論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

民房

我都是新請工人,但我上班時都會鎖房門,要執拾,等我們下班或者放假,我信不過她們,除了貴重的東西,其實還有一些中等貴重(video camera, camera, 幾百元的首飾),另外, 有人告訴我不能給他們拿到你的住址證明,那麼,我的信就不能給他們拿到了,所以我是所門的

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我會...

民房

屋企無其他人看到佢, 就要鎖門, 放工回來才叫佢清潔.

大宅

原文章由 joeywongmy 於 11/29/08 10:49 AM 發表
我個工人新到一星期
呢個星期我同老公唔係屋企的話
都會鎖房門唔比工人入去
只係我地係度既時候佢先可以入房做野
(清潔、執拾……)

但係遲d當我返工之後(現正放產假)
大家認為仲應唔應該鎖門唔比工人入去呢?
其實我 ...

我平時返工後都會入房執床抹嘢,我會將全部重要嘢例如錢或首飾全部鎖柜桶,我將間房盡量簡單化,間房除咗衣柜放衫衭同張床基本無乜嘢俾佢攞,至於相機我會放响書房枱當眼位置方便隨時同阿B映相,有冇唔見一睇就知,地址證明全部收起,重要文件放响電腦入面,開電腦全部要log in。其實要偷任何平價嘢例如厠紙紙巾牙膏呀唔起眼嘅都可以偷,好在暫時都未俾我發現。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我無鎖房門, 一嚟方便工人清潔, 二嚟唔想工人將所有工作放晒係夜晚做, 因為佢夜晚都好忙, 我將屋企所有貴重野, 信件 都會鎖起, 而我同c6都好鐘意玩突擊, 突然番屋企嚇下佢......
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

複式洋房

我都係返工時會銷門, 等我地放工返黎或者星期六日我地响屋企先叫佢清潔.

翡翠宮

I never locked the door.

my house is very small, if I lock it, baby has less room to play + no espensive things at home.

珍珠宮

正所謂身無長物,就算自己銀包都唔多錢,房更加無貴重野,所以我唔會鎖房門,因為工人要清潔、放衫、攞衫洗……
好彩我呢個工人手腳好乾淨,兩年幾以來都無發現唔見野

子爵府

原文章由 Froggy_joe 於 08-11-29 21:23 發表
正所謂身無長物,就算自己銀包都唔多錢,房更加無貴重野,所以我唔會鎖房門,因為工人要清潔、放衫、攞衫洗……
好彩我呢個工人手腳好乾淨,兩年幾以來都無發現唔見野 ...

我都係唔會鎖房門.
姐姐要清潔,照顧BB,我自己都會鎖好財物.
另外,最重要係我發現佢仲富貴過我,放假回來又買鞋買衫,我都唔知幾耐無買鞋買衫:;pppp:

大宅

no lock

複式洋房

BB未出世前我都有鎖門的,但係當我放完產假返工後就冇鎖羅,因為間屋細,BB d 嘢有好多都係我間房,如果唔比佢入真係唔方便,所以冇計,好彩到依家一切都好好,都真係好彩請咗個好姐姐。

洋房

唔鎖家,但有裝cam,佢知我地成日都會睇住,佢如果入我地房的時候,會打比我老公,同佢講聲,佢先入去的...

大宅

我都冇鎖架!我已經鎖起左貴重的東西,但前兩日我同事提我才記得忘記鎖好信件,會盡快處理。

子爵府

唔鎖!!
貴重野已入左夾萬(包括所有證件),有我住址證明的有用就已鎖好,無用就碎紙機,,,,
其實佢要入房做清潔,洗燙完d衫又要放衣櫃,我鎖左房咁我個女又無得入,,,,
and我自己覺得,若屋企只得employer兩公婆可能鎖左主人房都無乜大影響,我自己有小朋友所以都唔想縮細個女的活動範圍,and工人有心要偷,唔入房都可以偷其他野,,,,,一個工人要貪心的話,唔入主人房都可以做到好多野o架!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

好媽媽勳章

我都無鎖房門, 因為已經將所有貴重野鎖哂入櫃桶, 同埋都要俾工人做清潔ga, 佢等到我地放工返黎又要煮飯, 又要抹地, 又要洗碗, 仲邊有時間幫我執房呢?

另外, 我屋企都無裝cam ga, 因為屋企大部份時間都有人係度, 同埋我覺得我都唔鍾意老細裝cam睇住我做野啦... 己所不欲, 勿施於人嘛, 我只會每晚幫bb沖涼時睇下佢有無傷瘀腫痛, 如果有乜野唔妥我會"審問"印姐姐囉.

大宅

我就有鎖房門,因我唔止怕佢偷嘢,更怕佢訓我張床或用我房電腦...

大宅

我有鎖房門
而工人入我們房都會問過先入
始終有d私人野唔想比工人知太多
歡迎參觀我的個人網頁

伯爵府

好媽媽勳章

無鎖
屋企盡量唔放貴重野係度,
我亦無乜名貴珠寶
錢呢, 大額叫老公放好
小的, 由得佢了
如果工人有偷到, 我地點都會有d蛛絲馬跡睇到
同埋, 主人房要清潔啊....
我每朝都唔摺被, 要工人摺嘛...
而且阿仔要去主人房玩嘛....
無可能鎖房門囉...

首頁

尾頁

跳至