跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

各位屯門既媽咪, 我想問吓你地幫bb報咗名讀n1未呀?? 同埋你哋會報讀邊間學校呀?? 我想睇吓阿囡第時有幾多個朋友仔一齊讀書呀!!
我問咗幾間學校都話11月1日先至可以攞報名表喎!

大宅

你問左邊幾間呀?
我打算報 青山聖彼得 同 新一代呀, 青山聖彼得就11月1日派表, 新一代11月1日open day , 但我要返工去唔到呀, 打電話去問左可以約11月中參觀及面試!!!!

別墅

我心目中都係呢兩間,但新一代無學卷都幾甘!

大宅

我都打算報讀呢兩間, 據我所知讀n1係無學卷喎, 要讀k1以上先至有呀!

原文章由 dongan 於 08-10-8 20:55 發表
我心目中都係呢兩間,但新一代無學卷都幾甘!

大宅

係呀, 新一代要交12期學費, 計埋雜費果D就成3萬幾一年, 仲要由今年開始K1都無學卷, 所以最希望入到聖彼得啦!!!

之前都覺得唔駛咁緊張, 隨遇而安啦, 幼稚園果幾年都係返去玩下, 但亞女出左世之後, 多左上網同睇書, 先發現原來0-6歲對小朋友咁緊要咖, 講真有時都唔想咁辛苦去爭學位, 但無奈香港社會, 學歷真係好重要咖, 自己以前都係係填鴨制度下成長, 好明白讀書既辛苦!!! 唯有希望幫佢打好D個語文基礎, 搵間好D既學校, 到時升小學就唔駛再左撲右撲啦!!!!

[ 本文章最後由 ivylai530 於 08-10-10 11:17 編輯 ]

男爵府

我都係諗住比個女讀聖彼得, 因為佢兩個表哥而家都讀緊k1同k2.
黎緊會比個女去柏麗o個間"小天才"度上堂學下點樣面試...
希望ok啦....如果ok, 大家就可以做同學仔喇...

原文章由 ivylai530 於 08-10-10 11:16 發表
係呀, 新一代要交12期學費, 計埋雜費果D就成3萬幾一年, 仲要由今年開始K1都無學卷, 所以最希望入到聖彼得啦!!!

之前都覺得唔駛咁緊張, 隨遇而安啦, 幼稚園果幾年都係返去玩下, 但亞女出左世之後, 多左上網同睇書, ...

大宅

原來咁多媽媽都首選聖彼得堂,你地會揀上午班or下午or全日班呢?我都諗住報呢間,貪佢校舍夠大,又係基督教
另外報左美樂,今日去左面試了

大宅

咁~報學校前,你地有無帶BB去參觀學校架?

男爵府

唔洗咁緊張喎~我呢頭好多小朋友讀ST.PETER聽佢地講,又唔係咁難入喎,我識得有個小朋友報N1面試時未識講野,老師叫佢做D野佢都唔肯做,但又肯收喎 但佢K1想轉去兆麟嗰邊,兆麟嗰邊唔收,好似話兆麟先多人爭,唔知係咪呢
原文章由 pekkle1120 於 08-10-10 22:00 發表
我都係諗住比個女讀聖彼得, 因為佢兩個表哥而家都讀緊k1同k2.
黎緊會比個女去柏麗o個間"小天才"度上堂學下點樣面試...
希望ok啦....如果ok, 大家就可以做同學仔喇...

...

男爵府

我都會報聖彼得堂,但下年2月會先番屯門幼兒園(已經收左),打算9月先轉校,因為橫掂既都係要repeat不如先讀間近d o既又輕鬆d o既學校先,等佢適應下番學先 呢間學校剩係買套運動服就得la其他:書包,杯碟,校褸...全部可以用番自己嗰d,真係好過番playgrpup
原文章由 qk347 於 08-10-11 14:53 發表
原來咁多媽媽都首選聖彼得堂,你地會揀上午班or下午or全日班呢?我都諗住報呢間,貪佢校舍夠大,又係基督教
另外報左美樂,今日去左面試了

大宅

Hi, 我心水都係呢幾間呀!青山聖彼得 & 新一代呀!我仲報埋救世軍,最好梗係返AM啦!呢3間各有各好,都唔知點揀?!
呀我唔知新一代11月1日open day喎!等我去完聖彼得就去新一代睇睇先,有無媽媽咪約埋一齊去?

我今個月開始都已經幫隻豬仔轉咗另一間PG,佢返緊柏麗"小天才",希望佢肯坐定,跟大隊學野!

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

大宅

聖彼得堂兆麟苑幼稚園係好難爭架, 所以好多人都係"青山村"間聖彼得堂讀n1, 之後搵學校幫佢攪, 轉去兆麟讀. 應該機會大好多... 因為兆麟苑o個間每年的 waiting list 都過百架....

我囡囡都會係兆麟o個間讀k1架 (哥哥而家讀緊, 所以妹妹應該必收), 希望可以同你哋小朋友做到同學仔啦~
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

大宅

原文章由 celia_ip 於 08-10-13 08:36 發表
聖彼得堂兆麟苑幼稚園係好難爭架, 所以好多人都係"青山村"間聖彼得堂讀n1, 之後搵學校幫佢攪, 轉去兆麟讀. 應該機會大好多... 因為兆麟苑o個間每年的 waiting list 都過百架....

我囡囡都會係兆麟o個間讀k1架 (哥哥 ...

噢!原來係咁

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

大宅

青山果間多蚊,所以吾係咁多人報,好易入.
兆麟果間係好多人爭架,因為佢師資比較好,又被雜誌報導過law.

聽聞如果係住係兆麟的人係第一優先,其次係有教會推薦信或教會證明書的基督徒.(吾知係吾咪真,可能係流料.)

原文章由 maggieymh 於 08-10-12 02:12 發表
唔洗咁緊張喎~我呢頭好多小朋友讀ST.PETER聽佢地講,又唔係咁難入喎,我識得有個小朋友報N1面試時未識講野,老師叫佢做D野佢都唔肯做,但又肯收喎 但佢K1想轉去兆麟嗰邊,兆麟嗰邊唔收,好似話兆麟先多人爭,唔 ...

大宅

如果唔介意讀下午班的話, 面試時, 填下午班, 機會大好多, 師資一樣的, 因為都係同一班教師, 如果要報上午班, 必須填寫原因.

不過都有好多來自其他屋苑的小朋友, 返學放學, 好似有3架校車, 還有勁多私家車來接送子女, 所以未必是兆麟苑居住優先. 不過好似真係有一欄係教會證明書/推薦信 , 以及有否兄姊於該校就讀.

原文章由 as_sheep 於 08-10-14 04:52 發表
青山果間多蚊,所以吾係咁多人報,好易入.
兆麟果間係好多人爭架,因為佢師資比較好,又被雜誌報導過law.

聽聞如果係住係兆麟的人係第一優先,其次係有教會推薦信或教會證明書的基督徒.(吾知係吾咪真,可能係流料.)

...
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

大宅

因為我BB好早起身, 到差唔多兩點先午睡, 所以最好希望入到上午班啦!!!! 我都聽講兆麟苑果間比較好, 但青山果間比較近, 希望收佢啦!!!! 我1/11請唔到假呀, 攪到去唔到交表又去唔到新一代OPEN DAY !!!! 唯有3號先去交番啦!!!!
你地BB返邊間PLAYGROUP?
柏麗果間"小天X"多唔多人報?
可唔可以分享下覺得好唔好呢?

[ 本文章最後由 ivylai530 於 08-10-14 15:22 編輯 ]

大宅

我想問呢,青山st.peter係咪要11月1日去拎form??詳情係點??

大宅

你可以11月1日直接去學校喥攞form即場填埋交番比學校, 或者嗰日開始上網down load份form填完寄番學校都得!

原文章由 pretty_hill 於 08-10-28 13:48 發表
我想問呢,青山st.peter係咪要11月1日去拎form??詳情係點??

大宅

通常早一晚可以上網 download form

原文章由 yatyat07 於 08-10-28 15:04 發表
你可以11月1日直接去學校喥攞form即場填埋交番比學校, 或者嗰日開始上網down load份form填完寄番學校都得!

大宅

但而家已經有得download form啦wor~~
我想你地係會讀幼稚園定努兒中心??

首頁
12345...9

尾頁

跳至