跳至

首頁

尾頁

別墅

del

別墅

有流產風險喎, 冇咩必要都唔好做啦, 再講丫, 你係唔係高齡產婦先, 唔係既你先驗左oscar先啦

而且我問過我個dr朋友 (不過佢唔係婦產專科), 佢話oscar +抽血係最準喎

別墅

No 最準, only 89% 準, 我見其他form話通常反而唔係高齡產婦.....

原文章由 走地豬 於 08-10-18 18:22 發表
有流產風險喎, 冇咩必要都唔好做啦, 再講丫, 你係唔係高齡產婦先, 唔係既你先驗左oscar先啦

而且我問過我個dr朋友 (不過佢唔係婦產專科), 佢話oscar +抽血係最準喎 ...

禁止訪問

別墅

我都同意冇必要就唔好抽羊水,如果oscar結果出黎唔係高風險嘅,就更加唔好博喇.....

複式洋房

如果Oscar+ 抽血呢個方法會有好大既失準,經常check錯既,醫院都唔會採用了

我會做左Oscar+ 抽血先,如果風險真係好高,我相信醫生都會再建議我抽羊水

如果高齡產婦就要比較緊張呢方面,可能會直接抽羊水

複式洋房

我剛做了OSCAR, 下個月做blood test, 由於我高齡都會打算抽羊水, 但會睇咗個result 先...

複式洋房

原文章由 CynthiaBB 於 08-10-20 17:18 發表
我剛做了OSCAR, 下個月做blood test, 由於我高齡都會打算抽羊水, 但會睇咗個result 先...

Me 2, i am 高齡. Close to age 37 la. My Dr told me that OSCAR only 89% 準 but 抽羊水 99%準. But 抽羊水有1/200 chance 小X. So 佢叫我自己揸主意, if i decided to go for 抽羊水 then no need to do OSCAR.
After 諗左 / 孝慮了2week, 我都係决定先做 OSCAR. 如果report 个數字靚就唔做抽羊水, 但若果 OSCAR 个report d 數字唔靚或有任何懷疑, 一於去做抽羊水.
事關我有好多朋友都try過 抽羊水, 佢地 so far 都話好 safe.
唔洗怕!

大宅

我都係高齡. 都想睇咗oscar 先. 如果個result 係 1:10000以上就一定唔抽. 但如果係1:300. 咁就貼埋心去take law.

原文章由 Queenbaby 於 08-10-23 14:14 發表

Me 2, i am 高齡. Close to age 37 la. My Dr told me that OSCAR only 89% 準 but 抽羊水 99%準. But 抽羊水有1/200 chance 小X. So 佢叫我自己揸主意, if i decided to go for 抽羊水 then no need to do OSC ...

別墅

我係高齡, 我會選Oscar test, 因我朋友個朋友, 抽胎水流產了,
所以我都係做oscar先, if result 係唔靚, 先會去抽胎水

複式洋房

回覆 #1 cicilps 的文章

我都問過醫生, 他們都建議做OSCAR先,始終安全好多而有90%準確, touch wood if 結果是高危,咪到時先抽羊胎水lor.

大宅

我有個同事和我一樣有咗bb, 她是高齡, 她在私家和政府都有做oscar. 私家在驗血和度頸皮都正常, 但政府的驗血報告有問題, 叫她和佢老公昨天回去聽報告。

今天回來知道原來報告話佢bb第18條染色體有問題, 將來好大機會胎死腹中, 就算出世後都過吳到3個月大。因為到了照結構都會照到bb的器官是否正常, 但恐怕會遲, 叫她盡快抽胎水確定是否有問題, 有問題見議她流產。

我亦都係昨天做oscar, 今早聽完她的說話, 我個心好擔心佢和自己, 因為我今年都35歲, 吳知報告係怎樣? 亦都剛剛先知原來政府驗oscar比私家更詳細。早前我還推了在政府驗oscar, 因為吳想請太多假, 現在好擔心。

別墅

想請問, 你同事依家情況如何? 咁你有無揾多間再 check ?

原文章由 Wing05 於 08-10-31 16:22 發表
我有個同事和我一樣有咗bb, 她是高齡, 她在私家和政府都有做oscar. 私家在驗血和度頸皮都正常, 但政府的驗血報告有問題, 叫她和佢老公昨天回去聽報告。

今天回來知道原來報告話佢bb第18條染色體有問題, 將來好大機 ...

別墅

del

複式洋房

我 Last Thursday 去左PWH 做 OSCAR.
个 nurse 都 OSCAR 話只係89% 準, even 个report 係low risk, 並唔代表个BB一定無事. 因為 OSCAR 只係數字上个計算. 但抽羊水就係 test, 99% 準. 但佢話 if OSCAR 係low risk, 佢地唔会 suggest D 孕婦做抽羊水!

大宅

我個同事約了明天抽羊水, 加快速報告, 要3-4天知道第18條染色體是否真係有問題, 詳細的都要等2個星期。

我自己就醫生若果今個星期吳打電話比我, 即是low risk。希望大家都無事啦。

請問各位有無醫生介紹係專門照結構, 我想找一位好d的醫生照下, 做完這一部, 個心好似定d。

別墅

原文章由 Wing05 於 08-11-3 16:56 發表
我個同事約了明天抽羊水, 加快速報告, 要3-4天知道第18條染色體是否真係有問題, 詳細的都要等2個星期。

我自己就醫生若果今個星期吳打電話比我, 即是low risk。希望大家都無事啦。

請問各位有無醫生介紹係專門照結 ...

大宅

我今年37歲,懷有第2胎,現在13W,因屬高齡,所以我分別喺仁安同PWH都做左Oscar,但檢驗時間只係相差1日,但出黎既報告讀數差距好大,都唔知信邊個報告好?(兩個報告都係由"香港中文大學婦產科學系"負責分析)

仁安:28/10/2008
頸皮厚度:1.6mm
Background risk of Trisomy 21 1:152
Adjusted risk of Trisomy 21 1:3028
Background risk of Trisomy 13+18 1:273
Adjusted risk of Trisomy 13+18 1:5431

PWH:29/10/2008
頸皮厚度:2.6mm
Background risk of Trisomy 21 1:154
Adjusted risk of Trisomy 21 1:394
Background risk of Trisomy 13+18 1:280
Adjusted risk of Trisomy 13+18 1:2903

但係仁安同PWH都話報告正常,無需再抽絨毛 / 胎水作進一步檢驗~想問下各位媽咪如果報告咁唔合理,會唔會考慮抽絨毛 / 胎水作進一步檢驗呢?

複式洋房

原文章由 皓洋媽 於 08-11-5 00:24 發表
我今年37歲,懷有第2胎,現在13W,因屬高齡,所以我分別喺仁安同PWH都做左Oscar,但檢驗時間只係相差1日,但出黎既報告讀數差距好大,都唔知信邊個報告好?(兩個報告都係由"香港中文大學婦產科學系"負責分析)

仁安:28/10/2008
頸皮 ...

嘩! 又真係相差好遠 bor !!
仁安 Risk of Trisomy (唐氏) 1:3028, PWH(唐氏) 1:394. 但既然兩边都話無須做抽絨毛 / 胎水作進一步檢驗, 咁應該可以放心!
My report from PWH : 12Wk + 3 day
頸皮厚度:2.4mm
Background risk of Trisomy 21 1:205
Adjusted risk of Trisomy 21 1:322
Background risk of Trisomy 13+18 1:370
Adjusted risk of Trisomy 13+18 1:6035
Dr 都話無須作進一步檢驗.

別墅

原文章由 0712-1703 於 08-11-4 17:02 發表
真係登你同事辛苦....又要等...

依家你點呀? 揾到多一位醫生去check ?如果無, 我提議龔羽一, 佢都十分有經驗...係郭晉安姐夫..

我仲有2wk先可以check, 我問過醫生, 佢都話睇吓驗血既report先, but 我好驚個report ...

唔係嘩吓?!!! 妳個BK Sister 係邊度做ocar?
話聲俾我哋啲姊妹們, 千其唔好係嗰度做 ,
害死人咩

首頁

尾頁

跳至