二手市場

跳至

首頁
12345...90

尾頁

超級版主

超級版主

本主題並非舉報區,會員可將個案列出

注意:

1. 版主不會就事件,作出審視及跟進
2. 禁止公開任何涉及個人私隱之資料及圖片
3. 請保持克制,勿使用過激言詞
4. 版主有權屏蔽或刪除任何帖子,會員不得異議

請大家留意 , 如發現賣家表示出售物品無現貨 , 而要落訂後才取貨 , 或要收訂金才代購 , 要加倍小心

另外交易要選擇當面交收 , 盡量唔好郵寄快遞 , 要當面付款 , 不要轉帳過數 或 使用任何電子付費方法付款

如果懷疑受騙 , 應立即報警

買賣交易要小心 , 慎防受騙
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22576889

男爵府

我有一件事~~想同大家同版主分享

我於二手市場內發現了有人用了我之前出售的bb車的相,當係佢自己架車出售,仲於y字頭的拍賣網上賣~~~!!

我已經留言(於y字頭的拍賣網)同佢講了張相是我的~~~!!唔好用人地張相當自己架車~~~!!但佢話佢自己成日也俾人用相覺得沒問題~~~!!!我也邀請他用返自己張相,因為
1.我唔想人地以為我架車未賣出又再拍賣~~!!
2.我覺得佢唔註明架車不是實物有騙人的成份哦~~

我提醒了他~~他就將我的留言洗晒佢~~~~~

大家覺得我係未應該由佢用我張相~~~定係繼續提佢~~~????

sogood!    發表於 19-4-15 11:09
lu_man    發表於 15-6-22 10:07

男爵府

昨日我去信y的拍賣網~~~
這個mama已經被yahoo取消了拍賣

其實唔係好明為何唔自己影相?
要用人地張相當自己的物品~~~~????

原文章由 musicsheep 於 08-10-24 19:32 發表
我有一件事~~想同大家同版主分享

我於二手市場內發現了有人用了我之前出售的bb車的相,當係佢自己架車出售,仲於y字頭的拍賣網上賣~~~!!

我已經留言(於y字頭的拍賣網)同佢講了張相是我的~~~!!唔好用人地張相當自己架車 ...

sogood!    發表於 19-4-15 11:10
lindaaaaa    發表於 15-5-6 13:58
丫雅  可能自己嗰架太殘  發表於 13-12-31 15:57
0534628  o.  發表於 11-8-14 16:00

男爵府

買二手校服被騙

佢個post 話size 嘜刮肉剪左,合N1tok1,仲話只著半年.

交易時佢都見到我個仔幾高幾大,仍游說我買,話小朋友好快大.
因佢要夏季同冬季全套才賣,而且個仔肚饑唔耐煩,我見大部份都很新淨,又半價,就check左表面後就俾錢.

點知回家詳細check,小部份肯定唔係一手,到學校度回碼數,我之前提過我個仔合穿2或4碼,佢竟然賣8同10碼俾我,真離譜

[ 本文章最後由 minamina 於 08-10-26 00:05 編輯 ]

sogood!    發表於 19-4-15 11:11

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

今日好鬼嬲...一直以黎晌BK賣下野..同其他媽咪交換物品OR送出一D自己唔再需要既東西比有需求既人...大家都相安無事..有D媽咪仲可以做埋朋友....
今日我自己出售既貨品減價..但竟然有其他新加入國民黎踩場...講真生意各有各做姐...唔使咁呀...真係好鬼慶....況且而家大多同我買野既媽咪都係我D熟客..話哂我都晌BK成3年啦...大家同我買野都知我有信用...收錢即POST...唔會拖延人地..如果唔係點會有媽咪介紹咁多客比我...D人無啦啦晌到攪事...你叫我唔出聲無可能...但唔該呢位姐姐請自重...賣野姐...唔使賣果幾樣野成日轉ID呀...唔好真係以為無人知啦.....講完..舒服哂...THX
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

原文章由 家家公主 於 08-10-31 17:47 發表
今日好鬼嬲...一直以黎晌BK賣下野..同其他媽咪交換物品OR送出一D自己唔再需要既東西比有需求既人...大家都相安無事..有D媽咪仲可以做埋朋友....
今日我自己出售既貨品減價..但竟然有其他新加入國民黎踩場...講真生意 ...

請問佢點樣踩場

sogood!    發表於 19-4-15 11:11

翡翠宮

原文章由 freestar 於 08-10-31 22:00 發表

請問佢點樣踩場

佢咪見我一POST新文章..就入黎POST左以下呢段野:

"之前同你買79元...D皮又甩..而家見人地賣得平..你就減價速銷..唉 "

唔好意思喎...我無做過佢生意..講野都唔合邏輯..真係甩皮既話..幾多錢都要換啦..係咪先...

sogood!    發表於 19-4-15 11:12
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

咁又係哦~~
有問題的貨一定會找返個賣家啦
雖然唔係話好多$$!!!!

原文章由 家家公主 於 08-10-31 22:15 發表

"之前同你買79元...D皮又甩..而家見人地賣得平..你就減價速銷..唉 "

唔好意思喎...我無做過佢生意..講野都唔合邏輯..真係甩皮既話..幾多錢都要換啦..係咪先... ...

大宅

原文章由 家家公主 於 08-10-31 22:15 發表

唔好意思喎...我無做過佢生意..講野都唔合邏輯..真係甩皮既話..幾多錢都要換啦..係咪先... ...

嗄, 咁又真係好過份喎

sogood!    發表於 19-4-15 11:12

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 家家公主 於 08-10-31 17:47 發表
今日我自己出售既貨品減價..但竟然有其他新加入國民黎踩場...講真生意 ...

記得我嗎?我上年幫你買過雞精...你好好信用,重比個靚環保袋我..

sogood!    發表於 19-4-15 11:13

翡翠宮

原文章由 lulupopo 於 08-11-1 11:53 發表

記得我嗎?我上年幫你買過雞精...你好好信用,重比個靚環保袋我..

記得啊...晌大新銀行交收呀嘛...

sogood!    發表於 19-4-15 11:13

大宅

好媽媽勳章

親身受騙個案, 各位媽咪請小心此人"kkyyho"

我在BK向騙徒"kkyyho"購買皇牌恩加健3號400克免費換領券2張, 我本著大家以誠相對, 過了錢到騙徒戶口, 及後一路經BK電郵追貨(因騙徒不留電話聯絡), 轉載電郵內容如下. 騙徒訛稱已寄出, 開始話星期二(21/10)寄出, 之後又話星期四五(23/10, 24/10), 但我到今日(2/11)都仲未收到[換領券在31/10到期], 而我在19/10已經過了錢俾佢. 各位媽咪請小心此人!!!!!!!

PS 在BK與十多名媽咪交易都用先過錢後郵寄方式, 都未試過收唔到貨, 因感各位都是做人媽咪, 會做小朋友的好榜樣, 所以不防有詐.

原始私人傳訊: 皇牌恩加健400克免費換領券2張 3號
[quote]我已於上星期用~日式郵件~寄出, 而且還在背面寫上回郵地址& name, 故不可能收不到, 若地址錯誤也會退回給我!!! 我在BK 賣野咁耐都只限郵寄, 都從未有一個buyer話收唔到, 所以你話重未收到我都好奇怪, 不過我都會落去post office問下, 因為我用日式信封寄, 會比較特別, 希望他們會記得~~~~, & pls checked your mailbox again, Thanks!!!

[quote]I sent out to you on 23/10 or 24/10, beausce i forgot the date, but I have write the return address , so if cannot post to you , must return to my address, so... do you still not reviced ??????

[quote]yes, I've sent out on yesterday (tue), pls checked your mailbox later, Thanks!!!!!

sogood!    發表於 19-4-15 11:14
Prada.K    發表於 15-2-23 16:51
smallbkingdom  郵件要有d記號,大概size,咁郵局都易找  發表於 11-12-6 23:21
晴天小丁  我早排都有買,好在冇預見騙徒!  發表於 11-10-6 11:22

大宅

原文章由 jacklam00 於 08-11-2 10:43 發表
我在BK向騙徒"kkyyho"購買皇牌恩加健3號400克免費換領券2張, 我本著大家以誠相對, 過了錢到騙徒戶口, 及後一路經BK電郵追貨(因騙徒不留電話聯絡), 轉載電郵內容如下. 騙徒訛稱已寄出, 開始話星期二(21/10)寄出, 之後 ...

咁耐已來, 我都係試過一次收唔到.

sogood!    發表於 19-4-15 11:15

大宅

回覆 #1 rita2008 的文章

不負責任mani

呢個mani好不負責任
helen wong320
早前我post左部bb車,係yahoo和bk賣.
這位mani見到,佢pm我話要.我同佢講
$380...ok嗎?.如ok請落bid.
但依家個拍賣已結束.helenwong320
已經勝出
佢一直都無回應我.交收事宜.打比佢又唔聽.pm又唔霚
究竟你想點呀??????????
要唔要都交代家
浪費我金錢和時間...

Patfung1966  有d破壞份子就是這樣,吾好嬲啦!可能去出左事,聽吾到你電話囉!  發表於 13-5-8 00:22
晴天小丁  呢個mani好不負責任,就算不要回覆一聲都不用賣家等,  發表於 11-10-6 11:24

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

呢個媽咪都好不負責任lo(eunice_ma)

我同佢買Pampers 超薄乾爽S碼76片,本身已經約好晒10月31號係南昌mtr等,電話都己經交換埋.點知到左31號我去到打俾佢,佢話唔記得左~好,咁你話聽日,即係11月1號拎d尿片去青衣度俾我.點知你1號果日電話都冇個俾個,仲要我打俾你兩次都唔聽我電話.我仲要係bk度pm埋你都冇覆我(我pm時見佢在線的).

大佬丫,你賣唔賣都交待聲丫,咁樣算係點先?仲要我一個大肚婆特登出到去一聲唔記得我都算~!如果你有交待聲我條氣都順d丫~離譜!

smartbaby01  要個孕婦咁樣乾等,真係無良……  發表於 14-4-18 18:11
ruby1971  係真離譜,哎......  發表於 13-9-27 13:53
晴天小丁  嘩,好離譜...咁重,,,出門交收前,打比佢,是否要先出  發表於 11-10-6 11:27

大宅

原文章由 catfy 於 08-11-3 16:11 發表
呢個媽咪都好不負責任lo(eunice_ma)

我同佢買Pampers 超薄乾爽S碼76片,本身已經約好晒10月31號係南昌mtr等,電話都己經交換埋.點知到左31號我去到打俾佢,佢話唔記得左~好,咁你話聽日,即係11月1號拎d尿片去青衣度俾我 ...

唔賣都交代消楚啦,放完一次飛機又放多次!!講一聲都唔洗人地白等啦!!車錢都蝕埋!! 好過份呀

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今次輪到我老貓燒鬚喇!

係BK接近五年半,作網上交易無數,
估唔到家下錢俾左,貨收唔到!

做網上買賣真係要好有誠信至得,
唔好為左幾十蚊出賣自己人格,
仲要係為人母,點面對自己兒女?

賣家:[email=Verpmoque@chan]Verpmoque@chan[/email]

貨品:IQ珠

價錢:$35包郵

事件:17/10首次聯絡"不誠實"賣家,
當晚即過數到其中銀戶口,
賣家聲稱18/10於沙田沙角村郵政局寄出
"冇回郵地址"郵包,
結果一直都收唔到,
最後我要求賣家27/10去寄出郵包郵局查詢,
佢回覆話要去收件郵局先查到,
於是我28/10去收件郵局查問,
結果郵局方面回覆話成間局都搵唔到該件郵件,
最後賣家"聲稱"願意補回貨品一件,
並願面交給本人於沙角村朋友,
結果.........當然我又再一次被騙!
而賣家係唔覆我PM情況下,繼續係網上放賣佢貨品!

我係網上購物超過十年,最遠係美國,
人地美國咁遠寄黎都冇問題,而且貨價遠超過雙呢件貨十幾倍!

因為收唔到呢盒IQ珠,我已經係市面買到喇!
而且只係$16(觀塘廣場),只外我係福華街都見到$20,
大家唔需要再冒咁險(錢付出而貨收唔到),
仲要賣貴過人,兼最後賺回一肚氣!
請大家三思,只因為亞SO個節目岩岩做完,
初初市面未咁多,依家四圍都買到,唔好步我後塵呀

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 babyhowie 於 08-11-4 11:00 發表
今次輪到我老貓燒鬚喇!

係BK接近五年半,作網上交易無數,
估唔到家下錢俾左,貨收唔到!

做網上買賣真係要好有誠信至得,
唔好為左幾十蚊出賣自己人格,
仲要係為人母,點面對自己兒女?

賣家:Verpmoque@chan

貨 ...
亞婆首先你真係好無品,你都識講你買左盒$16咋,覺得買貴左野先話收唔到的IQ珠,重有
你一直只係叫我入返錢比你,無話過要返盒IQ珠,你話你係咪真係有問題,我夠去過郵局問,
有冇退件,郵局職員話你有十年網上購物經驗點解唔掛號呀,我寄過咁多盒IQ珠個個媽咪都收到,係得你個亞婆話收唔到,你係咪真係要睇醫生,{係咪購物購傻左},重有你的態度真好鬼掂,之前果盒IQ珠我就真係睇清楚你個人格
如交易請小心呢個babyhowie.
呢個係25-10-08 16:51佢同我既pm
==============
到今日都仲係收唔到,
你不如去投寄個間郵局問下出左咩問題,
事關我係網上買賣超過十年,
只試過一次收唔到貨,而貨主亦無條件補寄一份俾我!
我唔明白你做網上買賣係郵寄過程中竟然可以唔寫回郵地址以防寄失?!
如果你寄出咁大批郵件,郵局應該可以幫你check下,
會唔會係有退件,只係你冇寫回郵地址?!
如果你都認為,你冇錯,咁請你入返錢去我中銀戶口:
012 354 xxxx xxxx xxxx
希望你check清楚個號碼,唔好到時又入錯!
另外,我會係你個topic回應返呢次不愉快購物經過,
只作分享,希望你唔好介意我將事實公諸於世!

原始私人傳訊: 亞蘇玩緊果舊野

QUOTE:

講真,我寄出差不多80盒,
冇一個收唔到或投訴,
呢次意外當大家唔好彩,
因為我都要$買的同我之前既郵票都要$,
不如我入返$20比你,如沒問題請pm HSBC a/c給我
==========================
呢個係27-10-08 12:25佢同我既pm

今日都係收唔到,睇怕我都唔會收到你"寄出"郵件架喇!
請問你去郵局查成點?
我已經係書局以$16買到,
希望你盡快俾個交代我點解決呢項交易!
今日之內我收唔到你一個合理回覆,
聽日我就會係BK"分享"我今次不愉快買賣事件!

QUOTE:

如你認為我之前所說只可退返$20比你是不合理的話,我最後可以做就是星期一去郵局查一下看看郵件有沒有退回!!!你再次寫低你地址比我方便我到郵局核對.

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 Veronique@chan 於 08-11-4 23:20 發表
亞婆首先你真係好無品,你都識講你買左盒$16咋,覺得買貴左野先話收唔到的IQ珠,重有
你一直只係叫我入返錢比你,無話過要返盒IQ珠,你話你係咪真係有問題,我夠去過郵局問,
有冇退件,郵局職員話你有十年網上購物經驗點解 ...

你一開始有冇話過可以面交?
有冇提過需要掛號?
我係亞婆,相信你都係亞毛一名,
仲要係冇錢開飯,係BK呃飯食!
我一直都好客氣咁同你PM,
係你心有屎、理虧,自己開topic係到做賊喊賊喳!
搵食行遠啦!呢到係俾人投訴係二手市場遇到黑客喳!

水晶宮

仲有呀!
係你自己話錢唔會退,
話補返盒貨拎去我朋友個舖頭,
結果你米又係呃人!
講過唔算數!收左錢唔俾貨人!

Re: 亞蘇玩緊果舊野 Veronique@chan 08-10-29 13:59

QUOTE:
我今日已經去負責我屋苑個郵局查詢,
人地幫我搵晒成個局都冇你件"郵包",
之後打埋去發件間局個主任,人地check過都話冇,
人地都覺得你好有問題,點解唔寫寄件人地址,
in case有咩遺失,都容易搵,依家要查到去國際郵件中心,
我覺得你呢單交易都實在搞到好多人力物力,
我覺得你應該入返錢俾我,因為我始終都冇收過你份郵件,
我以前都係網上賣過俾人,人地收到件物件唔滿意,
我二話不說入返全數俾人,仲要唔洗對方俾返件貨我。
做"生意"都要有誠信,家下為左$35搞到咁不愉快,
我希望你可以再出合理交待!

$我唔會賠,我再保返盒野比你,
最好約出黎面交,反正你先生在附近返工,
又有朋友係沙角開洗衣鋪,我可以拎比佢地.
免得因為我冇寫回郵地址而令你又收唔到.

首頁
12345...90

尾頁

跳至