔使買早餐,2個星期都唔使買生果呀;我地同你仲要住到一個東一個西,拎咁多野返去又可以做埋運動..........難得你個仔又教得咁孝順,ed都唔ed喎,99真係多謝晒你喎!!!!!!

大宅

真係好羡慕你有個咁"細心"咁"體貼"既99呀

子爵府

你99的而且確好好~~

大宅

你奶奶,好好!你去襯食飽就比運動你做,不過有時做得多飯後運動都厭啦,可唔可以同99講上次啲生果未食完唔攞︿得唔得呀!

水晶宮

我的經驗話你知...
呢d時候..媳婦同c6講咩都冇用,
係要個孫講先得架!
因為我阿麻都係咁...
日日都一堆生果,,,驚死我都唔夠飽, 冇生果食咁, 切好既 未切都一大袋...
要做孫既出聲, 阿麻先會停手, 唔迫我地羅走!

男爵府

你99真"好"!!!

大宅

除左3同7﹐我奶奶都係噤。

不過.. 煲湯/涼茶﹐預埋你地唔好咩?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 bunnymami 於 08-11-15 23:40 發表
我99對我真係好好好好.......好到:

1)鑊鑊去親佢度,佢都慌死我唔識煲湯咁,又煲涼茶,又煲湯,又燉野比我地一家三口堂食+外賣。

2)又怕我地無錢買生果,次次都塞d佢唔食or食剩o既生果要我地帶返屋企食。

3)出親去食飯都會身 ...

其實你99真係好好, 不過好得過份姐, 老人家係咁..
唯有"睇開d"

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 babygigi 於 08-11-16 07:58 發表
除左3同7﹐我奶奶都係噤。

不過.. 煲湯/涼茶﹐預埋你地唔好咩?

我奶奶除左4. 其他都一樣, 我覺得冇問題喎.

其實佢真係好好架, 你試想想佢地响街市買肉, 買湯料, 買生果 唔重咩, 佢都要好辛苦攞返屋企, 仲要花幾個鐘去整. 其次錢, 湯料,肉呀,生果咁貴佢地會買比你地食.

佢煲湯,煲涼荼,燉野, 唔係話你唔識整餓親佢個仔佢d孫, 佢係幫你地分擔緊一d家務.

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其实你99真係唔錯, 老人家慳家, 餸頭餸尾都唔想浪費啫!
我媽咪都係咁, 佢見到啲後生食嘢就開心。
我99都好鍾意「質」人食嘢, 都係怕我地响出面食得唔好哮, 互相遷就啦。

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

My mom is also like that ~~~ everytime I went home......I like being a koolee........

Ask your C6 to stop her la ~~ or ask him to get all the food alone lor ~~ he will find it 'catch worms' (yes, not only 1 worm) after a few times ga la ~~
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

洋房

算啦...除左item3之外,其他果d都可以接受,你99都ok,起碼佢真係用個心去做.

民房

你99質錢質肉質湯水都還好啦.. 佢做既野都好正面

我隻9就鐘意質糖俾個女女食
平時要 求佢睇住小朋友一兩日既時候都算了... 預左佢會咁

但 明明人地係坐定食晚飯既時候.. 一轉身無端端俾粒糖人地食
一睇我就覺得99係用糖黎收買小朋友...想小朋友鐘意跟佢

所以你6299都算幾好喇....

大宅

我覺得你99冇乜嘢吖,,不過係煩啲,,嚕梳啲,,大聲講嘢咗啲,,文塞啲啫.......,,但係大部份老人家都係咁,,熱情過度,,唔知令人感覺"疾"息啫,,叫你老公企硬唔拎咁多,,[完全唔拎又唔得,,始終係老人家一番心意]咁佢自然就唔會再整咁多!!

男爵府

你99做嘢我99全部都無做,1.2係我去佢屋企食飯我會做,次次上去食飯我都一定要+料,又少餸又難食,煲咩湯好似水咁仲話煲咗3.4個鐘喎!你99算係咁啦!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 ABBC 於 08-11-16 00:08 發表
你99的而且確好好~~

agree!!!

大宅

我今日啱啱返過自己媽媽屋企,由倆手空空變左一架買餸車返屋企,
"禮物"如下 :
1. 鱷魚肉一包
2. 蛋卷一條
3. 鮑魚一罐
4. 米線8包
5. 烏冬6包
6. 鮑魚面7個
7. 汽水
8. 生果
如果唔拎,媽媽會好唔高興,我做女既,可以點呢?
老人家都係好心既,所以我地做後生既咪順下佢地囉,又無壞既

別墅

唉!!我真係知我99好好,佢真係對我地好地不得了,但佢就係唔知道,佢煲d湯,我地根本飲唔切,10次有7,8次都係比佢個仔倒左;佢比我地o既生果/零食,堆下一堆,堆下又一堆,堆到過晒期,結果又係要掉

所以好多時最終都係徙左,咁又何苦呢

別墅

少少地我都無所謂,但真係太多,最慘係要我地成日倒野/掉野,真係好徙架,但我地又真係食唔切喎

原文章由 monchhichiip 於 08-11-16 19:29 發表
我今日啱啱返過自己媽媽屋企,由倆手空空變左一架買餸車返屋企,
"禮物"如下 :
1. 鱷魚肉一包
2. 蛋卷一條
3. 鮑魚一罐
4. 米線8包
5. 烏冬6包
6. 鮑魚面7個
7. 汽水
8. 生果
如果唔拎,媽媽會好唔高興,我做女既,可以點 ...

水晶宮

原文章由 monchhichiip 於 08-11-16 19:29 發表
"禮物"如下 :
1. 鱷魚肉一包
2. 蛋卷一條
3. 鮑魚一罐
4. 米線8包
5. 烏冬6包
6. 鮑魚面7個
7. 汽水
8. 生果
如果唔拎,媽媽會好唔高興,我做女既,可以點 ...

咁可以送俾有 "需要既人"......................> 我, 我唔貪心, 揀 1 , 3 & 5
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至