少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位

老師話亞囡唔受教,做錯事唔肯認,仲大發脾氣。上堂時和同學說話,老師叫佢唔好講但仲係要講,想問應該點做,而家K1, 係屋企脾氣都大,但都叫聽話。

在學習上她就沒問題,但行為上就....

有無人可教我點做

謝謝

pyma

大宅

點解你唔問返個老師? 佢係幼兒教育工作者, 話晒係專家, 應該佢仲清楚先啱.

大宅

妳不如留意下有冇一D管教小組或講座,都可以幫到妳,點教個小朋友

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

可能你囡囡比較自尊心強, 唔鐘意比人話...

大宅

原文章由 納奧美 於 08-11-30 00:08 發表
點解你唔問返個老師? 佢係幼兒教育工作者, 話晒係專家, 應該佢仲清楚先啱.

我有問過老師,佢叫我同亞囡講學校係有自己既校規,要我叫亞囡要遵守,但係,得3歲,講左都唔知佢明唔明,我而家差不多日日都同佢講,上堂要乖,唔可以講說話同玩,我唔知佢明幾多,唯有日日同佢洗腦。

pyma

大宅

原文章由 lojo11 於 08-11-30 13:24 發表
可能你囡囡比較自尊心強, 唔鐘意比人話...

lojo11,

我諗你講得啱,佢自尊心應該好強,佢做咩都唔認輸,輸左會唔開心,有時更發脾氣,我有同佢講,唔一定要次次勝利,係會有輸,佢會要我輸比佢,但我同佢講唔可以,做任何野都會有輸既時候,當然同佢玩時,間中都刻意會輸比佢,而佢又真係以為自己勝出。

的確,有時愈話佢就愈加要做,所以有時都當唔知唔話佢,等佢咪佢咁做我會理佢多些。 但係係學校,老師就投訴,唔理又唔得,好煩。 有時我在想是否課堂上學既佢已識所以就無心上堂呢! 唉,真係唔知點先好。

pyma

大宅

pyma,

不用太担心的.
話晒, 學前教育就係prepare佢日後正式的學習. 而且佢而家只係k1. 不知目前你家中是否只有囡囡一個孩子? 無論是或不是, 幼稚園的環境就是為了協助培養孩子接受日後的教育.她多跟其他孩子相處, 多接觸紀律生活, 很快就會適應明白的. 比d時間佢啦.
自己上吓堂都好 (講座之類), 起碼老師投訴時有得溝通.

[ 本文章最後由 納奧美 於 08-11-30 23:44 編輯 ]

翡翠宮

pyma,

慢慢教, 3歲的階段係知d唔知d, 唔好理佢明唔明, 照講, 大d就明白.... 不過佢老師好似唔係好有耐性喎...

大宅

原文章由 納奧美 於 08-11-30 23:43 發表
pyma,

不用太担心的.
話晒, 學前教育就係prepare佢日後正式的學習. 而且佢而家只係k1. 不知目前你家中是否只有囡囡一個孩子? 無論是或不是, 幼稚園的環境就是為了協助培養孩子接受日後的教育.她多跟其他孩子相處, ...

納奧美

請問有無咩講座或課程好介紹呢!

pyma

大宅

原文章由 lojo11 於 08-12-1 15:35 發表
pyma,

慢慢教, 3歲的階段係知d唔知d, 唔好理佢明唔明, 照講, 大d就明白.... 不過佢老師好似唔係好有耐性喎...

lojo11,

多謝你既意見。的確,我都覺得佢老師無以前幼兒園既老師咁有耐性,連笑容都真係好少見到, 唔知道傳統學校既老師係咪都係咁。 以前幼兒園時,老師會教或比意見我地點樣去改善囡囡既不是, 而老師同時會留意囡囡是否有改善及我地用既方式是否正確或適合囡囡, 可能我有得比較, 所以都同感, 只是一直放在心唔講出來。 希望囡囡真係有改善啦。

pyma

大宅

小朋友的行為問題係好難處理, 但一定要處理, 愈大就愈唔聽人講. 現在d父母就係太就d小朋友, 唔肯正視d問題, 攪到上了小學變左大壞蛋, 到時老師好難幫到手

大宅

pyma:

其實我對lojo11所言(關於老師) 都很有同感.不過間間學校方針不同, 真係可以有好大差別的. 我試過同一間幼稚園校長傾計 (因囡囡歲半, 有時得閒我就去看看附近的幼兒/幼稚園, 了解一下), 我問是否幼稚園就是比幼兒園嚴些及要坐得定些. 她說不然, 要看學校的方針及教學理念. 例如佢地幼稚園係活動教學及用蒙氏教學法, 佢話學生走動 / 互動 / 自由活動的時間相當多. 所以佢話選校要跟孩子個性特質配合.

話說回來, 這裏有些資源希望你有用:

教子方程式(0-6歲) 講座
http://www.hkedcity.net/parent/n ... cat_id=1&order=

學齡前兒童問題行為的成因 (自學專文)
http://www.hkedcity.net/article/parent_infant_edu/081028-003/

上述兩項均取自:

家長易學站 之 家長學園 (家長資源網)
http://www.hkedcity.net/parent/academy/

你話唔知囡囡唔聽老師講會唔會因為教d野覺得自己識晒, 我就覺得可性不大, 因為小孩子是最好奇的, 只要教導得法吸引到佢注意力, 最平平無奇的事物都可以令佢地有千萬分熱誠去投入參與.
個人認為k1固然要開始教孩子學守規矩, 但同樣重要 (或更重要) 是幫他們燃起學習的興趣和熱誠, 因為真正的學習還在後頭幾十年的人生歲月裏呢!

別墅

精緻種植勳章

原文章由 pyma 於 08-11-30 20:48 發表

lojo11,

我諗你講得啱,佢自尊心應該好強,佢做咩都唔認輸,輸左會唔開心,有時更發脾氣,我有同佢講,唔一定要次次勝利,係會有輸,佢會要我輸比佢,但我同佢講唔可以,做任何野都會有輸既時候,當然同佢玩時,間中都刻意會輸比佢,而佢又 ...

會唔會你大多時不自覺地最終遷就左佢
養成左佢唔需要聽從一d違背佢意願的人講既說話,
佢一唔滿意就會發脾氣或者只會繼續做佢喜歡做既事

我亞B好少發脾氣, 或者佢投胎錯左落一條軟皮蛇亞媽物身上, 佢扭計時, 我或會有少少讓步,但如佢仍然 , 我會 住行開搵佢D公仔朋友傾計,講亞B扭計仔...背住亞B就扮同公仔玩得好開心 其間我會要求亞B唔好喊住先, 要求佢加入.. 同佢講玩完再喊都未遲.....
通常叫一二次, 亞B就中計, 之後再係玩既過程同佢講人生大道理:lol 我要比佢知道, 佢無理去扭去喊唔會對我好重要.

日子有功,我扮同公仔玩都唔駛咯, 佢一見我行去搵公仔, 佢就知我唔會同佢糾纏, 佢會起身搶住同佢D老友講佢自己扭計,BB唔乖, 唔可以咁... 下删300字:lol

翡翠宮

我個囝的老師(k1)同我成日講電話, 因為我個囝有d壞習慣, 我要搵老師幫.... 佢地一定有多d辦法, 話晒佢地係專業d.... 如果掉番轉佢幫我唔到仲同我投訴, 我會覺得好無助...

pyma, 努力同比多d耐性!!!

大宅

原文章由 elaine808e 於 08-12-2 16:13 發表

會唔會你大多時不自覺地最終遷就左佢
養成左佢唔需要聽從一d違背佢意願的人講既說話,
佢一唔滿意就會發脾氣或者只會繼續做佢喜歡做既事

我亞B好少發脾氣, 或者佢投胎錯左落一條軟皮蛇亞媽物身上, 佢扭計時, 我或 ...

elaine808e

可能你說得對,有時就左都唔知,不過佢都算聽我話,佢知我話唔得佢最多唔開心一陣,如daddy say no, 佢會發脾氣,佢好識蝦 daddy, 等我試下你個方法,謝謝。

pyma 

大宅

原文章由 lojo11 於 08-12-2 18:52 發表
我個囝的老師(k1)同我成日講電話, 因為我個囝有d壞習慣, 我要搵老師幫.... 佢地一定有多d辦法, 話晒佢地係專業d.... 如果掉番轉佢幫我唔到仲同我投訴, 我會覺得好無助...

pyma, 努力同比多d耐性!!! ...

lojo11,

都幾矛盾,唯有上來問下人,或者上下課程,我諗住呢個星期六去借有關既書睇下,亞囡而家仲細,好多野都在我地控制中,無論是否真係亞囡天生頑皮,仰或係後天因素,我都希望可以想辦法幫佢,可能真係我地教佢既地方出左些問題,不過呢兩日經我時時洗腦,上堂乖左,希望佢真係明我既出發點啦!!!

pyma

伯爵府

好媽媽勳章

老師話你囡囡唔受教,可能是想表達囡囡在學校行為上的問題,可能亦希望你想想原因出來那裡?比如是在家太縱容或是否生病等。如你不懂如何做其實可以請教老師,大家想個方法一同去改變囡囡。家校合作很重要,如果只靠在學校教導,其實作不不會太大。3歲的小朋友可能對說話一知半解,但不代表不明白。其實3歲絕對有能力去學習守規矩。正如1歲半的孩子已經能明白排隊的意義。
樓主囡囡學習上無問題證明她是個聰明女,守規聽話只要老師同家長合力,一定可以進步得很快的!
原文章由 pyma 於 08-11-29 15:54 發表
各位

老師話亞囡唔受教,做錯事唔肯認,仲大發脾氣。上堂時和同學說話,老師叫佢唔好講但仲係要講,想問應該點做,而家K1, 係屋企脾氣都大,但都叫聽話。

有無人可教我點做

謝謝

pyma ...
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

複式洋房

只不過係k1 3歲人仔, 唔好當佢係小學生先得架, 我個人認為幼兒園係比小朋友學習群體生活, 學自理, 學習與別人溝通, 學常規, 當然學校有學校嘅規則要遵守, 我覺得唔需要咁緊張

仲有如果老師發現小朋友有問題唔係將問題交比家長, 而係將問題講出, 然後將教導方法給予家長, 再與學校配合, 始終老師教導係有一套的。

原文章由 pyma 於 08-11-29 15:54 發表
各位

有無人可教我點做

謝謝

pyma ...

首頁

尾頁

跳至