自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我覺得大致上都講得對,當然我不是每一點都做得到,所以我都未能富起來。

你又認為那一點最難做到呢?

四叔的「致富之道」可綜合成四點:

第一是──勤力奮鬥,刻苦耐勞。四叔說:「吃得苦中苦,方為人上人。要死捱死搏,唔覺都要做。」

第二是──經濟未定,不宜早婚。四叔解釋,經濟未穩定就結婚,等如自設枷鎖,「好似去行刑一樣,永不超生。」

第三是──先儲第一桶金,以錢搵錢。四叔稱,用錢來賺錢,才可以令錢不斷增值,但以勞力換取金錢,既要養家,一世難以發圍。

第四是──男怕入錯行,女怕嫁錯郎。四叔說:「正所謂『捉魚之人世世窮』,成代都發達唔到,所以唔好入錯行。你諗住賺錢就入商界,你諗住做專業、想清高就去教書。

擇自蘋果日報

[ 本文章最後由 幻想曲 於 08-11-29 09:37 編輯 ]

珍珠宮

又講得幾岩喎,做齊呢四樣,就算唔係有錢佬,環境應該都中上啦!

原文章由 幻想曲 於 08-11-29 09:32 發表
我覺得大致上都講得對,當然我不是每一點都做得到,所以我都未能富起來。

你又認為那一點最難做到呢?

四叔的「致富之道」可綜合成四點:

第一是──勤力奮鬥,刻苦耐勞。四叔說:「吃得苦中苦,方為人上人。要死捱死搏,唔 ...

禁止訪問

別墅

KFC 個創業者Colonel Saunders六十多歲才成立KFC。

清代紅頂商人胡雪岩由冇變為富夾天下,最後被李鴻章所害,在五十九歲破產,然後鬱鬱而終。

未到死個日都唔知係咪一世窮。

原文章由 suilangmui 於 08-11-29 10:04 發表
我2,3,4都做唔到, 註定一世窮.

禁止訪問

男爵府

其實我仲想補足.
致富之道仲要配合天時地利人和架
就算你再努力再刻苦, 再無錢都唔結婚, 再儲多多錢, 再入啱行....但無左適當時機, 無左運氣, 無左人際網絡, 一樣發唔到達架

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 hellokitty377 於 08-11-29 10:56 發表
KFC 個創業者Colonel Saunders六十多歲才成立KFC。

清代紅頂商人胡雪岩由冇變為富夾天下,最後被李鴻章所害,在五十九歲破產,然後鬱鬱而終。

未到死個日都唔知係咪一世窮。

...

雖然我唔知會唔會窮足一世, 不過家陣已經窮左大半世!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 mrsdoh 於 08-11-29 11:51 發表
其實我仲想補足.
致富之道仲要配合天時地利人和架
就算你再努力再刻苦, 再無錢都唔結婚, 再儲多多錢, 再入啱行....但無左適當時機, 無左運氣, 無左人際網絡, 一樣發唔到達架 ...

我都覺得好多野真係要天時、地利、人和, 有d 人就路路暢通, 可惜有d 人就成日兜兜轉轉, 原來仲係原地踏步!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

禁止發言

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 awah112 於 08-11-29 11:34 發表
好啱,啱過佢講股票。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 EVA222 於 08-11-29 17:18 發表
四叔講的是老派人話,做人要實事求是,不要浮誇.
致富之道還要講點運,不由你不信,腳踏實地用心經營,想成為小富不難,想成為巨富,除非是老竇剩落,白手興家一定要有冒險精神,可能要幹些見不得光的事情,通常富人自傳中,只 ...

依句講得冇錯, 你估白手興家真系o甘易, 做人都要靠運氣, 有幾多富商冇做過偏門走捷徑搵大錢丫...

首頁

尾頁

跳至