跳至

首頁

尾頁

大宅

我係bk見到好多媽咪已經幫bb搵學校讀n1, 好多媽咪都想bb入讀上午班, 因為大部份媽咪都想bb可以下午回家瞓晏覺, 但係我又見到有d學校只辦下午班, 唔開上午班, 因為佢哋論點話bb下午精神d吸收力能強d, 所以想問一問大家既意見, 究竟比bb讀上午班好d定係下午班好d呢??

大宅

我自己就覺得冇乜所謂, 但唔知點解屋企d 老人家始終都鍾意上午校喎....

原文章由 yatyat07 於 08-11-25 11:07 發表
我係bk見到好多媽咪已經幫bb搵學校讀n1, 好多媽咪都想bb入讀上午班, 因為大部份媽咪都想bb可以下午回家瞓晏覺, 但係我又見到有d學校只辦下午班, 唔開上午班, 因為佢哋論點話bb下午精神d吸收力能強d, 所以想問一問大 ...
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

男爵府

我見芊芊唔係日日都早上小睡, 但下午就會小睡1-2小時, 咁返早上9點就應該精神過下午校. 其實我都想知邊班好D.

子爵府

上午班

經過一晚的休息, 早上的吸收能力都會理想.
早上冇乜可能又要佢小睡, 但到下午要返學又冇得小休的話, 真係會辛苦 d, 何來精神呢~~~

除非, 夜晚好夜先訓, 訓到好晏先起身/ 食野/ 跟住返學 ......
咁都 ok

但, 將來升小學又如何呢?
長遠計, 都係要返上晝.
我寧願 '自小' 陪養佢有早睡早起的習慣, 比將來先算更好.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

ivo早起身果日會蒙蒙吓
因為佢一路都係11點過後先起身
但佢又唔肯早d訓
每晚訓覺要要鬧...唉
想唔返下午都唔得啦

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

雖然迦南收左我囡讀am班,但諗左一輪,我都係決定轉番pm班!
我一家人都比較夜訓,囡囡慣左每晚1130訓,朝早1030起身~
如果要佢讀AM我地一家人都要遷就好多野,夜晚又唔可以一家人出街食飯!
同埋返AM如果親自接送,搭車會好多人好迫..
仲要諗埋冬天好凍時,要一早叫亞囡起身返學,真係諗起都替佢辛苦!
我想亞囡返N1只係想佢去同小朋友交流下玩下...目的都係想佢開心~
如果每朝要強迫佢起身,令到佢覺得辛苦又何來開心呢?

以上純粹我個人意見!

大宅

原文章由 yatyat07 於 08-11-25 11:07 發表
我係bk見到好多媽咪已經幫bb搵學校讀n1, 好多媽咪都想bb入讀上午班, 因為大部份媽咪都想bb可以下午回家瞓晏覺, 但係我又見到有d學校只辦下午班, 唔開上午班, 因為佢哋論點話bb下午精神d吸收力能強d, 所以想問一問大 ...

我覺得上午/下午對亞仔嚟講都ok喎
亞仔係習慣7:30~8:00起身
11:30~2:30午睡
10:30前瞓覺
所以無論返上or下午
都要重新安排一下
不過小朋友咁細
好快就可以適應
何況返學咪等如去玩
佢地一定好樂意接受
生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
Welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/sorbpapa

首頁

尾頁

跳至