母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位奶媽, 有野想問, 我25號生左亞女, 尋日下午係醫院谷奶, 半夜仲痛醒, 2邊實晒, 今日返到屋企用埋泵只泵得10ML, 試過用熱水敷, 沖涼用花曬淋, 泵埋, 亞女只啜幾吓就瞓覺(由醫院到依傢為止, 只飲左泵出黎個10ML), 都仲係咁實, 點算呀, 好痛呀, 唔可以打側身休息, 有咩方法可以實返淋佢

侯爵府

原文章由 JHsbb 於 08-11-28 19:51 發表
各位奶媽, 有野想問, 我25號生左亞女, 尋日下午係醫院谷奶, 半夜仲痛醒, 2邊實晒, 今日返到屋企用埋泵只泵得10ML, 試過用熱水敷, 沖涼用花曬淋, 泵埋, 亞女只啜幾吓就瞓覺(由醫院到依傢為止, 只飲左泵出黎個10ML), ...

你泵左幾耐呀? 嘗試下用手按摩下, 按通下d乳線呀 ~~

男爵府

我泵左20MINS, 但已經好痛, 頂唔順, 用手按摩又唔得, 我記得舊年生亞仔時用熱水敷都得, 今次唔得呀...慘慘慘

原文章由 jjwmkk 於 08-11-28 19:56 發表

你泵左幾耐呀? 嘗試下用手按摩下, 按通下d乳線呀 ~~

伯爵府

用手擠緊d先用泵會否好些?

侯爵府

畀面勳章

熱敷後用手擠啦~~係會好痛架,可以食必斑痛止止痛啦~~
我之前就係怕痛唔擠清,bb2個前就乳線炎左3次啦~~唯有忍痛擠通d乳線,touchwood到依家都無再發炎啦~~
加油呀~~

大宅

原文章由 JHsbb 於 08-11-28 20:14 發表
我泵左20MINS, 但已經好痛, 頂唔順, 用手按摩又唔得, 我記得舊年生亞仔時用熱水敷都得, 今次唔得呀...慘慘慘

我5號生左7號出院, 7號同8號果兩日都痛到喊呀, 泵又泵唔到, 仲泵到見血添, 所以只係勁full熱毛巾同用手擠, 擠足成日, 成日都無乜抱過阿b呀, 我只係用毛巾接返d奶, 因為得好少, 結果過左果兩日, 通返就好好多啦.

男爵府

咁你有無比亞B埋身啜呀塞個時?, 你塞個時亞B飲奶粉呀? 你擠左1日定2日呀?

原文章由 ecec 於 08-11-28 20:36 發表

我5號生左7號出院, 7號同8號果兩日都痛到喊呀, 泵又泵唔到, 仲泵到見血添, 所以只係勁full熱毛巾同用手擠, 擠足成日, 成日都無乜抱過阿b呀, 我只係用毛巾接返d奶, 因為得好少, 結果過左果兩日, 通返就好好多啦. ...

大宅

QE 姑娘話過你咁係因為乳線同肌肉纏住晒,唔可以熱敷,唔係會愈來愈脹同塞,要冷敷再按摩/泵,要快點攪扣掂佢.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

男爵府

咁我試吓冷敷啦, 不過依傢坐月會唔會凍親呢

原文章由 Jojolaw99 於 08-11-28 21:57 發表
QE 姑娘話過你咁係因為乳線同肌肉纏住晒,唔可以熱敷,唔係會愈來愈脹同塞,要冷敷再按摩/泵,要快點攪扣掂佢.

大宅

我果陣都有用冰袋敷,小心點唔會冷親切.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

男爵府

你當時敷左幾耐呀? 我個B依傢仲顧住瞓覺, 唔肯起身, 就算捉佢起身佢都唔張開口啜, 真係想死呀我.....我聽到佢胃仔古古叫架, 佢係肚餓, 但唔知點解要瞓覺又唔張開口.........唉

原文章由 Jojolaw99 於 08-11-28 22:21 發表
我果陣都有用冰袋敷,小心點唔會冷親切.

男爵府

尋晚我老公幫我每邊按摩1個鐘, 出左D奶, 鬆左D, 無咁痛, 所以瞓到覺, 但瞓左3個鐘後又痛過, 不過無之前咁痛, 但今晚都要再按摩, 而亞女繼續瞓覺, 佢實在太好瞓, 佢暫時仲未試過因為肚餓而喊, 死唔死, 每餐要我地叫醒佢飲奶, 尋晚補左2餐奶粉, 1餐飲左1.5安, 1餐仲衰, 20ML......佢係醫院每餐要飲1.5安, 今日應該要飲2安添呀.......亞女亞女, 你想點呀?

大宅

我大仔最初都係咁 ,大d就好好多。

原文章由 <i>JHsbb</i> 於 08-11-29 10:01 發表 <a h
尋晚我老公幫我每邊按摩1個鐘, 出左D奶, 鬆左D, 無咁痛, 所以瞓到覺, 但瞓左3個鐘後又痛過, 不過無之前咁痛, 但今晚都要再按摩, 而亞女繼續瞓覺, 佢實在太好瞓, 佢暫時仲未試過因為肚餓而喊, 死唔死, 每餐要我地叫醒 ...
<br />
,大d

大宅

原文章由 JHsbb 於 08-11-28 21:03 發表
咁你有無比亞B埋身啜呀塞個時?, 你塞個時亞B飲奶粉呀? 你擠左1日定2日呀?

我有試俾佢埋身啜呀, 不過我好失敗, 阿仔唔肯啜, 塞個nipple俾佢食佢就含住或者拗後個頭仔唔食, 所以我只係靠自己勁按同勁擠咋, 搞足日幾兩日, 一開始谷/痛返又要擠過, 要搞到唔痛先收得手架.

男爵府

尋晚我老公幫我每邊按摩1個鐘, 鬆左D, 但睇住D奶滴晒落條毛巾度, 好浪費, 但又無計.......鬆D左後起碼個胸無咁痛, 打側身都瞓到覺, 瞓左3個鐘到, 個胸又痛過, 不過就無尋晚咁實, 而且亞女今日終於清醒3個鐘, 佢肯合作啜吓, 右邊比佢啜鬆左一半, 左邊都啜鬆左D, 個胸依傢無乜野, 舒服晒, 不過佢又顧住瞓覺, 全日佢唔會同你啜好多次, 得幾次架咋, 因為試過夠鐘飲奶叫醒佢佢都繼續瞓, 唔識醒, 原本今日沖完涼夠鐘飲奶, 但佢顧住瞓, 個餐又MISS左, 之後2個鐘佢醒左, 因為肚餓要飲奶, 我比佢右邊啜左30MINS, 左邊啜15MINS然後補奶粉, 跟住佢依傢又瞓返喇......

我唔想比咁大壓力自己, 所以餵得到就餵, 餵唔到算..

原文章由 ecec 於 08-11-29 17:22 發表

我有試俾佢埋身啜呀, 不過我好失敗, 阿仔唔肯啜, 塞個nipple俾佢食佢就含住或者拗後個頭仔唔食, 所以我只係靠自己勁按同勁擠咋, 搞足日幾兩日, 一開始谷/痛返又要擠過, 要搞到唔痛先收得手架. ...

侯爵府

原文章由 JHsbb 於 08-11-29 21:00 發表
尋晚我老公幫我每邊按摩1個鐘, 鬆左D, 但睇住D奶滴晒落條毛巾度, 好浪費, 但又無計.......鬆D左後起碼個胸無咁痛, 打側身都瞓到覺, 瞓左3個鐘到, 個胸又痛過, 不過就無尋晚咁實, 而且亞女今日終於清醒3個鐘, 佢肯合 ...

佢瞓左唔飲, 點解你唔 pump 出里呀??

亞仔瞓左, 我就 pump 出里做冰奶. 留返將來返左工用樽餵都好

大宅

你地谷奶,BB唔食/啜唔清,記得都要泵清佢,否則谷谷下就會收奶,我當初都係咁...無晒奶,搞左好耐先上返奶,......

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊