跳至

首頁
12345...30

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我會盡量將有用資料放左這裡...不定期更新!

大埔區毛冷店資料:

毛冷市場
大埔墟大榮里8號後舖(鄉事會坊)
電話 : 2651 0226
聯絡 : 莫太

芳姨毛冷 (設有編織指導)
大埔綜合大樓
大埔墟街市1/F-乾貨區D26
電話 : 9483 2530

陳伯毛冷店
大埔廣場地下23號舖
(東亞銀行那邊入口比較近舖頭,商場入口就要行多幾個舖位)
營業時間 : 大約早上10時-晚上8時

小天使毛冷店
大埔廣場2/F (亞波羅雪糕店側面入口直行)

(店名待查)
大埔翠屏商場

網上教學資料:

編織站
http://knittingclub.yokolab.com/index.html

編織教學-棒針+鈎針(圖解)
http://lisachiu.myweb.hinet.net/how-to-work.htm

鈎針教學-日語(短片)
http://www.youtube.com/watch?v=Mh8TCFHopYw

棒針教學-日語(圖解+短片)
http://www.gosyo-shop.jp/html/newpage.html?code=24

編織分享BLOG資料 :

◎羊咩部屋◎Sheep Houseep House
http://tw.myblog.yahoo.com/sheephouse-sheephouse/

Bonnie & Crafts(手作)
http://blu927.blogspot.com/2007/01/blog-post_01.html

Candice 散打日誌
http://hk.myblog.yahoo.com/candice-paravion/index?l=f&id=34

♥肥肥嘟編織屋♥http://tw.myblog.yahoo.com/jw!0yYzFPaTGQDHHgfk5YdxZeNtL30-/article?mid=5544

[ 本文章最後由 tungtsz 於 08-11-25 13:32 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

最近買左套鈎針(下圖)...讀書時學過...不過已經比返晒老師...而家嘗試睇書學番...希望今次成功喇...

男爵府

呢兩年買冷, 我會上街市乾貨嗰邊, 搵芳姨買。啲冷都幾好架, 不過就無牌子。以織一件大人背心嚟計, 百幾蚊可以織到一件, 同埋佢係大大舊, 唔駛收咁多線頭。

原文章由 tungtsz 於 08-11-25 13:11 發表
我會盡量將有用資料放左這裡...不定期更新!

大埔區毛冷店資料:

毛冷市場
大埔墟大榮里8號後舖(鄉事會坊)
電話 : 2651 0226
聯絡 : 莫太

(店名待查)
大埔廣場2/F (亞波羅雪糕店側面入口直行)

(店名待查)
大埔 ...

大宅

好媽媽勳章

我買左4個(下圖)既毛冷織嘢比BB...打算織蝴蝶巾, 冷帽, 冷手套...如果有毛冷剩...會織多條長領巾...

標價HK$22-個...買得多既可以問下有無折...

已經完成既蝴蝶巾...我今日將佢放落洗衣機洗...洗完後都無變型...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 sheeta 於 08-11-25 13:21 發表
呢兩年買冷, 我會上街市乾貨嗰邊, 搵芳姨買。啲冷都幾好架, 不過就無牌子。以織一件大人背心嚟計, 百幾蚊可以織到一件, 同埋佢係大大舊, 唔駛收咁多線頭。

...

sheeta,

你好! 請問有無"芳姨"既詳細資料...等大家可以分享下...謝謝!

我同有部份大埔媽媽都係新手...如果你已經識織背心...我地有問題既話可唔可以請教你呀...謝謝!

男爵府

原文章由 tungtsz 於 08-11-25 13:26 發表

sheeta,

你好! 請問有無"芳姨"既詳細資料...等大家可以分享下...謝謝!

我同有部份大埔媽媽都係新手...如果你已經識織背心...我地有問題既話可唔可以請教你呀...謝謝! ...

芳姨個舖位喺新街市賣衫嗰邊, 門口兼賣玉器架。基本上佢都開足7日, 不過佢有時都會去左wet唔開舖, 所以最好去之前打個電話俾佢: 9483 2530

請教真係唔敢講, 一齊研究下囉。

大宅

好媽媽勳章

sheeta,

謝謝你啊!

我而家開始織冷帽(第1次)...不過拿住4支針...開始織既時候真係好難搞...因為起針有成120針...成日織到打晒交咁...希望織多D行數之後會好D啦...

原文章由 sheeta 於 08-11-25 13:30 發表

芳姨個舖位喺新街市賣衫嗰邊, 門口兼賣玉器架。基本上佢都開足7日, 不過佢有時都會去左wet唔開舖, 所以最好去之前打個電話俾佢: 9483 2530

請教真係唔敢講, 一齊研究下囉。 ...

大宅

好媽媽勳章

我第2條蝴蝶巾...

準備開始織既冷帽...有D難度...

大宅

好媽媽勳章

我買左以下既毛冷/棉線...不過仍未開工...希望農曆年之前可以完成啦... 等我有製成品至再同大家分享...

就係買左呢隻棉線...想係夏天織/鈎件外套比BB同自己(母子裝)...標價HK$31-個

呢隻係特價毛冷...標價HK$19-...我買左10個...打算織外套比自己...

買左4個...標價HK$27-個...打算織領巾比老公...

已經起針...個款係毛冷市場-莫太教我織...等我影左相再POST上嚟!

買左3個呢隻好似喱士既毛冷(闊身既...我都要問冷舖既人至識織...)標價HK$62-個...打算織花邊領巾比自己同細妹...

已經起針...不過起得太多針...應該會拆左去再起過...試下影張相同大家分享下!

[ 本文章最後由 tungtsz 於 08-11-25 17:26 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我黎啦!
其實我係喺太和邨樓下個婦女會度學織架,
佢一個禮拜一堂, 我條披肩都喺果樹學,
下個禮拜有新班係教娃娃裙,
有興趣都可以報名, 會員係100蚊,
唔係會員好似係130呀~

織冷帽真係好似打晒大交咁,
嘩... 我實織都痴線都似

侯爵府

原文章由 tungtsz 於 08-11-25 17:20 發表
我買左以下既毛冷/棉線...不過仍未開工...希望農曆年之前可以完成啦... 等我有製成品至再同大家分享...

就係買左呢隻棉線...想係夏天織/鈎件外套比BB同自己(母子裝)...標價HK$31-個

http://farm4.sta ...

你隻喱士冷係咪就係諗住織呢隻呀?
http://tw.myblog.yahoo.com/sheephouse-sheephouse/article?mid=111396&prev=111402&next=-1

好似幾靚喎!!

大宅

好媽媽勳章

歡迎呀..paklok,

以後可以係度交流下...討論下...可惜我無FAX/SCANNER...如果唔係我可以影印左我D編織書既編織圖同大家分享下...

太和邨樓下個婦女會...我有興趣上堂呀...
請問可以點報名呢?? 星期六/日會唔會開呢??
因為星期六/日有老公幫手湊BB...我至可以出街...

返星期幾呢?? 因為全職湊BB...如果返平日要搵亞媽幫手湊住先...!

織冷帽都係第一次...真係有D擔心織唔織到呢...

原文章由 paklok 於 08-11-25 17:22 發表
我黎啦!
其實我係喺太和邨樓下個婦女會度學織架,
佢一個禮拜一堂, 我條披肩都喺果樹學,
下個禮拜有新班係教娃娃裙,
有興趣都可以報名, 會員係100蚊,
唔係會員好似係130呀~

織冷帽真係好似打晒大交咁,
嘩... 我實織 ...

大宅

好媽媽勳章

確係好靚呀...如果有機會生多個女就可以織比佢...可惜暫時都唔會考慮...唯有織其他款比仔仔先啦...不過唔係呢款...我想織個款...織起會好幼身...有時間等我影張相先...

原文章由 paklok 於 08-11-25 17:25 發表

你隻喱士冷係咪就係諗住織呢隻呀?
http://tw.myblog.yahoo.com/sheephouse-sheephouse/article?mid=111396&prev=111402&next=-1

好似幾靚喎!!

侯爵府

原文章由 tungtsz 於 08-11-25 17:36 發表
歡迎呀..paklok,

以後可以係度交流下...討論下...可惜我無FAX/SCANNER...如果唔係我可以影印左我D編織書既編織圖同大家分享下...

太和邨樓下個婦女會...我有興趣上堂呀...
請問可以點報名呢?? 星期六 ...

婦女會好似係一至日都開架,
但係個編織班就係逢禮拜二既早上9:30至11:00呀,
呢段時間你媽咪可唔可以幫你湊住先呀?
如果得我幫你打去問下仲可唔可以加人~

冷帽我見你都整左個雛型出黎,
應該無問題啩, 慢慢黎啦,
一急就亂架啦~

侯爵府

原文章由 tungtsz 於 08-11-25 17:41 發表
確係好靚呀...如果有機會生多個女就可以織比佢...可惜暫時都唔會考慮...唯有織其他款比仔仔先啦...不過唔係呢款...我想織個款...織起會好幼身...有時間等我影張相先...

...

我就係通常織俾個女,
佢歲半咋,
但死都唔肯著我d織物, 激死

大宅

好媽媽勳章

多謝你先啊...但係要等我問左亞媽得唔得先...盡快覆你...

原文章由 paklok 於 08-11-25 17:50 發表

婦女會好似係一至日都開架,
但係個編織班就係逢禮拜二既早上9:30至11:00呀,
呢段時間你媽咪可唔可以幫你湊住先呀?
如果得我幫你打去問下仲可唔可以加人~

冷帽我見你都整左個雛型出黎,
應該無問題啩, 慢慢黎啦,
...

大宅

好媽媽勳章

生個囡囡就可以幫佢扮靚靚... 不過我生左個仔仔...

我個仔仔都差唔多16個月...同你個囡囡差唔多大...都係07年豬BB呀...

點解唔肯著呢...係未D毛冷問題呢??

原文章由 paklok 於 08-11-25 17:52 發表

我就係通常織俾個女,
佢歲半咋,
但死都唔肯著我d織物, 激死

大宅

好媽媽勳章

用呢隻毛冷織頸巾比老公...個款好難影相...因為隻毛冷比較深色...同埋我只係織得幾行...

大宅

好媽媽勳章

呢隻冷真係考起我呢個新手...我起針太多...太闊...又要拆左去再織過...

複式洋房

我想織條頸巾比老公..買左深灰色冷..但唔知織咩花好..大家有無d見意?

首頁
12345...30

尾頁

跳至