烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

朋友教用柱候腩汁炆
你地又用咩汁黎炆

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

樓下雜貨店教我用"鴨醬" 試過正過用柱候醬

[ 本文章最後由 charmaine_1 於 08-11-18 20:20 編輯 ]
順順利利 大吉大利       

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

del

[ 本文章最後由 charmaine_1 於 08-11-18 20:21 編輯 ]
順順利利 大吉大利       

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 charmaine_1 於 08-11-18 20:19 發表
樓下雜貨店教我用"鴨醬" 試過正過用柱候醬

咩來
幾多錢?

大宅

你可以買李X記柱侯醬,都好好味

大宅

我會係雜貨舖買"混醬",你同雜貨舖d人講話買"混醬"就得架啦!
$6左右一包 都好好味架

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 monchhichiip 於 08-11-18 21:33 發表
我會係雜貨舖買"混醬",你同雜貨舖d人講話買"混醬"就得架啦!
$6左右一包 都好好味架

好似整羊腩

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

柱侯醬

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

我有時會用 南乳 或者 咖喱 。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1) 柱侯醬 ~ 羅白炆牛腩
2) 白黑椒 (大粒) ~ 芹菜 + 羅白 + 牛腩
3) 咖哩醬 ~ 咖哩 + 椰汁 + 薯仔炆牛腩

4) 用巴東牛腩醬炆好好味 (印尼菜)
我會一次過買4斤牛腩來炆分6餐食.
擺2~3日仲好食.

男爵府

原文章由 newchun 於 08-11-19 12:21 發表
1) 柱侯醬 ~ 羅白炆牛腩
2) 白黑椒 (大粒) ~ 芹菜 + 羅白 + 牛腩
3) 咖哩醬 ~ 咖哩 + 椰汁 + 薯仔炆牛腩

4) 用巴東牛腩醬炆好好味 (印尼菜)
我會一次過買4斤牛腩來炆分6餐食.
擺2~3日仲好食. ...

嘩~齋睇已經令人流晒口水喇~
我之前唔鍾意食牛架~
俾老公帶我去食過牛腩麵就愛上左食牛...腩...
我好想自己煮俾鍾意食牛腩ge老公
都試過...失敗左...因為好"鞋"
想係度請教一下點先可以煮得"淋"(入口即溶最perfect)
thanks you^^
]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/comcom/30.gif[/img]

伯爵府

虎到金來勳章

我鍾意咖哩好味d.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 beebee@_@ 於 08-11-19 13:31 發表

我之前唔鍾意食牛架~
想係度請教一下點先可以煮得"淋"(入口即溶 ...

你不如試下 ( 4 ) 好易炆又唔會鞋口.

步驟 :
1) 最好買"鏗"牛部位, 如買唔到, 普通牛腩都ok
2) 沖洗, 然後出水 (15分鐘),
再沖洗 (最好切晒牛腩旁邊 d肥高, 咁d牛腩冇咁穌)
3) 煲滾d 水, 然後放牛腩落去炆至林,
炆好後加"巴東牛腩醬"再煮半小時,
食之前再加椰汁滾吓就ok.

* 最好用真空煲或高壓煲之類 (悭煤氣費)
* 最好食牛腩時, 落d 乾蔥頭 (印尼舖頭有得買)
好香架
* 食唔晒成煲放入雪柜, 要食時攞返出來煲熱佢.
記住, 間日食d牛腩味道會重d, 如不喜歡重味d,
可再加椰汁, 千其唔好加水.
* 如喜歡食辣, 炆時落紅辣椒仔.

* "巴東牛腩醬"大約 $4~5 1包
通常我買4斤放 3~4包.
* 乾蔥頭 大約 $7 1包 (可用好多次)

[ 本文章最後由 newchun 於 08-11-21 11:29 編輯 ]

男爵府

原文章由 newchun 於 08-11-19 14:18 發表

你不如詆下 ( 4 ) 好易炆又唔會鞋口.

步驟 :
1) 最好買"鏗"牛部位, 如買唔到, 普通牛腩都ok
2) 沖洗, 然後出水 (15分鐘),
再沖洗 (最好切晒牛腩旁邊 d肚高, 咁d牛腩冇咁穌)
3) 煲滾d 水, 然後放牛腩落去炆 ...

咁我想問下電磁爐用1800w要煲幾耐?最高2000w,thx!
]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/comcom/30.gif[/img]

寶石宮

原文章由 beebee@_@ 於 08-11-19 16:26 發表

咁我想問下電磁爐用1800w要煲幾耐?最高2000w,thx!

唔好意思, 冇用電磁爐唔清楚.

你可試吓用 2000w 炆 1.5小時先,
如果唔林, 再炆過.

男爵府

原文章由 newchun 於 08-11-19 16:54 發表

唔好意思, 冇用電磁爐唔清楚.

你可試吓用 2000w 炆 1.5小時先,
如果唔林, 再炆過.

真係好多謝
我聽日會去買黎整
整完再話你知 我得唔得,thx^^

子爵府

原文章由 beebee@_@ 於 08-11-19 13:31 發表

我之前唔鍾意食牛架~
想係度請教一下點先可以煮得"淋"(入口即溶 ...

加一粒仔冰糖就容易林架喇
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

別墅

請問有無人聽聞炆牛腩會買腩碎炆, 好似話容易d"淋". 同埋平d. 唔知有無人知道呢?

男爵府

我今日去左元朗千色對面地下買魚ge街市
同阿伯個間牛肉檔買左一斤牛腩$40叫阿伯揀瘦d~佢叫我不如揀瘦肉喎~ 我知佢都係講笑咁講!好串ge佢~成日玩人!

不過巴東牛腩醬係邊度買架?我去雜貨同凍肉鋪都搵唔到
同埋乾蔥頭都未買(元朗印尼鋪離我買餸地方太遠喇~聽日去返天盛買先得)我淨係買左椰汁~個舊野我唔知用咩淹~唔知同豬肉淹法一樣嗎?都係雪住佢黎問下大家先!

我都聽過+冰糖會淋!咁如果我用左newchun做法仲駛唔駛+冰糖?

睇怕要等我聽日買埋d料先可以試整!

男爵府

原文章由 popokit 於 08-11-20 10:38 發表
請問有無人聽聞炆牛腩會買腩碎炆, 好似話容易d"淋". 同埋平d. 唔知有無人知道呢?

我都唔知腩碎會唔會平一d
不過今日見到個男人買左$50牛腩同腩碎...
佢揀腩碎個陣我都走左嚕~
因為我要係12點前返歸接大女放學!

首頁

尾頁

跳至